Dezerty s exotickým ovocem aneb Sladká vůně dálek: 29 receptů, kterými oslníte návštěvu
Chcete vyrobit nevšední dezert s dotykem tropického ovoce a udělat trochu průvan v zaběhaných dezertových kolejích? Zkuste s námi použít mučenku či marakuju, mango, kiwi nebo kaki persimon. Uvidíte, že malým ‚twistem‘ změníte dezert v něco nevšedního.
Exotické ovoce v kuchyni
Mnoho druhů exotického ovoce najdete v běžné síti supermarketů či online obchodů a tropické plody se tak staly mnohem dostupnější než dříve. Obcházíte v obchodech papáju či marakuju obloukem, protože se obáváte porcování a přípravy?
Zatímco citrusy, mango, ananas, fíky a kiwi patří mezi běžné ovoce, marakuja a papája mohou být pro nesmělé typy představovat výzvu. Poradíme vám pár jednoduchých triků, jak pracovat v kuchyni i s tímto exotickým ovocem, ať už své chuťové pohárky nemusíte připravovat o nevšední zážitek.
- Mučenka jedlá neboli marakuja (také passion fruit) existuje ve dvou odrůdách – žluté a tmavě fialové. Je typická svým téměř dokonalým tvarem koule. Žlutá odrůda dorůstá až do velikosti grapefruitu, tmavě fialová odrůda je naopak menší než citron. Marakuja má lesklou a pevnou slupku, která může být hladká nebo lehce zvrásněná. Po rozkrojení mučenka nabízí nabobtnalá semínka výrazné sladko-kyselé chuti uložená v relativně prázdném prostoru.
- Papája svým ustrojením přípomíná meloun. Vyznačuje podlouhlým oválným tvarem a u nás se prodává o váze od půl do dvou kilogramů. Slupka papáji má zelenožlutou barvu, dužina je sladká s výraznou chutí a nejlepší je čerstvá. Semínka papáji mají ostrou kořeněnou chuť připomínající černý pepř.
Osvědčené kombinace dezertů s tropickým ovocem
Chcete při přípravě dezertu s tropickým ovocem experimentovat nebo raději věříte osvědčeným kombinacím? Obecně platí, že tropické ovoce chutná nejlíp čerstvé a zralé.
- Šťáva z citronu tvoří skvělou kombinaci s mákem v lahodných muffinech.
- Grep dodá příjemnou kyselost a jemnou nahořklost cheesecaku s růžovou vodou.
- Chuť mandarinek se krásně vyjímá v bábovce s karamelem.
- Kiwi je nejlepší ledově namražené v sorbetu
- Granátovým jablkem osvěžte krémovou rýžovou kaši.
- Dokonalý dezert do skleničky připravíte z tapiokových perel a karamelizovaného ananasu.
- Všechno chutné zralé tropické ovoce krásně vynikne čerstvé v pavlovách nebo tartaletkách.
Zdroje informací: Titbit, ApetitOnline