Není instantní jako instantní
Surovina označená jako instantní v nás ihned vzbudí nedůvěru. To je správné, většinou se v ní skrývají zbytečně přidané látky či naopak chybí potřebné živiny. Instantní hotové směsi kaší, které se prodávají v několika příchutích, jsou opravdu nezdravé, plné cukru a na dlouho vás nezasytí. Jejich koupi rozhodně nedoporučujeme, spíše naopak. Jinak to je však s kvalitními instantními jednodruhovými kašemi od ověřených výrobců, které přímo volají po vašem zpracování a dozdobení. Kromě hlavní suroviny, ze které jsou vyrobeny, neobsahují nic navíc – žádné sušené ovoce, sladidla, cukr či konzervant. Jejich příprava je jednoduchá. Přiveďte k varu vodu, mléko či rostlinnou alternativu, přidejte kaši v podobě prášku, a do 4 minut probublávání i stálého míchání máte hotovo. Pojďme se podívat, jaké máte možnosti při přípravě zdravé instantní bezlepkové kaše a na kolik vás půl kila suroviny vyjde.
Rýžová kaše
Výrobců nabízejících rýžovou instantní kaši je opravdu mnoho. Mezi její výhody patří snadná příprava, neutrální chuť, která se dá kombinovat opravdu se vším a také fakt, že neobsahuje žádný lepek. Složení instatní směsi kaše se dá sehnat výhradně z rýže, nebo s přidanou kukuřičnou krupicí, ze které lze rychlou kaši také připravit. Rýže je z velké části tvořena škrobem, z něhož naše tělo vytváří gluikózu přeměnovanou na energii. Mimo jiné dostaneme do organismu také sodík. K rýžové kaši se hodí jakékoli ovoce, čokoláda či semínka. 500 g vás bude stát kolem 50-70 korun.
Foto: Mae Mu, Unsplash
Pohanková kaše
Další bezlepkovou potravinou je pohanka. Obsahuje kolem 11 % bílkovin, má vysokou biologickou hodnotu a méně sacharidů, než rýže. Vyrábí se z pohanky lámanky tzv. extruzí, kdy se navlhčená pohanka vystaví vysokému tlaku i teplotě. Chutí pohanka přípomíná ořechy, je tedy dobré si ji připravit v probublávajícím mléku. Ideální kombinace je s medem, javorovým sirupem a lesním ovocem. I zde se nemusíte bát přípravy na slano, třeba s čedarem, slaninou a vejcem. 500 g je k dostání od 60 korun.
Jáhlová kaše
Jáhly jsou snadno stravitelné s vyšším podílem rostlinných bílkovin. Obsahuje vitamín B1, B6, vápník, hořčík i železo. Vyniká svou přirozeně žlutou barvou. Jáhly se získávají odstraněním semenné slupky prosa. Ve složení kaše se může znovu objevit kukuřičná krupice. Vyzkoušejte variantu s mlékem i s vodou, oboje vás jistě překvapí svou chutí. Slaná verze jáhlové kaše souzní s tepelně upravenou zeleninou, tofu či sýrem. Na 500 g si připravte alespoň 50 korun.
Kaštanová kaše
Poměrně neznámou bezlepkovou variantou je kaštanová kaše. Jejím základem bývá rýžová kaše. Kaštanová mouka, kterou je kaše dochucena, obsahuje vysoký podíl vlákniny a má přirozeně nasládlou chuť. S mlékem a zralým jablkem či hruškou tvoří dokonalou kombinaci chutí. Cenově je nejdražší, 500 g pořídíte od 75 korun.
Pokud vám instatní kaše ve větším množství zbývají, nebojte se jimi zahustit polévky či omáčky, fungují jako lehké a zdravější alternativy pšeničné jíšky.
Přidat komentář