Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Lemon meringue

Dokonalé spojení citronového krému a nadýchané pusinkové čepice na křehké tartaletce vám zaručí osvěžení i ovace těch, kteří tuhle nádheru ochutnají.

Vydání: 2018/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 6 koláčků
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
PT30M
Pečení 0:30
Koláč

Ingredience

    • 150 g másla, změklého
    • 255 g hladké mouky
    • špetka soli
    • 90 g krupicového cukru
    • 2 žloutky
    • 1 limeta na ozdobení

    NA CITRONOVÝ KRÉM (LEMON CURD)

    • kůra ze 3 citronů, najemno nastrouhaná
    • 220 g krupicového cukru
    • 4 vejce (220 g)
    • 160 g citronové šťávy
    • 250 g másla, nakrájené na kousky

    NA MERINGUE

    • 120 g krupicového cukru
    • 60 g bílků (asi ze 2 malých vajec)

Příprava jídla

1 V robotu (či ručně) vytvořte z másla a prosáté mouky, soli a cukru jemnou drobenku. Přidejte žloutkya rychle propracujte na hladké těsto. Na několik hodin ho odložte do chladničky.

2 Pak těsto rozdělte na 6 dílů a každý vyválejte mezi archy pečicího papíru na velikost větší než formičky. Dejte opět do chladničky.

3 Troubu předehřejte na 180°C, košíčky vyložte pečicím papírem a zatižte suchými luštěninami. Po 15 minutách papír a luštěniny vyjměte a pečte dorůžova, tedy asi 10 minut. Nechte vychladnout na mřížce, pak vyjměte z forem.

4 Na krém promněte citronovou kůru a cukr v ohnivzdorné míse, přidejte vejce a citronovou šťávu. Nad vodní lázní zahřívejte do max. 83°C, aby se vejce nesrazila. Pak přeceďte, zchlaďte na 50°C a přidejte máslo. Prošlehejte tyčovým mixérem, nechte vychladit v lednici a pak krémem naplňte hotové košíčky.

5 Na meringue z cukru a 40g vody připravte rozvar – vařte je v rendlíku, a až dosáhnou teploty 121°C, odstavte z ohně. Chvíli předtím začněte šlehat z bílků sníh. Až bude mít rozvar správnou teplotu, začněte ho pramínkem zašlehávat do bílků. Směs má být lesklá, špičky tuhé, nepřešlehejte ji. Sníh ozdobně naneste pomocí cukrářského sáčku na citronový krém a ozdobte limetovou kůrou a plátečky limety. 

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář