Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Yuzu: trendy asijský citrus s extra náloží vitaminu C: Teď v zimě ho oceníte jako lék na nízkou imunitu

Plod yuzu
ZDROJ: Chang Min SHIN//Pixabay
sdílet:

Na první pohled plod yuzu připomíná citron, je však méně šťavnatý. Spíš než na vitamín C se můžete spolehnout na jeho dokonale svěží chuť. Čím je to způsobeno?

Citrusový strom, který bohatě zdobí plody yuzu nebo také yuza, yuja, yóuzi pochází z Jižní Koreje a v současnosti se pěstuje také v Japonsku a Číně, kde jsou ideální podmínky pro jeho růst. 

  • Yuzu je žlutý plod podobný citronu. Oproti jiným citrusům je menší. Jeho chuť je nahořklá.
  • Yuzu si můžete vychutnat spíš jako příchuť dezertů, nápojů, sirupů či omáček nebo dresinků.
  • Yuzu obsahuje hodně vitaminu C, ovšem ovoce je to poměrně suché a plné pecek. Navíc čerstvé ho v Česku prakticky neseženete, nejblíž mu je podoba koncentrátu.
  • Proč se yuzu příliš nevyváží do Evropy? Důvodem je jeho krátká trvanlivost, která se promítá do nákladů na dovoz. Jeho sezóna je také poměrně krátká. 

Yuzu se tradičně nakládá i s kůrou do medu. Vznikne tak zavařenina podobná džemu. Plody yuzu se tak uchovají na později.

  • V této formě se yuzu skvěle hodí na toust nebo do sladkého pečení.
  • Používá se také jako příchuť limonád a jiných nápojů včetně alkoholických nebo do kávy.
  • Lžičku konzervovaného yuzu můžete použít do oblíbené snídaňové kaše nebo zálivky na salát.

Yuzu jako zdroj antioxidantů

Poptávku po plodech yuzu vytváří nejen svět gastronomie, ale také aromaterapie a kosmetiky.

  • Čerstvý plod yuzu obsahuje až 3x více vitaminu C než citron. Kyselina askorbová (vitamin C) má v organismu antioxidační účinky.
  • Exotická vůně působí antistresově a extrakt z yuzu se používá při výrobě aromaterapeutických olejů.
  • Povzbuzující a antioxidační účinky přináší yuzu také naší pleti.

Vychutnejte si yuzu ve svěžím drinku

Zpracované yuzu můžete zakoupit v obchodech nebo eshopech s exotickými potravinami. 

  • Nevšední limonády či horké i studené nápoje navíc připravíte raz dva. Stačí koncentrát nebo sirup zalít sodou či horkou vodou. Přidat ho můžete i do kávy.
  • Yuzu se skvěle hodí pro míchaný drink s ginem a tonikem, vyzkoušet ho můžete i v mojitu.

Zdroj: Health, Healthline, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč