Ořechy a semínka jsou nositelem života a zásobárnou živin pro novou rostlinu. Jsou doslova nabitá cennými látkami, i přesto nám jejich pojídání může ublížit. Naučte se jednoduchý trik, který vám nezabere víc než 1 minutu času. Suché plody se díky němu oživí a zvýší svou stravitelnost.
Ořechy a semínka pro nás mají přínos hned ze dvou důvodů.
- Patří k cenným zdrojům rostlinných bílkovin a tuků.
- 100 g ořechů obsahuje přibližně 20 g bílkovin a 40 g tuků.
- Do svého jídelníčku by je měli častěji zařazovat vegani, ale i v případě, že si dopřáváte živočišné zdroje bílkovin a tuků, jsou semínka a ořechy důležitou součástí vyvážené i rozmanité stravy.
Neexistuje semínko či ořech, které by nebylo bohaté na výživné látky. V jídle je střídejte, tím si zajistíte rozmanitý přísun potřebných látek.
- Například mandle a mák mají vysoký obsah vápníku, para ořechy doplní selen a vlašské ořechy jsou plné vitaminu E a omega-3.
- Díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin přispívá konzumace semen a ořechů ke zdraví kardiovaskulárního a nervového systému.
- Doporučují se jako prevence infarktu myokardu a mozkové mrtvice.
Proč namáčet suché plody?
Příroda semínka a ořechy vybavila dokonalým obalem. Ten je chrání před vnějšími vlivy a umožňuje, aby přečkala dlouhé dobu, než se vytvoř podmínky vhodné k jejich vyklíčení. Přispívá k tomu pevná slupka a také tzv. antinutrienty, chránící semínka a ořechy před predátory i parazity, současně ale snižují využitelnost živin v lidském organismu.
Tyto látky bohužel způsobují, že jsou pro nás neupravená semínka těžko stravitelná. Zatímco trávicí trakt býložravých zvířat si s takovými plody hravě poradí, nás by raději měla přejít chuť.
- Pokud si příliš často dopřáváte oříšky a semínka bez jakékoliv úpravy, může to vést k demineralizaci. Ta se projevuje zvýšenou kazivostí zubů, problémy s imunitou, lámavýmivlasy, řídnutím kostí, bolestmi kloubů, vyrážkami a dalšími nepříjemnostmi.
Suché plody nemusíte vyřadit ze svého jídelníčku. Řešení je překvapivě jednoduché: semínka a oříšky stačí dostatečně dlouho (a správně) namáčet.
- Namáčením semínko i ořech změkne, aktivují se v nich enzymy a zvýší se stravitelnost.
- A co je nejlepší, namáčením se do vody vyplaví většina zmiňovaných antinutrientů.
Jak namáčet ořechy a semena?
Suché plody přelijte dvojnásobným množstvím vody. Přidejte špetku soli a nechejte nejlépe přes noc odpočinout. Ráno vodu slijte a plody jsou připravené k jídlu. Chcete-li, můžete je opět zalít čistou vodou a pokračovat v namáčení. Některým větším a tvrdším plodům opakovaná lázeň jedině prospěje.
Kam s nimi?
- Namočená a fermentovaná semínka a ořechy obohatí jakoukoliv snídaňovou misku s kaší.
- Zdravé tuky dodají i bílkoviny tomuto křupavému salátu. Posypat jimi můžete talíř zeleninové polévky, luštěninovou pomazánku, podzimní rizoto nebo těstoviny se sýrovou omáčkou.
- A snad ani příliš nenapovídáme, když vám poradíme, ať si jich hrst přisypete do ranního smoothie předtím, než zapnete mixér.