Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do hodiny Snadné Na 6 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7100 kcal
Bílkoviny 125 g
Cukr 623 g
Tuky 444 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Dokonalé spojení citronového krému a nadýchané pusinkové čepice na křehké tartaletce vám zaručí osvěžení i ovace těch, kteří tuhle nádheru ochutnají.

Suroviny

máslo 150 g
změklého
mouka pšeničná hladká 255 g
sůl špetka
krupicový cukr 90 g
žloutek 2 ks
limeta ks
na ozdobu
NA CITRONOVÝ KRÉM (LEMON CURD)
citron 3 ks
kůra najemno nastrouhaná
krupicový cukr 220 g
vejce 4 ks
(220 g)
citronová štáva 160 g
máslo 250 g
nakrájené na kousky
NA MERINGUE
krupicový cukr 120 g
bílek 60 g
(asi ze 2 malých vajec)

1 V robotu (či ručně) vytvořte z másla a prosáté mouky, soli a cukru jemnou drobenku. Přidejte žloutkya rychle propracujte na hladké těsto. Na několik hodin ho odložte do chladničky.

2 Pak těsto rozdělte na 6 dílů a každý vyválejte mezi archy pečicího papíru na velikost větší než formičky. Dejte opět do chladničky.

3 Troubu předehřejte na 180°C, košíčky vyložte pečicím papírem a zatižte suchými luštěninami. Po 15 minutách papír a luštěniny vyjměte a pečte dorůžova, tedy asi 10 minut. Nechte vychladnout na mřížce, pak vyjměte z forem.

4 Na krém promněte citronovou kůru a cukr v ohnivzdorné míse, přidejte vejce a citronovou šťávu. Nad vodní lázní zahřívejte do max. 83°C, aby se vejce nesrazila. Pak přeceďte, zchlaďte na 50°C a přidejte máslo. Prošlehejte tyčovým mixérem, nechte vychladit v lednici a pak krémem naplňte hotové košíčky.

5 Na meringue z cukru a 40g vody připravte rozvar – vařte je v rendlíku, a až dosáhnou teploty 121°C, odstavte z ohně. Chvíli předtím začněte šlehat z bílků sníh. Až bude mít rozvar správnou teplotu, začněte ho pramínkem zašlehávat do bílků. Směs má být lesklá, špičky tuhé, nepřešlehejte ji. Sníh ozdobně naneste pomocí cukrářského sáčku na citronový krém a ozdobte limetovou kůrou a plátečky limety. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...

Obchod Apetit