0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ovoce jako alternativa trhaného masa? Poznejte exotický jackfruit

Jackfruit
ZDROJ: Towfiqu Barbhuiya/Unsplash
sdílet:

Jackfruit je exotické ovoce vizuálně podobné známějšímu (a aromatickému) durianu, které využijete ve sladké i ve slané kuchyni. V oblibě ho mají vegetariáni, posloužít totiž i jako lahodná alternativa trhaného masa. Připravit si z něj můžete skvělý burger nebo třeba tacos. Jak na to? 

Jackfruit, ve světě známý také jako žakie či langka je největší exotické ovoce na světě. Roste na chlebovníku různolistém, listnatém stromu, který dorůstá do výšky 30 metrů. Pochází z ostrovů ve východní části Indického oceánu a západní části Tichého oceánu. Jeho pěstování se však rozšířilo i do dalších tropických oblastí.

  • Plody chlebovníku jsou obrovské, mají v průměru kolem 25 cm a váží okolo 16 kg. Doposud největší sklizený jackfruit však vážil téměř 80 kg.
  • Plod má zelenožlutou tlustou hrubou slupku a tvarem připomíná meloun.
  • Uvnitř se nachází jedlá žlutá dužina (která tvoří jen 1/3 hmotnosti plodu) rozdělená na dílky tvarem připomínající trojúhelník a strukturou kuřecí maso. V každém dílku je semeno, které je také jedlé, chutí připomíná para ořechy nebo kaštany. 
  • Chuť dužiny je jemná, nasládlá a dala by se přirovnat ke kombinaci chutí banánů, nektarinek, fíků či ananasu, někteří přirovnávají chuť jackfruitu ke směsi manga, hrušek a broskví. Nejlépe si na ní pochutnáte od června do prosince.
  • Blízkým příbuzným jackfruitu je breadfruit (chlebovník). Oba plody jsou si velmi podobné, chlebovník je však menší. I strom, na kterém plody chlebovníku rostou (chlebovník obecný), se dorůstá menších výšek – asi 20 metrů.

Jackfruit naslano

Dužina jackfruitu se dá jíst syrová, sušená, vařená, kompotovaná, nakládaná, a to naslano i nasladko. Jedlá jsou i semena.

  • Syrový jackfruit můžete jíst jen tak samotný nebo kousky přidat do salátu.
  • Vláknitá dužina nezralých plodů se využívá jako náhrada za maso. Z jackfuitového ‚masa‘, se nejčastěji připravují pokrmy, které byste uvařili s trhaným vepřovým, kuřecím nebo hovězím masem. Například hamburger, buritto, tacos a další. 
  • Pokud ho ale nenatrháte na drobné nitky, hodí se i do kari nebo různých asijských polévek.
  • Pro tyto účely nejlépe poslouží nezralý konzervovaný jackfruit ve slaném nálevu. Naložit si ho můžete podle chuti v různém koření.

Jackfurit nasladko

  • Pokud byste si jackfruit chtěli vychutnat na sladko, připravte z něj džem, který můžete přidat do dezertů, smoothie, sladkých kaší, jogurtů a podobně.
  • Využít můžete i semena, která lze upéct podobně jako kaštany nebo je opražit a přidat do polévky.

Tip: Jelikož jackfruit obsahuje lepkavý latex, doporučujeme při práci s ním používat rukavice.

Kde koupit jackfruit?

Jackfruit u nás nejčastěji seženete na e-shopech s exotickým ovocem, a to čerstvý, v sušené podobě nebo kompotovaný ve slaném nálevu.

  • Konzervovaný jackfuit ve slaném nálevu se jmenuje AROY-D (značka také prodává například kokosová mléka v tetrapaku) a seženete ji například také v Sapě nebo ve specializovaných prodejnách s asijskými potravinami. Dalším výrobcem je značka Allnature. 
  • Už naložený jackfruit najdete v prodejnách drogerií DM.
  • Čerstvý jackfruit si můžete objednat například na webu virguna.cz, kde s ním dostanete v bedýnce ještě další exotické ovoce.
  • V Asii se jackfurit konzumuje především zasyrova.

Jackfruit a jeho vliv na zdraví

Jackfruit obsahuje spoustu vlákniny, bílkovin, vitamíny A a C, draslík, hořčík, velké množství vápníku a fosforu a další zdraví prospěšné látky. Přináší tak mnoho zdravotních benefitů. 

  • Jackfruit podporuje imunitní systém, trávení, očistu organismu, tvorbu červených krvinek, pomáhá při cukrovce, snižuje krevní tlak a posiluje pevnost kostí.

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč