Bleskové osvěžení dezertů aneb proč mít v lednici lemon curd

sdílet:
Božský citronový krém neboli lemon curd pochází z britských ostrovů, jsme si ale jisti, že si ho zamilujete i vy. Vytvoříte s ním bleskurychle náplň do křehkého koláče, pomazánku na palačinky nebo ho můžete jíst jen tak, rovnou lžičkou ze skleničky, když vás honí mlsná.

Lemon curd neboli citronový krém je máslový a sladký s intenzivní příchutí citronu. Představit si ho můžete jako krémovou verzi citronového džemu. Jestli milujete citrony, tuhle svěží a současně sametově hebkou pomazánku prostě potřebujete a musíte ochutnat.

Ačkoliv ho můžete běžně koupit, snadno ho připravíte také doma. Potřebujete jen čtyři ingrediencepatnáct minut u sporáku a bude hotovo. Celý recept obsahuje jen jednu jedinou činnost a tou je šlehání krému ve vodní lázni. A pokud zvolíte mikrovlnnou variantu receptu, budete mít na stole lemon curd lusknutím prstu. 

Protože se skládá jen ze čtyř surovin, hraje každá důležitou roli a žádnou nemůžete vynechat. Bez nich by krém nebyl správně hustý a ochucený. Nejprve potřebujete vejce, nejlépe od šťastných slepiček. Vaječné žloutky lemon curd zahušťují (podobně jako v crème brûlée). Dál přichází na řadu citrony. Rozhodně tuto fázi neošiďte koupenou citronovou šťávou z lahvičky. Potřebujete čerstvé citrony v biokvalitě, ze kterých použijete kyselou šťávu a voňavou kúru. Sladkost a strukturu krému dodá cukr. Chcete-li, můžete přidat i špetku mořské soli pro vyrovnání sladké chuti. A nakonec máslo, díky kterému bude lemon curd úžasně hladký a krémový.

Citronový krém neboli lemon curd

Více

Až se naučíte základní recept, můžete se pustit do experimentů a citrony nahradit jinými citrusy s chemicky neošetřenou kůrou. Pomerančový, mandarinkový, limetový nebo grapefruitový krém chutnají také skvěle.

Jak použít citronový krém

Ať už máte doma kupovaný nebo jste si právě podle našeho receptu připravili svůj vlastní, domácí, právě se před vámi rozprostřelo nekonečné pole možností. Lemon curd je opravdu univerzální. Použijte ho jako polevu na koláče a cheesecaky, různé druhy piškotového a třeného těsta, na palačinky, lívance či vafle. Polijte jím zmrzlinu nebo ho navrstvěte do poháru. Tento božský krém pozvedne dokonce i obyčejný toast.

Základní recept na palačinky

Více

Další možností je použít citronový krém jako náplň, ať už mezi jednotlivé vrstvy dortu nebo do korpusu koláče z křehkého těsta. Svěžest lemon curdu skvěle podpoří také mandlovou sladkost makronek nebo pusinek či máslových sušenek. O tom, že si ho můžete dát i jen tak, rovnou ze skleničky, už jsme mluvili. Jako mlsání je zkrátka jedinečný.

Co ještě s citronovým krémem výborně ladí:

  • drobné bobulové ovoce, jako jsou borůvky, ostružiny, rybíz nebo maliny
  • další citrusy
  • smetanové krémy a dezerty s mascarpone, ricottou atd.
  • mandle a kokos
  • vanilka a žloutkové krémy
  • bílá čokoláda
     

Dostali jste chuť na pořádné citronové osvěžení? Je ten správný čas na další z našich receptů.

Obchod Apetit