Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na nejlepší nakládané okurky

Jak na nejlepší nakládané okurky
sdílet:

Kyselé okurky jednoznačně vévodí žebříčku oblíbené nakládané zeleniny. Jak zavařit nejlepší okurky, jak připravit lák? S námi budou vaše nakládané okurky hvězdami na talíři se sekanou, řízkem nebo šunkafleky!

 

Nakládání sezónní zeleniny je jedním ze skvělých způsobů, jak uchovat úrodu na zimu. Zavařené okurky nakládačky patří mezi oblíbené české tradiční delikatesy, i když jejich původ a způsob přípravy jsme převzali od našich německých sousedů.

  • Okurky polní, jak se také nakládačky někdy nazývají, se dají jíst syrové nebo jako sladkokyselá příloha – nedovedeme si bez nich představit například šunkofleky. Zároveň tvoří základ znojemské omáčky a nesmí chybět uvnitř španělských ptáčků.

Hadovky nakyselo

Přebytek salátových okurek můžete naložit a následně sterilovat v nastrouhané nebo v řezech. 

  • Zavařené salátovky jsou také skvělé, pokud se doplníte například beraními rohy, mladou cibulí nebo rajčaty. Směs je skvělou přílohou ke grilovanému masu, případně k pečeným bramborám.

Okurky nakládačky

Nakládačky jsou nejlepší, když dorostou do velikosti 5 cm až 7 cm. Větší je lepší rozkrájet nebo je použít na rychlokvašky

  • Do sklenic vedle okurek nakládaček patří také mrkev, cibule, hořčičné semínko, kousek křenu a kopr.
  • Krajově se obsah sklenic a může lišit, takže místy jsou okurky zavařovány dokonce se střídou chleba, případně tuřínem, dýní nebo hrachem, kukuřicí.
  • Okurky pěkně přiostří feferonka.

Na nálev budete potřebovat ocet, vodu, sůl, cukr a hořčičné semínko nebo se můžete spolehnout na kořenicí přípravek určený k výrobě láku do okurek (Deko, Lako).

  • Sklenice sterilujte při 85 stupních asi 20 minut.
  • Správně zavarené okurky by měly být uleželé a křupavé.

Cukr, nebo sacharin? 

Sacharin prý dodává nakládačkám křupavost a mnozí se často domnívají, že bez něj to zkrátka s nakládáním okurek nejde.

  • Sacharin je náhradní sladidlo, které je až 500x sladší než cukr.
  • Sice nezvyšuje hladinu cukru v krvi a neobsahuje žádné kalorie, nicméně má specifickou chuť a jeho použití není nezbytně nutné, pokud nejste diabetici. Nechcete-li navyšovat množství chemických přídavků v potravinách, připravte si nálev bez sacharinu s použitím klasického cukru.

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč