Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Yuzu: trendy asijský citrus s extra náloží vitaminu C: Teď v zimě ho oceníte jako lék na nízkou imunitu

Plod yuzu
ZDROJ: Chang Min SHIN//Pixabay
sdílet:

Na první pohled plod yuzu připomíná citron, je však méně šťavnatý. Spíš než na vitamín C se můžete spolehnout na jeho dokonale svěží chuť. Čím je to způsobeno?

Citrusový strom, který bohatě zdobí plody yuzu nebo také yuza, yuja, yóuzi pochází z Jižní Koreje a v současnosti se pěstuje také v Japonsku a Číně, kde jsou ideální podmínky pro jeho růst. 

  • Yuzu je žlutý plod podobný citronu. Oproti jiným citrusům je menší. Jeho chuť je nahořklá.
  • Yuzu si můžete vychutnat spíš jako příchuť dezertů, nápojů, sirupů či omáček nebo dresinků.
  • Yuzu obsahuje hodně vitaminu C, ovšem ovoce je to poměrně suché a plné pecek. Navíc čerstvé ho v Česku prakticky neseženete, nejblíž mu je podoba koncentrátu.
  • Proč se yuzu příliš nevyváží do Evropy? Důvodem je jeho krátká trvanlivost, která se promítá do nákladů na dovoz. Jeho sezóna je také poměrně krátká. 

Yuzu se tradičně nakládá i s kůrou do medu. Vznikne tak zavařenina podobná džemu. Plody yuzu se tak uchovají na později.

  • V této formě se yuzu skvěle hodí na toust nebo do sladkého pečení.
  • Používá se také jako příchuť limonád a jiných nápojů včetně alkoholických nebo do kávy.
  • Lžičku konzervovaného yuzu můžete použít do oblíbené snídaňové kaše nebo zálivky na salát.

Yuzu jako zdroj antioxidantů

Poptávku po plodech yuzu vytváří nejen svět gastronomie, ale také aromaterapie a kosmetiky.

  • Čerstvý plod yuzu obsahuje až 3x více vitaminu C než citron. Kyselina askorbová (vitamin C) má v organismu antioxidační účinky.
  • Exotická vůně působí antistresově a extrakt z yuzu se používá při výrobě aromaterapeutických olejů.
  • Povzbuzující a antioxidační účinky přináší yuzu také naší pleti.

Vychutnejte si yuzu ve svěžím drinku

Zpracované yuzu můžete zakoupit v obchodech nebo eshopech s exotickými potravinami. 

  • Nevšední limonády či horké i studené nápoje navíc připravíte raz dva. Stačí koncentrát nebo sirup zalít sodou či horkou vodou. Přidat ho můžete i do kávy.
  • Yuzu se skvěle hodí pro míchaný drink s ginem a tonikem, vyzkoušet ho můžete i v mojitu.

Zdroj: Health, Healthline, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín