Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Raw vánoční cukroví: Vyrobte si zdravé cukroví, potřebujete ne něj jen minimum surovin

Raw cukroví
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Vyzkoušejte letos nové recepty a pochutnejte si na raw cukroví, které má mnoho podob a chutí. Výhodou tohoto cukroví je rychlá příprava, minimum ingrediencí, výborná chuť, pořádná dávka vitamínů z ovoce, spousta semínek a ořechů. A žádné pečení!

Jako raw označujeme syrovou neboli ,,živou” stravu. Potraviny, které jsou označeny jako raw, neprošly při výrobě tepelnou úpravou nad 42 °C. Připadá vám, že se takové podmínky příliš neslučují s vánočním cukrovím? Omyl, minimalismus sluší i cukrovinkám! Jaké jsou výhody raw cukroví?

  • Raw cukroví je vždy nepečené a rychle hotové (i snědené).
  • Při jeho přípravě si vystačíte se sušeným ovocem, ořechy a semínky, případně ořechovými másly nebo datlovou pastou. 
  • Často se k přípravě raw sladkostí používá také kakao
  • K jeho výrobě nepotřebujete mouku.
  • Raw cukroví je hutné, syté a chuťově intenzivní, takže ho stačí jen pár kousků.
  • Má potenciál zachutnat všem – ať už patříte mezi vyznavače raw, nebo ne.

Mandlovo-kakaová kolečka s datlovým krémem

Jak název napovídá, základem jsou mandle a sušené datle. Významnou roli hraje také datlový krém a zdobení ořechy. Co budete potřebovat?

Na kolečka

  • 1 hrnek mandlí
  • 1 hrnek sušených datlí – bez pecek, předem namočených ve vodě
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém

  • 1 hrnek sušených datlí bez pecek
  • 2 lžíce maca prášku
  • ¾ hrnku vody
  • špetka himalájské růžové soli
  • rozpůlené ořechy nebo mandle na ozdobení

Postup:

  1. Rozsekejte mandle (nejlépe v robotu) najemno, přidejte datle, kakao a vanilkový extrakt. Z těchto surovin vytvořte lepkavou hmotu.
  2. Vyložte obdélníkovou formu pečicím papírem, natlačte do ní hmotu na kolečka a dejte do lednice.
  3. Nyní je čas na přípravu krému. Rozšlehejte sušené datle s maca práškem a vodou. Měl by vzniknout nadýchaný krém. Pokud se vám zdá směs příliš tuhá, přidejte do ní trochu vody. Přidejte špetku růžové soli a přemístěte na 2 hodiny do lednice.
  4. Ztuhlou hmotu vyndejte z lednice a vykrájejte pomocí formičky kolečka. Na každé kolečko dejte lžičku krému a půlku ořechu nebo mandle.
  5. Hotové cukroví nechte přes noc v lednici odležet do druhého dne.

Čokoládovo-kokosové tyčinky

Cukroví, ve kterém hrají hlavní roli jen tři suroviny: mandle, kešu a kokos. Co budete potřebovat?

Na čokoládový korpus

  • 200 g mandlí (předem namočených ve vodě)
  • 100 g datlí (vypeckovaných a předem namočených ve vodě)
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 20 g kakaa
  • špetka soli

Na krémovou náplň

  • 100 g kešu ořechů (předem namočených ve vodě)
  • 60 g kokosového krému
  • 60 g kokosového oleje
  • 3 lžíce agávového sirupu
  • semínka z vanilkového lusku

Na polevu

  • 100 g kešu ořechů (předem namočených ve vodě)
  • 40 g raw kakaa
  • 120 g kokosového oleje
  • ¼ hrnku agávového sirupu

Postup:

  1. Připravte si tři misky (na korpus, náplň a polevu) a v každé rozmixujte potřebné ingredience. 
  2. Obdélníkovou formu vyložte pečicím papírem a vtlačte do ní připravenou čokoládovou směs na korpus a uhlaďte.
  3. Na korpus naneste připravený krém z kešu oříšků a kokosu. Jako poslední vrstvu naneste čokoládovou polevu.
  4. Formu přikryjte potravinovou folií a vložte na 4 hodiny do mrazáku. Poté můžete cukroví krájet - nejlépe na tyčinky nebo kostičky. Uchovávejte v mrazáku.

