0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Poznejte kouzlo veganského a raw cukroví

Poznejte kouzlo veganského a raw cukroví
sdílet:

Je zdravé, neobsahuje živočišné produkty, a navíc ho vyrobíte za pět minut dvanáct. Řeč je o veganském a raw cukroví, na kterém si bez ostychu smlsne i zarytý „masožravec“. Dobrou zprávou navíc je, že mnoho druhů veganského a raw cukroví dokážete připravit ze surovin, které už máte ve spíži. 

Zděsili jste se, že Vánoce jsou za rohem a vy ještě nemáte etažér plný lineckého a ořechového cukrovívosích hnízd a košíčků s krémem? Rozhodně nepropadejte panice! Pomocnou ruku vám totiž nabízí raw a veganské cukroví, které oplývá přídavnými jmény jako bezpracnésnadné či rychlé.

  • Zároveň se tímto druhem cukroví zavděčíte všem, neboť si na něm smlsnou nejen klasičtí milovníci cukru, ale také vyznavači veganského způsobu života nebo zarytí zastánci raw stravy.
  • Jednoduše řečeno, pokud hledáte cukroví, které zmizí ze stolu jako první, pak vsaďte svou cukrářskou kartu právě na veganské a raw cukroví. Kdy jindy začít experimentovat než právě dnes?

Arašídové kuličky

Jak už jsme v úvodu zmiňovali, veganským cukrovím se zavděčíte všem! Důkazem je recept na arašídové kuličky, které jsou vhodné pro vegany i alergiky na lepek nebo laktózu. Samotnou třešničkou na dortu je doba přípravy, tedy neuvěřitelných 30 minut.

  1. Z 280 g arašídového másla „crunchy“, 60 g kokosové mouky, 60 g kokosového sirupu, špetky kardamomu, muškátového oříšku, soli a 1/3 vanilkového lusku vypracujte nelepivou hmotu. Odebírejte lžící kousky a z každého vytvarujte kuličku o průměru 2 cm.
  2. Následně je rozložte na tác vyložený papírem na pečení a uložte na 30 minut do mrazáku. Po 30 minutách vyjměte kuličky z mrazáku a začněte je obalovat v rozpuštěné veganské čokoládě.
  3. Poté obalené kuličky ozdobte kokosovým lupínkem nebo nasekanými arašídy a uchovávejte v lednici do příchodu hostů.

Raw brownies

Pravda, čokoládové brownies rozhodně nepatří ke klasickému vánočnímu cukroví. Na druhou stranu jde o výbornou sladkost, kterou můžete nakrájet na malé čtverečky a podávat společně s dalšími druhy cukroví. Pokud navíc zvolíte tuto raw verzi, pak z vánočního mlsání nebudete mít ani jednu výčitku.

  1. Do mixéru nasypejte jeden hrnek vlašských ořechů a mixujte tak, aby zůstaly asi půlcentimetrové kousky. Přidejte 1 hrnek čerstvých datlí a mixujte dál.
  2. Vznikne lepivá a hrubší drobenka, do které přidejte ½ hrnku nepraženého kakaa, 2 lžíce medu (agávového sirupu), 1 lžičku himalájské soli, 1 lžičku skořice, 3 lžíce sekaných nepražených kakaových bobů a 5 lžic strouhaného kokosu. Hotové těsto musí být stále ve formě drobenky, ale prsty už se musí dát tvarovat.
  3. Připravenou hmotu přemístěte do zapékací misky vystlané potravinářskou fólií a prsty rovnoměrně rozetřete a urovnejte těsto. Posypte kakaem a můžete poklást půlkami ořechů. Podávejte hned nebo nechte vychladit. V lednici vydrží až pět dnů.

Veganské „raffaelo“

Kdo by neznal oblíbený kokosový výrobek s mandličkou uprostřed? Pokud jsou domácí raffaelo kuličky nedílnou součástí vašeho vánočního hodování, pak zkuste vyzkoušet recept na jejich veganskou sestřičku.

  1. Ve vodní lázni rozehřejte ½ hrnku panenského kokosového oleje, který následně přelijte do mixéru. Ke kokosovému oleji přidejte 1 hrnek raw strouhaného kokosu a 3 polévkové lžíce medu (agávového sirupu).
  2. Směs mixujte tak dlouho, dokud nevznikne pevná hmota, kterou lze tvarovat do kuliček. Vzniklé kuličky obalte ve strouhaném kokosu a vložte do papírových košíčků.

Veganské marokánky

Křupavé, ovocné, a především chuťově výborné. Marokánky patří k oblíbenému druhu vánočního cukroví, který bez problému můžete připravit ve veganském hávu. Jak na to?

  1. V misce smíchejte 20 g nasekaných lískových ořechů, 20 g nasekaných zelených pistácií, 100 g plátkových mandlí a 45 g nasekaných sušených brusinek.
  2. Do malého hrnce nalijte 100 g agávového sirupu a 60 g neslaného nálevu z cizrny – tzv. aquafaby. Jakmile bude mít rozvar teplotu 105 °C, stáhněte hrnec a vmíchejte sypké ingredience. Vzniklou hmotu tvarujte na pečicím papíru do malých koleček.
  3. Následně pečte zhruba 15 minut v horkovzdušné troubě předehřáté na 150 °C. Po vychladnutí je můžete namočit v rozpuštěné veganské čokoládě.

Související články

Autor: Alžběta Rybářová

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč