Kyselé okurky jednoznačně vévodí žebříčku oblíbené nakládané zeleniny. Jak zavařit nejlepší okurky, jak připravit lák? S námi budou vaše nakládané okurky hvězdami na talíři se sekanou, řízkem nebo šunkafleky!
Nakládání sezónní zeleniny je jedním ze skvělých způsobů, jak uchovat úrodu na zimu. Zavařené okurky nakládačky patří mezi oblíbené české tradiční delikatesy, i když jejich původ a způsob přípravy jsme převzali od našich německých sousedů.
- Okurky polní, jak se také nakládačky někdy nazývají, se dají jíst syrové nebo jako sladkokyselá příloha – nedovedeme si bez nich představit například šunkofleky. Zároveň tvoří základ znojemské omáčky a nesmí chybět uvnitř španělských ptáčků.
Hadovky nakyselo
Přebytek salátových okurek můžete naložit a následně sterilovat v nastrouhané nebo v řezech.
- Zavařené salátovky jsou také skvělé, pokud se doplníte například beraními rohy, mladou cibulí nebo rajčaty. Směs je skvělou přílohou ke grilovanému masu, případně k pečeným bramborám.
Okurky nakládačky
Nakládačky jsou nejlepší, když dorostou do velikosti 5 cm až 7 cm. Větší je lepší rozkrájet nebo je použít na rychlokvašky.
- Do sklenic vedle okurek nakládaček patří také mrkev, cibule, hořčičné semínko, kousek křenu a kopr.
- Krajově se obsah sklenic a může lišit, takže místy jsou okurky zavařovány dokonce se střídou chleba, případně tuřínem, dýní nebo hrachem, kukuřicí.
- Okurky pěkně přiostří feferonka.
Na nálev budete potřebovat ocet, vodu, sůl, cukr a hořčičné semínko nebo se můžete spolehnout na kořenicí přípravek určený k výrobě láku do okurek (Deko, Lako).
- Sklenice sterilujte při 85 stupních asi 20 minut.
- Správně zavarené okurky by měly být uleželé a křupavé.
Cukr nebo sacharin?
Sacharin prý dodává nakládačkám křupavost a mnozí se často domnívají, že bez něj to zkrátka s nakládáním okurek nejde.
- Sacharin je náhradní sladidlo, které je až 300x sladší než cukr.
- Sice nezvyšuje hladinu cukru v krvi a neobsahuje žádné kalorie, nicméně má specifickou chuť a jeho použití není nezbytně nutné, pokud nejste diabetici. Nechcete-li navyšovat množství chemických přídavků v potravinách, připravte si nálev bez sacharinu s použitím klasického cukru.
Zdroj informací: časopis Apetit, BezpecnostPotravin