Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mozartovy koule
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 84
Do hodiny Snadné Na 20 - 200 koulí (podle velikosti)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9122 kcal
Bílkoviny 148 g
Sacharidy 872 g
Tuky 524 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Mozartových koulí není nikdy dost. I když jich uděláte nejmíň kilo, stejně zmizí dřív, než se stačíte zeptat, jak ostatním chutnají. Rychlé nepečené cukroví, které bude mít zaručený úspěch nejen o Vánocích...

Související recepty

Suroviny

(nebo dle potřeby)
zelený, 400–800 g podle velikosti koulí (viz Něco navíc)
Na čokoládové drobky
čokoláda na vaření 80 g
změklé + na vymazání formy
vejce 2 ks
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
mleté
Na krém
čokoláda na vaření 100 g
máslo 100 g
rum 50 ml

Postup

1

Nejprve upečte čokoládové drobky. Čokoládu rozpusťte a v míse ji smíchejte s máslem, cukrem a po jednom přidejte vejce. Mouku smíchejte s kypřicím práškem a mandlemi a směs zatřete do čokoládové hmoty.

2

Vymažte a vysypte menší pekáč, rozetřete do něj těsto a pečte ho při 180 °C asi 15 minut. Upečený korpus nechte vychladnout a pak ho rozdrobte do mísy.

3

Na krém zahřejte smetanu a rozpusťte v ní čokoládu, máslo a přidejte rum.

4

Krémem zalijte drobky v míse – měli byste získat hustou hmotu. Dejte ji do lednice ztuhnout tak, aby z ní šly tvarovat kuličky – budoucí náplň Mozartových koulí.

5

Ze ztuhlé hmoty tvarujte kuličky asi o velikosti lískového ořechu a dejte je do lednice zase ztuhnout. Postupně je obalujte marcipánem – z lednice jich berte vždy jen pár a hned po obalení je tam znovu vraťte; rychle se rozehřívají.

6

Koule nechte v lednici trochu oschnout a pak je obalujte v rozpuštěné čokoládové polevě. Nechte zatuhnout na mřížce.

7

Polité koule nedávejte do lednice – zešedly by a ztuhly tak, že byste je z krabičky nebo talířku museli násilím odtrhávat. Nejvíc jim svědčí teploty mezi deseti a dvaceti stupni, třeba ve spíži nebo na balkoně.

NĚCO NAVÍC

  • Pokud chcete mít hodně kuliček o velikosti lískového oříšku, připravíte jich z uvedeného množství více než 200. Potřebovat ale budete mnohem víc marcipánu i čokoládové polevy. Zatímco na potažení dvaceti velkých Mozartových koulí vám bude stačit 400 gramů marcipánu, na malé kuličky ho spotřebujete minimálně dvojnásobek.
  • Také pamatujte na to, že Mozartovy koule lidé milují kvůli chuti marcipánu, takže jím nešetřete, vrstva by měla mít aspoň tři milimetry.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Apetit magazín

Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...