Čokoládové pralinky

Pokud patříte mezi vyznavače raw stravy, nemusíte se nutně smiřovat s tím, že je vám čokoláda navždy zapovězena. Čokoláda se běžně připravuje z pražených kakaových bobů, ovšem není problém sehnat i takovou, která se vyrábí "za studena". Stejné je to s kakaem. Co budete potřebovat?

  • 60 g raw čokolády
  • 50 g kakaového másla
  • 20 g raw kakaa
  • javorový nebo agávový sirup 
  • špetka soli
  • arašídové nebo jiné ořechové máslo na náplň

Postup:

  1. Připravte horkou vodní lázeň a rozpusťte v ní čokoládu a kakaové máslo. Postupně do vodní lázně vmíchejte kakao, sladidlo a sůl.
  2. Připravte si silikonovou formu na pralinky a vlijte do ní tekutou směs přibližně do poloviny.
  3. Naplněnou silikonovou formu přemístěte do mrazáku a nechte pralinky chvíli ztuhnout.
  4. Vyndejte formu z mrazáku a přidejte do ní arašídové nebo jiné oříškové "máslo". Poté vše zalijte čokoládovou směsí a nechte ztuhnout v mrazáku.

Kakaové sušenky se solí

Důležitou složkou raw stravy jsou ovesné vločky, které tvoří hlavní složku také tohoto chutného cukroví. Co budete potřebovat?

  • 200 g mandlí
  • 100 g ovesných vloček
  • 40 g kakaa
  • 60 ml kokosového oleje
  • 5 g himalájské soli
  • 30 ml javorového sirupu

Postup:

  1. Rozmixujte spolu mandle, ovesné vločky, kakao a sůl. 
  2. Až se vytvoří hladká hmota, můžete přidat javorový sirup a tekutý kokosový tuk.
  3. Všechny ingredience ručně promíchejte, abyste získali homogenní těsto.
  4. Vytvořte v dlaních kuličky z těsta a pokládejte je vedle sebe na plech. Na závěr zmáčkněte kuličky vidličkou do tvaru sušenek.
  5. Nechte pár hodin odležet v chladu a poté podávejte.

Linecké cukroví s chia semínky

Klasické linecké zná každý, věděli jste ale, že ho můžete připravit do značné míry i v raw verzi? Pokud chcete i raw džem, poohlédněte po nabídce online nebo si vyrobte svůj vlastní. Co budete potřebovat?

  • 1 hrnek lískových oříšků
  • 1 hrnek mandlové mouky
  • špetka soli
  • 1 a 1/2 hrnku datlí
  • 2 lžičky javorového sirupu
  • ovesná mouka (na válení těsta)
  • 2/3 hrnku chia semínek
  • oblíbený džem na slepování

Postup:

  1. Lískové oříšky rozmixujte najemno (využijte mixéru nebo kuchyňského robota). Přidejte mandlovou mouku, sůl a datle.
  2. Směs zpracujte, až se suroviny propojí a vznikne "těsto". Poté přidejte chia semínka a javorový sirup.
  3. Připravte si pracovní plochu na válení těsta - posypte desku ovesnou moukou. Rozdělte těsto na polovinu a rozválejte ji na 0,5 cm silný plát.
  4. Pomocí vykrajovátek tvořte kolečka, v polovině koleček vykrojte uprostřed otvor.
  5. Kolečka potřete džemem a slepte dohromady. Linecké není třeba nechávat uležet, můžete hned podávat.

Tip: Linecká kolečka uchovávejte v lednici.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín