0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gigant mezi citrusy. Poznejte šťavnaté pomelo

Pomelo
ZDROJ: Phoenix Han/Unsplash
sdílet:

Máte rádi citrusové plody? Pak by vaší pozornosti nemělo uniknout pomelo, které se řadí mezi ty největší z nich. Je šťavnaté a plné zdraví prospěšných látek. Poradíme vám, co si z tohoto exotického ovoce připravit!

Pomelo je exotické ovoce pocházející z jihovýchodní Asie (především z Malajsie a Indonésie) a patří mezi největší citrusové plody. Roste na stejnojmenném stálezeleném stromě, kterému se jinak říká šedok.

  • Slovo šedok je odovozeno od jména námořníka Shaddocka, který měl údajně semena pomela přivézt v 16. století na Barbados.

Pomelu se daří v subtropickém podnebí. Dnes se tak hojně pěstuje také v Číně, Mexiku, na Floridě, v Kalifornii, Arizoně či Španělsku. Sklízí se od listopadu do června a při oslavách čínského lunárního nového roku je symbolem hojnosti.

Jak chutná pomelo?

Chuť pomela by se dala přirovnat ke kombinaci chutí grapefruitu a pomeranče. Existuje ale spousta vyšlechtěných druhů pomel, které se liší především mírou kyselosti, sladkosti a hořkosti. U nás se běžně prodává takzvané medové pomelo, které je příjemně sladkokyselé. A jak si vybrat to správné?

  • Pomelo by mělo být těžké s hladkou, světle žlutou, místy jemně narůžovělou slupkou bez důlků a mělo by vonět po grapefruitu. Čím silnější vůně, tím lepší.

Pomelo se také běžně kříží s jinými druhy citrusů:

  • Křížením pomela a mandarinky vznikl sladký pomeranč.
  • Z pomela a sladkého pomeranče se stal grapefruit.
  • Kombinace pomela s mandarinkou dala vzniknout tangelu, citrusu velkému jako lidská pěst s mandarinkovou chutí.

Jak oloupat pomelo

Abyste si na pomelu pochutnali, je potřeba ho důkladně oloupat.

  • Vrchní tlustou slupku nejlépe odstraníte tak, že ji naříznete nožem do kříže. Pozor, abyste nožem nezajeli příliš hluboku a nenarušili tak dužinu.
  • Dále je potřeba ručně odstranit i tenkou bílou slupku (tzv. albedo), která obaluje jednotlivé měsíčky tohoto exotického ovoce. Je totiž hořká a v ústech by sladkokyselou chuť dužiny narušila.

Jak si vychutnat pomelo

  1. Čerstvé jen tak. Pomelo se nejčastěji konzumuje zasyrova. Vzhledem k vysokému obsahu vody je ideální letní svačinkou, která příjemně osvěží.
  2. Šťáva či smoothie: Čerstvé pomelo je velmi šťavnaté, hodí se tak na odšťavňování nebo přípravu smoothie.
  3. Marmeláda: Z pomela vykouzlíte i skvělou marmeládu. Postupujte stejně jako při přípravě té z pomeranče
  4. Saláty: Přidáním pomela da sladkých i slaných salátů dodáte pokrmu svěžest, šťavnatost a kyselost. V Asii je při přípravě salátů velmi důležitou ingrediencí. Populární je napříkald salát Goi Buoi, který kromě pomela obsahuje smažené krevety, arašídy, mrkev, koriandr či rybí omáčku.
  5. Kandované: Honí vás často mlsná? Udělejte si z pomela kandovanou kůru a obalte ji v čokoládě. Je to mňamka!
  6. Marináda: Kyselina ve šťávě z citrusů zkřehčuje maso, takže i pomelo je skvělou ingrediencí pro přípravu marinády na maso nebo ryby.

Co pomelo obsahuje?

Pomelo je plné vitamínů a minerálů. Z vitamínů jsou v pomelu hojně zastoupeny vitamíny C a A, z minerálů je to pak draslík, hořčík či železo. Pomelo dále osbahuje poměrně hodně vlákniny a flavonoidů. S jakými neduhy vám tedy pomůže?

  • Pomelu usnadňuje trávení.
  • Má antioxidační účinky, je nízkokalorické, má nízky glykemický index, je tedy vhodný pro dietáře.
  • Zároveň je plný vody, díky čemuž tělu dodá také dostatek tekutin.
  • Dále pomáhá s akné, osteoporózou či chudokrevností.
  • Je účinný při léčbě kašle, dobře odhleňuje.
  • Účinně působí na otoky.
  • Pozitivně působí při kocovině.

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit