0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ovoce jako alternativa trhaného masa? Poznejte exotický jackfruit

Jackfruit
ZDROJ: Towfiqu Barbhuiya/Unsplash
sdílet:

Jackfruit je exotické ovoce vizuálně podobné známějšímu (a aromatickému) durianu, které využijete ve sladké i ve slané kuchyni. V oblibě ho mají vegetariáni, posloužít totiž i jako lahodná alternativa trhaného masa. Připravit si z něj můžete skvělý burger nebo třeba tacos. Jak na to? 

Jackfruit, ve světě známý také jako žakie či langka je největší exotické ovoce na světě. Roste na chlebovníku různolistém, listnatém stromu, který dorůstá do výšky 30 metrů. Pochází z ostrovů ve východní části Indického oceánu a západní části Tichého oceánu. Jeho pěstování se však rozšířilo i do dalších tropických oblastí.

  • Plody chlebovníku jsou obrovské, mají v průměru kolem 25 cm a váží okolo 16 kg. Doposud největší sklizený jackfruit však vážil téměř 80 kg.
  • Plod má zelenožlutou tlustou hrubou slupku a tvarem připomíná meloun.
  • Uvnitř se nachází jedlá žlutá dužina (která tvoří jen 1/3 hmotnosti plodu) rozdělená na dílky tvarem připomínající trojúhelník a strukturou kuřecí maso. V každém dílku je semeno, které je také jedlé, chutí připomíná para ořechy nebo kaštany. 
  • Chuť dužiny je jemná, nasládlá a dala by se přirovnat ke kombinaci chutí banánů, nektarinek, fíků či ananasu, někteří přirovnávají chuť jackfruitu ke směsi manga, hrušek a broskví. Nejlépe si na ní pochutnáte od června do prosince.
  • Blízkým příbuzným jackfruitu je breadfruit (chlebovník). Oba plody jsou si velmi podobné, chlebovník je však menší. I strom, na kterém plody chlebovníku rostou (chlebovník obecný), se dorůstá menších výšek – asi 20 metrů.

Jackfruit naslano

Dužina jackfruitu se dá jíst syrová, sušená, vařená, kompotovaná, nakládaná, a to naslano i nasladko. Jedlá jsou i semena.

  • Syrový jackfruit můžete jíst jen tak samotný nebo kousky přidat do salátu.
  • Vláknitá dužina nezralých plodů se využívá jako náhrada za maso. Z jackfuitového ‚masa‘, se nejčastěji připravují pokrmy, které byste uvařili s trhaným vepřovým, kuřecím nebo hovězím masem. Například hamburger, buritto, tacos a další. 
  • Pokud ho ale nenatrháte na drobné nitky, hodí se i do kari nebo různých asijských polévek.
  • Pro tyto účely nejlépe poslouží nezralý konzervovaný jackfruit ve slaném nálevu. Naložit si ho můžete podle chuti v různém koření.

Jackfurit nasladko

  • Pokud byste si jackfruit chtěli vychutnat na sladko, připravte z něj džem, který můžete přidat do dezertů, smoothie, sladkých kaší, jogurtů a podobně.
  • Využít můžete i semena, která lze upéct podobně jako kaštany nebo je opražit a přidat do polévky.

Tip: Jelikož jackfruit obsahuje lepkavý latex, doporučujeme při práci s ním používat rukavice.

Kde koupit jackfruit?

Jackfruit u nás nejčastěji seženete na e-shopech s exotickým ovocem, a to čerstvý, v sušené podobě nebo kompotovaný ve slaném nálevu.

  • Konzervovaný jackfuit ve slaném nálevu se jmenuje AROY-D (značka také prodává například kokosová mléka v tetrapaku) a seženete ji například také v Sapě nebo ve specializovaných prodejnách s asijskými potravinami. Dalším výrobcem je značka Allnature. 
  • Už naložený jackfruit najdete v prodejnách drogerií DM.
  • Čerstvý jackfruit si můžete objednat například na webu virguna.cz, kde s ním dostanete v bedýnce ještě další exotické ovoce.
  • V Asii se jackfurit konzumuje především zasyrova.

Jackfruit a jeho vliv na zdraví

Jackfruit obsahuje spoustu vlákniny, bílkovin, vitamíny A a C, draslík, hořčík, velké množství vápníku a fosforu a další zdraví prospěšné látky. Přináší tak mnoho zdravotních benefitů. 

  • Jackfruit podporuje imunitní systém, trávení, očistu organismu, tvorbu červených krvinek, pomáhá při cukrovce, snižuje krevní tlak a posiluje pevnost kostí.

Související články

Tofu, seitan a tempeh: 3 vegetariánské zdroje bílkovin
  • Zajímavosti

Tofu, seitan a tempeh: 3 vegetariánské zdroje bílkovin

Suroviny, které chceme představit, budou k užitku všem, kteří chtějí hledají alternativní zdroje bílkovin než jen maso. Tofu, seitan a tempeh jsou ideální pro vegany i vegetariány. Všichni si však těmito produkty můžeme zpestřit jídelníček...
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...

Obchod Apetit