Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jednoduchý trik, jak správně upravovat ořechy a semínka

Jednoduchý trik, jak správně upravovat ořechy a semínka
sdílet:

Ořechy a semínka jsou nositelem života a zásobárnou živin pro novou rostlinu. Jsou doslova nabitá cennými látkami, i přesto nám jejich pojídání může ublížit. Naučte se jednoduchý trik, který vám nezabere víc než 1 minutu času. Suché plody se díky němu oživí a zvýší svou stravitelnost.

Ořechy a semínka pro nás mají přínos hned ze dvou důvodů.

  • Patří k cenným zdrojům rostlinných bílkovin a tuků.
  • 100 g ořechů obsahuje přibližně 20 g bílkovin a 40 g tuků.
  • Do svého jídelníčku by je měli častěji zařazovat vegani, ale i v případě, že si dopřáváte živočišné zdroje bílkovin a tuků, jsou semínka a ořechy důležitou součástí vyvážené i rozmanité stravy. 

Neexistuje semínko či ořech, které by nebylo bohaté na výživné látky. V jídle je střídejte, tím si zajistíte rozmanitý přísun potřebných látek.

  • Například mandle a mák mají vysoký obsah vápníku, para ořechy doplní selen a vlašské ořechy jsou plné vitaminu E a omega-3.
  • Díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin přispívá konzumace semen a ořechů ke zdraví kardiovaskulárního a nervového systému.
  • Doporučují se jako prevence infarktu myokardu a mozkové mrtvice. 

Proč namáčet suché plody?

Příroda semínka a ořechy vybavila dokonalým obalem. Ten je chrání před vnějšími vlivy a umožňuje, aby přečkala dlouhé dobu, než se vytvoř podmínky vhodné k jejich vyklíčení. Přispívá k tomu pevná slupka a také tzv. antinutrienty, chránící semínka a ořechy před predátory i parazity, současně ale snižují využitelnost živin v lidském organismu. 

Tyto látky bohužel způsobují, že jsou pro nás neupravená semínka těžko stravitelná. Zatímco trávicí trakt býložravých zvířat si s takovými plody hravě poradí, nás by raději měla přejít chuť.

  • Pokud si příliš často dopřáváte oříšky a semínka bez jakékoliv úpravy, může to vést k demineralizaci. Ta se projevuje zvýšenou kazivostí zubů, problémy s imunitou, lámavýmivlasy, řídnutím kostí, bolestmi kloubů, vyrážkami a dalšími nepříjemnostmi. 

Suché plody nemusíte vyřadit ze svého jídelníčku. Řešení je překvapivě jednoduché: semínka a oříšky stačí dostatečně dlouho (a správně) namáčet.

  • Namáčením semínko i ořech změkne, aktivují se v nich enzymy a zvýší se stravitelnost.
  • A co je nejlepší, namáčením se do vody vyplaví většina zmiňovaných antinutrientů

Jak namáčet ořechy a semena?

Suché plody přelijte dvojnásobným množstvím vody. Přidejte špetku soli a nechejte nejlépe přes noc odpočinout. Ráno vodu slijte a plody jsou připravené k jídlu. Chcete-li, můžete je opět zalít čistou vodou a pokračovat v namáčení. Některým větším a tvrdším plodům opakovaná lázeň jedině prospěje. 

Kam s nimi?

 

Související články

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč