Do 30 minut
Velmi snadné
S pomazánkou budete vždy vítěz. Potěší jako svačina, večeře i coby pohoštění pro přátele. Příprava vám zabere maximálně čtvrt hodiny a s čerstvým pečivem vytváří dokonalé spojení. Přinášíme vám několik tipů, z čeho pomazánky připravit.
Louky, stráně, zahrádky i balkóny se na jaře zelenají pod náporem sezónních bylinek. Byla by velká škoda jich v tomto období nevyužít. Bylinky dodají pomazánce šmrnc, zelenkavou barvu, ale také řadu zdraví prospěšných látek. Chuť pomazánky můžete pozvednout třeba praženými ořechy.
Každá rodina má svou vylepšenou verzi vajíčkové pomazánky. Neutrální chuť vajec přímo vyzývá k hledání neotřelé kombinace. Vajíčka si dobře rozumí s bylinkami, zeleninou, sýry, tvarohem i uzeninou. Krémovost poskytnou pomazánce vejce rozsekaná v mixéru či rozmačkaná vidličkou, bohatší texturu dodají vejce pokrájená na kostičky.
Malé načervenalé kuličky jsou plné chuti a v pomazánce zastanou křupavý element. Ředkvičky omyjte, očistěte a nastrouhejte nahrubo, případně využijte kuchyňského robota. Nechte je posolené alespoň čtvrt hodinky odstát v cedníku. Pustí vodu a pomazánku nezředí. Doplnit je můžete o oblíbený plísňový sýr nebo čerstvý sýr typu žervé či cottage.
Nechali jste si na parapetu vyklíčit řeřichu, neloupanou čočku, mungo fazolky, pšenici nebo jetel? Klíčky jobsahují draslík, hořčík, železo, zinek i vápník, po právu se tedy označují za superpotraviny. Úrodu domácích klíčků zužitkujete také při přípravě jarní pomazánky. Potřebovat budete tvaroh, zakysanou smetanu, jarní cibulku, kopr, sůl i pepř a hrst klíčků. Pokud jich doma pěstujete více, chutnají skvěle i společně.
Zdroj: časopis Apetit
V edici kuchařek Apetit najdete i jednu na téma pomazánky. Ukrývá se v ní 200 receptů, které hýří barvami i chutí. Inspiraci najde každý. V knize se objevují klasické i odlehčené varianty, nápadité chlebíčky a sendviče, slavnostní, sladké, masové i lehké pomazánky, které hravě připravíte na svačinu, večeři, výlet či oslavu.