Lemon curd je máslový citronový krém se sladko-kyselou intenzivní chutí. Představit si ho můžete jako krémovou verzi citronové marmelády. Jestli milujete citrony, tuhle svěží a současně sametově hebkou pomazánku prostě musíte ochutnat. Podle našeho návodu lemon curd zvládnete i doma!
- Bleskurychle s jeho pomocí vytvoříte náplň do křehkého koláče, pomazánku na palačinky nebo ho můžete jíst jen tak, rovnou lžičkou ze skleničky, když vás honí mlsná.
- Ačkoliv si lemon curd dnes již můžete běžně koupit v obchodě, až překvapivě snadno si ho připravíte také doma.
- Jeho domovem je Velká Británie, chuťově ve vás však vyvolá spíše vzpomínku na slunné středomoří.
- Potřebovat k tomu budete jen čtyři základní ingredience a patnáct minut u sporáku. Odměnou vám bude báječná krémová pomazánka a dost možná taky vaše zbrusu nová závislost.
Základní recept na lemon curd
Recept na lemon curd zahrnuje jedinou činnost a tou je šlehání krému ve vodní lázni. Pokud však zvolíte ‚mikrovlnnou variantu‘ přípravy, budete mít na stole lemon curd doslova lusknutím prstu. Podívejte se na náš video návod!
NÁŠ TIP: JE DOBRÉ VĚDĚT - JAK PŘIPRAVIT LEMON CURD?
- Základní surovinou jsou vejce. Vaječné žloutky lemon curd zahušťují (podobně jako třeba ve francouzském dezertu crème brûlée).
- Pak přicházejí na řadu citrony. Doporučujeme nenahrazovat je citronkou či citronovou trestí. Potřebujete čerstvé šťavnaté citrony ideálně v biokvalitě, ze kterých použijete šťávu i voňavou kůru.
- Použijte bílý rafinovaný cukr, aby měl krém hezky zářivou barvu.
- Chcete-li, můžete přidat i špetku mořské soli pro zvýraznění sladké chuti.
- A nakonec máslo, díky němuž bude lemon curd hladký a krémový.
Až se naučíte základní recept, můžete se pustit do experimentování s dalšími citrusy. Pomerančový, mandarinkový, limetkový nebo grapefruitový krém bude chutnat stejně znamenitě.
Kouzlete s citrónovým krémem
Ať už máte doma kupovaný lemon curd nebo jste si právě podle našeho receptu připravili domácí, právě se před vámi rozprostřelo široké spektrum možností jeho využití.
- Lemon curd můžete použít jako polevu na koláče a cheesecaky, různé druhy piškotového a třeného těsta, na palačinky, lívance či vafle.
- Polijte jím zmrzlinu nebo ho přidejte jako jednu z vrstev do poháru. Tento božský krém pozvedne dokonce i obyčejný toast.
- Další možností je použít citronový krém jako náplň, ať už mezi jednotlivá patra dortu nebo do korpusu koláče z křehkého těsta či tartaletek.
- Svěžest lemon curdu skvěle doplní sladkost makronek, pusinek, máslových sušenek či vosích hnízd. Božsky chutná i přidáte-li ho pod šlehačku v dezertu Pavlova.
- K citronovému krému se hodí drobné bobulové ovoce, jako jsou borůvky, ostružiny, rybíz nebo maliny, další citrusy, mandle a kokos, vanilka a žloutkové krémy a v neposlední řadě i bílá čokoláda.
- Naprostým hitem letošních vánoc bylo makové linecké cukroví slepované právě lemon curd. Mák a citrony k sobě totiž báječně ladí. Pokud vám tahle novinka unikla, určitě se do ní pusťte napřesrok!
- Lemon curd snadno a rychle chuťově zvýrazní smetanové nebo tvarohové dortové krémy nebo skleničkové „triflé“ dezerty s mascarpone nebo ricottou.
Zdroj info: Apetit