Vyzkoušejte letos nové recepty a pochutnejte si na raw cukroví, které má mnoho podob a chutí. Výhodou tohoto cukroví je rychlá příprava, minimum ingrediencí, výborná chuť, pořádná dávka vitamínů z ovoce, spousta semínek a ořechů. A žádné pečení!
Jako raw označujeme syrovou neboli ,,živou” stravu. Potraviny, které jsou označeny jako raw, neprošly při výrobě tepelnou úpravou nad 42 °C. Připadá vám, že se takové podmínky příliš neslučují s vánočním cukrovím? Omyl, minimalismus sluší i cukrovinkám! Jaké jsou výhody raw cukroví?
- Raw cukroví je vždy nepečené a rychle hotové (i snědené).
- Při jeho přípravě si vystačíte se sušeným ovocem, ořechy a semínky, případně ořechovými másly nebo datlovou pastou.
- Často se k přípravě raw sladkostí používá také kakao.
- K jeho výrobě nepotřebujete mouku.
- Raw cukroví je hutné, syté a chuťově intenzivní, takže ho stačí jen pár kousků.
- Má potenciál zachutnat všem – ať už patříte mezi vyznavače raw, nebo ne.
Mandlovo-kakaová kolečka s datlovým krémem
Jak název napovídá, základem jsou mandle a sušené datle. Významnou roli hraje také datlový krém a zdobení ořechy. Co budete potřebovat?
Na kolečka
- 1 hrnek mandlí
- 1 hrnek sušených datlí – bez pecek, předem namočených ve vodě
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na krém
- 1 hrnek sušených datlí bez pecek
- 2 lžíce maca prášku
- ¾ hrnku vody
- špetka himalájské růžové soli
- rozpůlené ořechy nebo mandle na ozdobení
Postup:
- Rozsekejte mandle (nejlépe v robotu) najemno, přidejte datle, kakao a vanilkový extrakt. Z těchto surovin vytvořte lepkavou hmotu.
- Vyložte obdélníkovou formu pečicím papírem, natlačte do ní hmotu na kolečka a dejte do lednice.
- Nyní je čas na přípravu krému. Rozšlehejte sušené datle s maca práškem a vodou. Měl by vzniknout nadýchaný krém. Pokud se vám zdá směs příliš tuhá, přidejte do ní trochu vody. Přidejte špetku růžové soli a přemístěte na 2 hodiny do lednice.
- Ztuhlou hmotu vyndejte z lednice a vykrájejte pomocí formičky kolečka. Na každé kolečko dejte lžičku krému a půlku ořechu nebo mandle.
- Hotové cukroví nechte přes noc v lednici odležet do druhého dne.
Čokoládovo-kokosové tyčinky
Cukroví, ve kterém hrají hlavní roli jen tři suroviny: mandle, kešu a kokos. Co budete potřebovat?
Na čokoládový korpus
- 200 g mandlí (předem namočených ve vodě)
- 100 g datlí (vypeckovaných a předem namočených ve vodě)
- 50 g strouhaného kokosu
- 20 g kakaa
- špetka soli
Na krémovou náplň
- 100 g kešu ořechů (předem namočených ve vodě)
- 60 g kokosového krému
- 60 g kokosového oleje
- 3 lžíce agávového sirupu
- semínka z vanilkového lusku
Na polevu
- 100 g kešu ořechů (předem namočených ve vodě)
- 40 g raw kakaa
- 120 g kokosového oleje
- ¼ hrnku agávového sirupu
Postup:
- Připravte si tři misky (na korpus, náplň a polevu) a v každé rozmixujte potřebné ingredience.
- Obdélníkovou formu vyložte pečicím papírem a vtlačte do ní připravenou čokoládovou směs na korpus a uhlaďte.
- Na korpus naneste připravený krém z kešu oříšků a kokosu. Jako poslední vrstvu naneste čokoládovou polevu.
- Formu přikryjte potravinovou folií a vložte na 4 hodiny do mrazáku. Poté můžete cukroví krájet - nejlépe na tyčinky nebo kostičky. Uchovávejte v mrazáku.
Čokoládové pralinky
Pokud patříte mezi vyznavače raw stravy, nemusíte se nutně smiřovat s tím, že je vám čokoláda navždy zapovězena. Čokoláda se běžně připravuje z pražených kakaových bobů, ovšem není problém sehnat i takovou, která se vyrábí "za studena". Stejné je to s kakaem. Co budete potřebovat?
- 60 g raw čokolády
- 50 g kakaového másla
- 20 g raw kakaa
- javorový nebo agávový sirup
- špetka soli
- arašídové nebo jiné ořechové máslo na náplň
Postup:
- Připravte horkou vodní lázeň a rozpusťte v ní čokoládu a kakaové máslo. Postupně do vodní lázně vmíchejte kakao, sladidlo a sůl.
- Připravte si silikonovou formu na pralinky a vlijte do ní tekutou směs přibližně do poloviny.
- Naplněnou silikonovou formu přemístěte do mrazáku a nechte pralinky chvíli ztuhnout.
- Vyndejte formu z mrazáku a přidejte do ní arašídové nebo jiné oříškové "máslo". Poté vše zalijte čokoládovou směsí a nechte ztuhnout v mrazáku.
Kakaové sušenky se solí
Důležitou složkou raw stravy jsou ovesné vločky, které tvoří hlavní složku také tohoto chutného cukroví. Co budete potřebovat?
- 200 g mandlí
- 100 g ovesných vloček
- 40 g kakaa
- 60 ml kokosového oleje
- 5 g himalájské soli
- 30 ml javorového sirupu
Postup:
- Rozmixujte spolu mandle, ovesné vločky, kakao a sůl.
- Až se vytvoří hladká hmota, můžete přidat javorový sirup a tekutý kokosový tuk.
- Všechny ingredience ručně promíchejte, abyste získali homogenní těsto.
- Vytvořte v dlaních kuličky z těsta a pokládejte je vedle sebe na plech. Na závěr zmáčkněte kuličky vidličkou do tvaru sušenek.
- Nechte pár hodin odležet v chladu a poté podávejte.
Linecké cukroví s chia semínky
Klasické linecké zná každý, věděli jste ale, že ho můžete připravit do značné míry i v raw verzi? Pokud chcete i raw džem, poohlédněte po nabídce online nebo si vyrobte svůj vlastní. Co budete potřebovat?
- 1 hrnek lískových oříšků
- 1 hrnek mandlové mouky
- špetka soli
- 1 a 1/2 hrnku datlí
- 2 lžičky javorového sirupu
- ovesná mouka (na válení těsta)
- 2/3 hrnku chia semínek
- oblíbený džem na slepování
Postup:
- Lískové oříšky rozmixujte najemno (využijte mixéru nebo kuchyňského robota). Přidejte mandlovou mouku, sůl a datle.
- Směs zpracujte, až se suroviny propojí a vznikne "těsto". Poté přidejte chia semínka a javorový sirup.
- Připravte si pracovní plochu na válení těsta - posypte desku ovesnou moukou. Rozdělte těsto na polovinu a rozválejte ji na 0,5 cm silný plát.
- Pomocí vykrajovátek tvořte kolečka, v polovině koleček vykrojte uprostřed otvor.
- Kolečka potřete džemem a slepte dohromady. Linecké není třeba nechávat uležet, můžete hned podávat.
Tip: Linecká kolečka uchovávejte v lednici.
Zdroj informací: časopis Apetit