Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Poznejte kouzlo veganského a raw cukroví

Poznejte kouzlo veganského a raw cukroví
sdílet:

Je zdravé, neobsahuje živočišné produkty, a navíc ho vyrobíte za pět minut dvanáct. Řeč je o veganském a raw cukroví, na kterém si bez ostychu smlsne i zarytý „masožravec“. Dobrou zprávou navíc je, že mnoho druhů veganského a raw cukroví dokážete připravit ze surovin, které už máte ve spíži. 

Zděsili jste se, že Vánoce jsou za rohem a vy ještě nemáte etažér plný lineckého a ořechového cukrovívosích hnízd a košíčků s krémem? Rozhodně nepropadejte panice! Pomocnou ruku vám totiž nabízí raw a veganské cukroví, které oplývá přídavnými jmény jako bezpracnésnadné či rychlé.

  • Zároveň se tímto druhem cukroví zavděčíte všem, neboť si na něm smlsnou nejen klasičtí milovníci cukru, ale také vyznavači veganského způsobu života nebo zarytí zastánci raw stravy.
  • Jednoduše řečeno, pokud hledáte cukroví, které zmizí ze stolu jako první, pak vsaďte svou cukrářskou kartu právě na veganské a raw cukroví. Kdy jindy začít experimentovat než právě dnes?

Arašídové kuličky

Jak už jsme v úvodu zmiňovali, veganským cukrovím se zavděčíte všem! Důkazem je recept na arašídové kuličky, které jsou vhodné pro vegany i alergiky na lepek nebo laktózu. Samotnou třešničkou na dortu je doba přípravy, tedy neuvěřitelných 30 minut.

  1. Z 280 g arašídového másla „crunchy“, 60 g kokosové mouky, 60 g kokosového sirupu, špetky kardamomu, muškátového oříšku, soli a 1/3 vanilkového lusku vypracujte nelepivou hmotu. Odebírejte lžící kousky a z každého vytvarujte kuličku o průměru 2 cm.
  2. Následně je rozložte na tác vyložený papírem na pečení a uložte na 30 minut do mrazáku. Po 30 minutách vyjměte kuličky z mrazáku a začněte je obalovat v rozpuštěné veganské čokoládě.
  3. Poté obalené kuličky ozdobte kokosovým lupínkem nebo nasekanými arašídy a uchovávejte v lednici do příchodu hostů.

Raw brownies

Pravda, čokoládové brownies rozhodně nepatří ke klasickému vánočnímu cukroví. Na druhou stranu jde o výbornou sladkost, kterou můžete nakrájet na malé čtverečky a podávat společně s dalšími druhy cukroví. Pokud navíc zvolíte tuto raw verzi, pak z vánočního mlsání nebudete mít ani jednu výčitku.

  1. Do mixéru nasypejte jeden hrnek vlašských ořechů a mixujte tak, aby zůstaly asi půlcentimetrové kousky. Přidejte 1 hrnek čerstvých datlí a mixujte dál.
  2. Vznikne lepivá a hrubší drobenka, do které přidejte ½ hrnku nepraženého kakaa, 2 lžíce medu (agávového sirupu), 1 lžičku himalájské soli, 1 lžičku skořice, 3 lžíce sekaných nepražených kakaových bobů a 5 lžic strouhaného kokosu. Hotové těsto musí být stále ve formě drobenky, ale prsty už se musí dát tvarovat.
  3. Připravenou hmotu přemístěte do zapékací misky vystlané potravinářskou fólií a prsty rovnoměrně rozetřete a urovnejte těsto. Posypte kakaem a můžete poklást půlkami ořechů. Podávejte hned nebo nechte vychladit. V lednici vydrží až pět dnů.

Veganské „raffaelo“

Kdo by neznal oblíbený kokosový výrobek s mandličkou uprostřed? Pokud jsou domácí raffaelo kuličky nedílnou součástí vašeho vánočního hodování, pak zkuste vyzkoušet recept na jejich veganskou sestřičku.

  1. Ve vodní lázni rozehřejte ½ hrnku panenského kokosového oleje, který následně přelijte do mixéru. Ke kokosovému oleji přidejte 1 hrnek raw strouhaného kokosu a 3 polévkové lžíce medu (agávového sirupu).
  2. Směs mixujte tak dlouho, dokud nevznikne pevná hmota, kterou lze tvarovat do kuliček. Vzniklé kuličky obalte ve strouhaném kokosu a vložte do papírových košíčků.

Veganské marokánky

Křupavé, ovocné, a především chuťově výborné. Marokánky patří k oblíbenému druhu vánočního cukroví, který bez problému můžete připravit ve veganském hávu. Jak na to?

  1. V misce smíchejte 20 g nasekaných lískových ořechů, 20 g nasekaných zelených pistácií, 100 g plátkových mandlí a 45 g nasekaných sušených brusinek.
  2. Do malého hrnce nalijte 100 g agávového sirupu a 60 g neslaného nálevu z cizrny – tzv. aquafaby. Jakmile bude mít rozvar teplotu 105 °C, stáhněte hrnec a vmíchejte sypké ingredience. Vzniklou hmotu tvarujte na pečicím papíru do malých koleček.
  3. Následně pečte zhruba 15 minut v horkovzdušné troubě předehřáté na 150 °C. Po vychladnutí je můžete namočit v rozpuštěné veganské čokoládě.

Související články

Autor: Alžběta Rybářová

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...