Citrony krájíme do čajů i s kůrou, vhazujeme je do alkoholický drinků i limonád všeho druhu. Kůra citrusů zvýrazňuje chuť těst, náplní, krémů i omáček. Někdo ji důkladně omývá, někdo méně, někteří postřiky neřeší vůbec. Jak jsou na tom prodávané citrony, kandovaná i sušená citrónová kůra z pohledu zdravotní nezávadnosti?
Do laboratoře poslal dTest dvacítku vzorků zastupujících všechny tři kategorie: kůra kandovaná, sušená i čerstvé citrony. Zadání bylo jasné – zjistit, jak je na tom citrusová kůra s obsahem pesticidů.
- Chemické ošetření pomocí pesticidů má za cíl ochránit rostliny a jejich plody před škůdci. Nejde o žádnou novinku, různé chemikálie se za tímto účelem používají už od 15. století. Za posledních 170 let, kdy se s pesticidy pracuje ve větším měřítku, se projevily i jejich stinné stránky a vyvstala potřeba regulace.
- V Evropské Unii funguje při používání pesticidů systém dvojí kontroly, a to i pro potraviny dovezené z nečlenských států.
- Prvním stupněm je seznam povolených přípravků s definovanými podmínkami jejich použití, druhý stupeň limituje výskyt zbytků (rezduí) pesticidů pro jednotlivé typy potravin. Systém je nastaven tak, aby pesticidy neohrozily bezpečnost a zdraví.
„Ověřili jsme, zda je tomu tak i ve skutečnosti,“ říká šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová a vysvětluje: „Laboratoř sledovala přítomnost více než 240 látek, se kterými by bylo možné se v citrusech setkat. Nálezy pesticidů jsme hodnotili ze dvou hledisek. Jednak, zda koncentrace jednotlivých látek nepřekračují povolené limity, a pak kolik reziduí se naráz v citrusové kůře potkalo. Vzorkům s vícečetnými nálezy jsme ubrali body z důvodu předběžné opatrnosti vůči tzv. koktejlovému efektu.“
Kandovaná hluboko pod limity
Testováno bylo 11 kandovaných vzorků kandované kůry. Většinu z nich představovaly jednodruhové pomerančové, citronové a cedrátové (citrus připomínající vzhledem grep či pomelo) kůry. Výjimkou byla směs Billa Backmischung obsahující spolu s citrusy i kandované třešně.
- U 8 vzorků přístroje žádné pesticidy nezaznamenaly.
- U zbylých tří se látky proti škůdcům objevily. Kaufland/K-Classic Kandovaná pomerančová kůra ukrývala jednu, výrobky iPlody Citronová kůra kandovaná a iPlody Pomerančová kůra kandovaná každý po třech.
- Ani v jednom případě nemohla být řeč o překročení limitů, koncentrace dosahovaly nejvýše poloviny hodnot povolených pro čerstvé ovoce.

Nejen ovocná složka…
Při použití kandované kůry tedy nemusíte mít obavy o nežádoucí chemii, nicméně k čerstvým citrusům má asi nejdále. V seznamu ingrediencí kandované kůry totiž kromě ovoce a nezbytného cukru najdete i několik diskutabilních ‚éček‘.
- „Proto jsme analýzu pesticidů v kandované kůře doplnili o hodnocení informací na obalech. Pídili jsme se po tom, kolik ovoce a cukru výrobky obsahují, a sledovali jsme některá zbytná barviva, konzervanty a aromata,“ upozorňuje na možný problém Hana Hoffmannová.
Zajímavě dopadlo srovnání ovocných podílů. Podle etiket se u kandované kůry může počítat s 32 % (Kandovaná cedrátová kůra a Kandovaná pomerančová kůra značky Kaufland/K-Classic) až 57 % ovoce (Poex Fruit Exclusive Kandovaná pomerančová kůra a Billa Backmischung). Při hodnocení byly pochopitelně upřednostňovány ovocnější výrobky. Důvodem nižšího ovocného podílu je trvanlivost.
- Aby bylo proslazené ovoce trvanlivé, musí obsahovat alespoň 70 % refraktometrické sušiny a většinu sušiny kandované kůře dodávají cukry. Výrobky obsahovaly od 53 % (Tesco Lemon Peel) do 76 % cukrů.
- Podle údajů na etiketách se ke kandování používá i glukózo-fruktózový sirup. Příliš vysoký obsah cukru byl hodnocen záporně, kandovaná kůra by se totiž v pečivu mohla stát skrytým, ale nechtěným zdrojem cukru.
