0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gigant mezi citrusy. Poznejte šťavnaté pomelo

Pomelo
ZDROJ: Phoenix Han/Unsplash
sdílet:

Máte rádi citrusové plody? Pak by vaší pozornosti nemělo uniknout pomelo, které se řadí mezi ty největší z nich. Je šťavnaté a plné zdraví prospěšných látek. Poradíme vám, co si z tohoto exotického ovoce připravit!

Pomelo je exotické ovoce pocházející z jihovýchodní Asie (především z Malajsie a Indonésie) a patří mezi největší citrusové plody. Roste na stejnojmenném stálezeleném stromě, kterému se jinak říká šedok.

  • Slovo šedok je odovozeno od jména námořníka Shaddocka, který měl údajně semena pomela přivézt v 16. století na Barbados.

Pomelu se daří v subtropickém podnebí. Dnes se tak hojně pěstuje také v Číně, Mexiku, na Floridě, v Kalifornii, Arizoně či Španělsku. Sklízí se od listopadu do června a při oslavách čínského lunárního nového roku je symbolem hojnosti.

Jak chutná pomelo?

Chuť pomela by se dala přirovnat ke kombinaci chutí grapefruitu a pomeranče. Existuje ale spousta vyšlechtěných druhů pomel, které se liší především mírou kyselosti, sladkosti a hořkosti. U nás se běžně prodává takzvané medové pomelo, které je příjemně sladkokyselé. A jak si vybrat to správné?

  • Pomelo by mělo být těžké s hladkou, světle žlutou, místy jemně narůžovělou slupkou bez důlků a mělo by vonět po grapefruitu. Čím silnější vůně, tím lepší.

Pomelo se také běžně kříží s jinými druhy citrusů:

  • Křížením pomela a mandarinky vznikl sladký pomeranč.
  • Z pomela a sladkého pomeranče se stal grapefruit.
  • Kombinace pomela s mandarinkou dala vzniknout tangelu, citrusu velkému jako lidská pěst s mandarinkovou chutí.

Jak oloupat pomelo

Abyste si na pomelu pochutnali, je potřeba ho důkladně oloupat.

  • Vrchní tlustou slupku nejlépe odstraníte tak, že ji naříznete nožem do kříže. Pozor, abyste nožem nezajeli příliš hluboku a nenarušili tak dužinu.
  • Dále je potřeba ručně odstranit i tenkou bílou slupku (tzv. albedo), která obaluje jednotlivé měsíčky tohoto exotického ovoce. Je totiž hořká a v ústech by sladkokyselou chuť dužiny narušila.

Jak si vychutnat pomelo

  1. Čerstvé jen tak. Pomelo se nejčastěji konzumuje zasyrova. Vzhledem k vysokému obsahu vody je ideální letní svačinkou, která příjemně osvěží.
  2. Šťáva či smoothie: Čerstvé pomelo je velmi šťavnaté, hodí se tak na odšťavňování nebo přípravu smoothie.
  3. Marmeláda: Z pomela vykouzlíte i skvělou marmeládu. Postupujte stejně jako při přípravě té z pomeranče
  4. Saláty: Přidáním pomela da sladkých i slaných salátů dodáte pokrmu svěžest, šťavnatost a kyselost. V Asii je při přípravě salátů velmi důležitou ingrediencí. Populární je napříkald salát Goi Buoi, který kromě pomela obsahuje smažené krevety, arašídy, mrkev, koriandr či rybí omáčku.
  5. Kandované: Honí vás často mlsná? Udělejte si z pomela kandovanou kůru a obalte ji v čokoládě. Je to mňamka!
  6. Marináda: Kyselina ve šťávě z citrusů zkřehčuje maso, takže i pomelo je skvělou ingrediencí pro přípravu marinády na maso nebo ryby.

Co pomelo obsahuje?

Pomelo je plné vitamínů a minerálů. Z vitamínů jsou v pomelu hojně zastoupeny vitamíny C a A, z minerálů je to pak draslík, hořčík či železo. Pomelo dále osbahuje poměrně hodně vlákniny a flavonoidů. S jakými neduhy vám tedy pomůže?

  • Pomelu usnadňuje trávení.
  • Má antioxidační účinky, je nízkokalorické, má nízky glykemický index, je tedy vhodný pro dietáře.
  • Zároveň je plný vody, díky čemuž tělu dodá také dostatek tekutin.
  • Dále pomáhá s akné, osteoporózou či chudokrevností.
  • Je účinný při léčbě kašle, dobře odhleňuje.
  • Účinně působí na otoky.
  • Pozitivně působí při kocovině.

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč