Na první pohled plod yuzu připomíná citron, je však méně šťavnatý. Spíš než na vitamín C se můžete spolehnout na jeho dokonale svěží chuť. Čím je to způsobeno?
Citrusový strom, který bohatě zdobí plody yuzu nebo také yuza, yuja, yóuzi pochází z Jižní Koreje a v současnosti se pěstuje také v Japonsku a Číně, kde jsou ideální podmínky pro jeho růst.
- Yuzu je žlutý plod podobný citronu. Oproti jiným citrusům je menší. Jeho chuť je nahořklá.
- Yuzu si můžete vychutnat spíš jako příchuť dezertů, nápojů, sirupů či omáček nebo dresinků.
- Yuzu obsahuje hodně vitaminu C, ovšem ovoce je to poměrně suché a plné pecek. Navíc čerstvé ho v Česku prakticky neseženete, nejblíž mu je podoba koncentrátu.
- Proč se yuzu příliš nevyváží do Evropy? Důvodem je jeho krátká trvanlivost, která se promítá do nákladů na dovoz. Jeho sezóna je také poměrně krátká.
Yuzu se tradičně nakládá i s kůrou do medu. Vznikne tak zavařenina podobná džemu. Plody yuzu se tak uchovají na později.
- V této formě se yuzu skvěle hodí na toust nebo do sladkého pečení.
- Používá se také jako příchuť limonád a jiných nápojů včetně alkoholických nebo do kávy.
- Lžičku konzervovaného yuzu můžete použít do oblíbené snídaňové kaše nebo zálivky na salát.
Yuzu jako zdroj antioxidantů
Poptávku po plodech yuzu vytváří nejen svět gastronomie, ale také aromaterapie a kosmetiky.
- Čerstvý plod yuzu obsahuje až 3x více vitaminu C než citron. Kyselina askorbová (vitamin C) má v organismu antioxidační účinky.
- Exotická vůně působí antistresově a extrakt z yuzu se používá při výrobě aromaterapeutických olejů.
- Povzbuzující a antioxidační účinky přináší yuzu také naší pleti.
Vychutnejte si yuzu ve svěžím drinku
Zpracované yuzu můžete zakoupit v obchodech nebo eshopech s exotickými potravinami.
- Nevšední limonády či horké i studené nápoje navíc připravíte raz dva. Stačí koncentrát nebo sirup zalít sodou či horkou vodou. Přidat ho můžete i do kávy.
- Yuzu se skvěle hodí pro míchaný drink s ginem a tonikem, vyzkoušet ho můžete i v mojitu.
Zdroj: Health, Healthline, Apetit