- Při kontrole přídatných látek hodnotitelé nejčastěji – v 6 případech – narazili na siřičitany, jež se používají jako antioxidanty a chrání kůru před hnědnutím. Zaměřili se na ně, protože jde o alergeny. Druhým nejčastějším ‚éčkem‘ byl konzervant sorban draselný. Má prodloužit trvanlivost, ale u kandovaného ovoce není nutný – konzervaci dokáže zajistit proslazení. Použití sorbanu deklarovaly 3 značky.
„Nejméně pochopení jsme měli pro přídavek barviv a aromat. Přibarvení přiznaly výrobky Poex Fruit Exclusive Kandovaná citrusová kůra, Billa Backmischung a Dr. Oetker Finesse Citronová kůra strouhaná. Posledně zmíněná navíc obsahuje i aromata,“ uzavírá šéfredaktorka dTestu.
Až nastrouhá a uschne
Dalšími testovanými vzorky byly sušené citronové kůry. V obchodech je obvykle najdete mezi kořením. Do výběru se hodnotitelům dTestu podařilo sehnat 3 zástupce této skupiny a na pesticidy narazili u každého z nich. Ani zde nebyl problém s povolenými limity, ale překvapily počty nalezených reziduí pesticidů. Nejméně to bylo 7 látek u značky Vitana, nejvíce (10) jich ukrývala značka Kotányi. Všechny 3 sušené kůry nakonec dostaly uspokojivé známky.
Čestvé citrony bez pesticidů? Žádné!
Poslední přišly v testování na řadu čerstvé citrony, přesněji řečeno pouze jejich kůra. V případě zkoumání čerstvých citronů jde jen o ilustrační příklad, jak si vedou v porovnání s ostatními typy citrusové kůry. Výsledky nemají obecnou platnost, protože je zde vysoká proměnlivost nabízeného zboží v čase, rozdíl může být v ošetření, odrůdě i zemi původu.
- Na testování putovalo šest sítěk balených citronů, pokrývajících jak běžnou, tak ekologickou produkci. Jedno balení bylo výslovně určeno pro kulinářské využití.
- Bohužel ani u čerstvých citronů nenarazili hodnotitelé na zcela čistý vzorek, a to platí i pro dva zástupce bio produkce (Tesco Organic Bio citrony a Citrony Billa/Naše bio Organic Lemons)! Sice u nich nalezli pouze jednu, respektive dvě pesticidní látky, nicméně vzhledem k deklarovanému ekologickému režimu byly tyto nálezy hodnoceny velmi přísně, i když skončily pod limity platnými pro běžné ovoce.
- U zbylých konvenčních citronů byla nalezena pestřejší směs pesticidních látek, ale ani tam nenastaly potíže s překročením povolených limitů, problém opět představovaly vícečetné nálezy.
- Nejlepší známku si odnesly Billa/Clever Lemon se čtyřmi rezidui.
Pomůže omytí?
„Vzorek důkladně chemicky ošetřených citronů značky Quality Lemons jsme použili k pokusu. S pomocí nového balení této značky jsme chtěli odpovědět na častý dotaz: Lze důkladným omytím zbavit kůru pesticidů? Teoreticky by omytí kůry vodou nemělo fungovat, některé z nich se totiž ve vodě špatně rozpouštějí a nemají tak důvod do ní přecházet. Navíc jim hraje do karet členitý povrch citronu, v jehož zákoutích se mohou před vodou ukrýt. Proto jsme nepoužili obyčejnou vodu, ale vybrali jsme recept na čistič složený z 10 % octa a 90 % vody, do kterého jsme na 15 minut vložili vodou omytý citron,“ líčí pokus Hana Hoffmannová. Po vyjmutí z lázně se citron opět omyl vodou a následovala analýza omyté kůry a použitého čisticího roztoku.
- Výsledek překvapil: ani čtvrthodinová koupel v octové vodě sice citron pesticidů zcela nezbavila, ale bylo dosaženo 50% úspěšnosti, po očistné proceduře zmizely 4 z původních 8 nežádoucích látek.
Co si z testu odnést?
Pokud chcete co nejbezpečnější citrusovou kůru, sáhněte po některé nepřibarvené kandované. Mějte však na paměti, že se 100 g kandované kůry přidáváte také zhruba 64 g cukru. Preferujete-li čerstvou kůru, nejčistší – navzdory zjištěným zádrhelům – poskytnou bio citrony.
Konvenční citrony omyté octovou vodou a sušená kůra jsou z hlediska pesticidů srovnatelné. Nežádoucí látky však nepřekročily povolené limity, ovšem může jich být až příliš najednou.
Zdroj informací: spotřebitelská organizace dTest