0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lemon meringue
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2 / 5. Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné Na 6 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7029 kcal
Bílkoviny 125 g
Sacharidy 612 g
Tuky 444 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalé spojení citronového krému a nadýchané pusinkové čepice na křehké tartaletce vám zaručí osvěžení i ovace těch, kteří tuhle nádheru ochutnají.

Suroviny

máslo 150 g
změklé
mouka pšeničná hladká 255 g
sůl 1 špetka
krupicový cukr 90 g
žloutek 2 ks
limeta 1 ks
na ozdobení
NA CITRONOVÝ KRÉM (LEMON CURD)
citronová kůra
kůra najemno nastrouhaná ze 3 citronů
krupicový cukr 220 g
vejce 4 ks
220 g
citronová štáva 160 g
máslo 250 g
nakrájené na kousky
NA MERINGUE
krupicový cukr 120 g
bílek 60 g
asi ze 2 malých vajec

Postup

1

V robotu (či ručně) vytvořte z másla a prosáté mouky, soli a cukru jemnou drobenku. Přidejte žloutkya rychle propracujte na hladké těsto. Na několik hodin ho odložte do chladničky.

2

Pak těsto rozdělte na 6 dílů a každý vyválejte mezi archy pečicího papíru na velikost větší než formičky. Dejte opět do chladničky.

3

Troubu předehřejte na 180°C, košíčky vyložte pečicím papírem a zatižte suchými luštěninami. Po 15 minutách papír a luštěniny vyjměte a pečte dorůžova, tedy asi 10 minut. Nechte vychladnout na mřížce, pak vyjměte z forem.

4

Na krém promněte citronovou kůru a cukr v ohnivzdorné míse, přidejte vejce a citronovou šťávu. Nad vodní lázní zahřívejte do max. 83°C, aby se vejce nesrazila. Pak přeceďte, zchlaďte na 50°C a přidejte máslo. Prošlehejte tyčovým mixérem, nechte vychladit v lednici a pak krémem naplňte hotové košíčky.

5

Na meringue z cukru a 40g vody připravte rozvar – vařte je v rendlíku, a až dosáhnou teploty 121°C, odstavte z ohně. Chvíli předtím začněte šlehat z bílků sníh. Až bude mít rozvar správnou teplotu, začněte ho pramínkem zašlehávat do bílků. Směs má být lesklá, špičky tuhé, nepřešlehejte ji. Sníh ozdobně naneste pomocí cukrářského sáčku na citronový krém a ozdobte limetovou kůrou a plátečky limety. 

Související články

Subtropické ovoce: citron
  • Tipy a triky

Subtropické ovoce: citron

Toto slunné ovoce, pocházející ze subtropického klimatu, má v kuchyni opravdu bohaté uplatnění jak při přípravě jídel, tak i nápojů a zároveň slouží jako přírodní zdroj vitaminu C. Všechny pokrmy, připravované s citronem, získají lehkou...
Sezona: citrony 3x jinak
  • Tipy a triky

Sezona: citrony 3x jinak

Netvařte se kysele! Citronová kůra a šťáva se hodí do zálivek, dipů a marinád na maso. Anebo na tradiční britský citronový krém, který je skvělý na palačinky....

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/5

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit