Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lemon meringue
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 24
Více než hodinu Snadné Na 6 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7029 kcal
Bílkoviny 125 g
Sacharidy 612 g
Tuky 444 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalé spojení citronového krému a nadýchané pusinkové čepice na křehké tartaletce vám zaručí osvěžení i ovace těch, kteří tuhle nádheru ochutnají.

Suroviny

máslo 150 g
změklé
sůl 1 špetka
na ozdobení
NA CITRONOVÝ KRÉM (LEMON CURD)
kůra najemno nastrouhaná ze 3 citronů
vejce 4 ks
220 g
máslo 250 g
nakrájené na kousky
NA MERINGUE
asi ze 2 malých vajec

Postup

1

V robotu (či ručně) vytvořte z másla a prosáté mouky, soli a cukru jemnou drobenku. Přidejte žloutkya rychle propracujte na hladké těsto. Na několik hodin ho odložte do chladničky.

2

Pak těsto rozdělte na 6 dílů a každý vyválejte mezi archy pečicího papíru na velikost větší než formičky. Dejte opět do chladničky.

3

Troubu předehřejte na 180°C, košíčky vyložte pečicím papírem a zatižte suchými luštěninami. Po 15 minutách papír a luštěniny vyjměte a pečte dorůžova, tedy asi 10 minut. Nechte vychladnout na mřížce, pak vyjměte z forem.

4

Na krém promněte citronovou kůru a cukr v ohnivzdorné míse, přidejte vejce a citronovou šťávu. Nad vodní lázní zahřívejte do max. 83°C, aby se vejce nesrazila. Pak přeceďte, zchlaďte na 50°C a přidejte máslo. Prošlehejte tyčovým mixérem, nechte vychladit v lednici a pak krémem naplňte hotové košíčky.

5

Na meringue z cukru a 40g vody připravte rozvar – vařte je v rendlíku, a až dosáhnou teploty 121°C, odstavte z ohně. Chvíli předtím začněte šlehat z bílků sníh. Až bude mít rozvar správnou teplotu, začněte ho pramínkem zašlehávat do bílků. Směs má být lesklá, špičky tuhé, nepřešlehejte ji. Sníh ozdobně naneste pomocí cukrářského sáčku na citronový krém a ozdobte limetovou kůrou a plátečky limety. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/5

Apetit magazín