Jednoduchý trik, jak správně upravovat ořechy a semínka

Jednoduchý trik, jak správně upravovat ořechy a semínka
sdílet:
Ořechy a semínka jsou nositelem života a zásobárnou živin pro novou rostlinu. Jsou doslova nabitá cennými látkami, i přesto nám jejich pojídání může ublížit. Naučte se jednoduchý trik, který vám nezabere víc než 1 minutu času. Suché plody se díky němu oživí a zvýší svou stravitelnost.

Ořechy a semínka pro nás mají přínos hned ze dvou důvodů. Patří k velmi cenným zdrojům rostlinných bílkovin, a také rostlinných tuků. 100 g ořechů obsahuje přibližně 20 g bílkovin a 40 g tuků. Do svého jídelníčku by je měli častěji zařazovat vegani, ale i v případě, že si dopřáváte živočišné zdroje bílkovin a tuků, jsou semínka a ořechy důležitou součástí vyvážené i rozmanité stravy. 

Neexistuje semínko či ořech, které by nebylo bohaté na výživné látky. V jídle je střídejte, tím si zajistíte rozmanitý přísun potřebných látek. Například mandle a mák mají vysoký obsah vápníku, para ořechy vám doplní selen a vlašské ořechy jsou plné vitaminu E. Díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin přispívají ke zdraví celého kardiovaskulárního a nervového systému. Doporučují se jako prevence infarktu myokardu a mozkové mrtvice. 

Snídaňové kaše

Snídaňové kaše

Více
 

Proč namáčet suché plody?

Příroda semínka a ořechy vybavila dokonalým obalem, který je chrání před vnějšími vlivy a umožňuje jim, aby přečkala dlouhé měsíce či dokonce roky, než přijde jejich chvíle a vytvoří se vhodné podmínky k jejich vyklíčení. Přispívá k tomu pevná slupka a také tzv. antinutrienty, chránící semínka a ořechy před predátory i parazity, současně ale snižují využitelnost živin v lidském organismu. 

Tyto látky bohužel způsobují, že jsou pro nás neupravená semínka těžko stravitelná a dokonce mohou poškozovat zdraví. Zatímco trávicí trakt býložravých zvířat si s takovými plody hravě poradí, nás by raději měla přejít chuť. Pokud si příliš často dopřáváte oříšky a semínka bez jakékoliv úpravy, může to vést k demineralizaci těla. Ta se projevuje zvýšenou kazivostí zubů, problémy s imunitou, lámavý vlasy, řídnutím kostí, bolestmi kloubů, vyrážkami a dalšími nepříjemnostmi. 

Dýňový cheesecake s karamelovou krustou a pekanovými ořechy

Dýňový cheesecake s karamelovou krustou a pekanovými ořechy

Více

Suché plody nemusíte vyřadit ze svého jídelníčku. Řešení je překvapivě jednoduché: semínka a oříšky stačí dostatečně dlouho (a správně) namáčet. Namáčením semínko i ořech změkne, aktivují se v nich enzymy a zvýší se stravitelnost bílkovin. A co je nejlepší, namáčením se do vody vyplaví většina zmiňovaných antinutrientů. 

Ořechy a suché plodyJak namáčet ořechy a semena?

Suché plody přelijte dvojnásobným množstvím vody. Přidejte špetku soli a nechejte nejlépe přes noc odpočinout. Ráno vodu slijte a plody jsou připravené k jídlu. Chcete-li, můžete je opět zalít čistou vodou a pokračovat v namáčení. Některým větším a tvrdším plodům opakovaná lázeň jedině prospěje. 

Kam s nimi?

Namočená a fermentovaná semínka a ořechy obohatí jakoukoliv snídanovou misku s kaší. Zdravé tuky dodají i bílkoviny tomuto křupavému salátu. Posypat jimi můžete talíř zeleninové polévky, luštěninovou pomazánku, podzimní rizoto nebo těstoviny se sýrovou omáčkou. A snad ani příliš nenapovídáme, když vám poradíme, ať si jich hrst přisypete do ranního smoothie předtím, než zapnete mixér. 

Dýňová polévka s chilli

Dýňová polévka s chilli

Více
 

Foto: Racheal Gorjestani, Unsplash 

 
 

Související recepty

Související články

Smoothie bowl - barevná miska plná chuti a zdraví
  • Novinky a zajímavosti

Smoothie bowl - barevná miska plná chuti a zdraví

Co je smoothie bowl a kde se vzala?Smoothie bowl znamená v překladu z angličtiny smoothie miska. Nejedná se ale pouze o klasický smoothie nápoj (nápoj umixovaný z ovoce/zeleniny, vody/mléka a sladidla) přelitý do misky, jak...
Rychlé kaše ke snídani, a bez lepku
  • Tipy a triky

Rychlé kaše ke snídani, a bez lepku

Není instantní jako instantníSurovina označená jako instantní v nás ihned vzbudí nedůvěru. To je správné, většinou se v ní skrývají zbytečně přidané látky či naopak chybí potřebné živiny. Instantní hotové směsi kaší, které se prodávají v...
Chia pudink: Lahodná pochoutka, kterou připravíte za pár minut
  • Tipy a triky

Chia pudink: Lahodná pochoutka, kterou připravíte za pár minut

O chia semínkách se hovoří jako o pokladu Aztéků nebo superpotravině 21. století. Není divu, vždyť jsou nabitá živinami a prospěšnými látkami. Jejich předností je také vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které pozitivně ovlivňují činnost...
Sladký život i bez cukru
  • Novinky a zajímavosti

Sladký život i bez cukru

Disacharid složený z fruktózy a glukózy, jehož glykemický index dosahuje 60. I tak bychom mohli popsat stolní cukr, který vzniká z cukrové řepy. Už na první pohled je patrné, že bílý cukr nevyniká výživovými hodnotami ani...
5x ořechová náplň pro sladké pečení
  • Tipy a triky

5x ořechová náplň pro sladké pečení

Základ ořechových náplní tvoří namleté ořechy, jemně, nahrubo nebo jejich kombinace. Nejčastěji se používají ořechy vlašské, někdy lískové oříšky či u luxusnějších variant mandle. Ty se pak spojí mlékem či rumem a zahustí jemnou strouhankou...
Opomíjená dýňová semínka
  • Tipy a triky

Opomíjená dýňová semínka

Čím dýňová semínka prospívají našemu zdraví?Díky zinku nás chrání před osteoporózou.Zlepšují kvalitu vlasů i nehtů.L-tryptofan pomáhá proti depresím a zkvalitní spánek.Obsažené fytosteroly snižují hladinu cholesterolu.Z minerálů v nich...
Přerušovaný půst nás učí, jak zdravě hladovět
  • Novinky a zajímavosti

Přerušovaný půst nás učí, jak zdravě hladovět

Pokud pravidelně čtete časopis Apetit i tyto stránky, už víte, že nejsme zastánci diet a hladovek. Milujeme skvělé, poctivé jídlo a takoví jsou i naši čtenáři. Přesto, pokud jde o zdraví, uznáváme, že půsty mají v jídelníčku moderního...
Jak vysušit dýňová semínka
  • Tipy a triky

Jak vysušit dýňová semínka

Dýňová semínka nejlépe vysušíte v troubě. Zbavte je co nejvíce dužiny a poté je rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Dbejte na to, aby se pokud možno nepřekrývala. Semínka pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, dokud neoschnou. Trvá...

Obchod Apetit