Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Sladké krémy bez laktózy a jak na ně

Chystáte se připravit dort, cupcaky, koláč či jiný zákusek, a přitom se musíte vyhnout laktóze? Krémovým receptům se vyhýbat nemusíte, stačí mléčné výrobky nahradit za ty bez živočišného mléka. Poradíme vám, jaké výrobky se hodí a jak s nimi zacházet.
8. 4. 2021 | Autor: Hana Kovaříková

Intolerance laktózy postihuje každého desátého člověka na světě. Až 70 procent české populace trápí zhoršené trávení mléčných výrobků. Intolerance laktózy není potravinovou alergií, ale neschopností trávit i vstřebávat laktózu vlivem nedostatku enzymu laktázy. O tom, co vlastně intolerance laktózy je a jak ji rozpoznat, jsme vám již podali zprávu.

Strava bez laktózy: intolerancí váš apetit nekončí

Zjistili jste, že trpíte intolerancí na laktózu? Nemusíte se bát, váš mléčný svět nekončí, žijeme totiž v době, kdy se...
  

Laktózu musí někteří jedinci vynechat úplně, jiní mají pouze částečnou nesnášenlivost, některým však pestrý jídelníček komplikuje také alergie na bílkovinu kravského mléka. Tito jedinci se musí vyhnout i bezlaktózovým potravinám, ve kterých je bílkovina stále přítomna. Jaké jsou tedy možnosti, chceme-li připravit bezlaktózový či bezmléčný krémový dezert?

Rostlinná mléka

Dnešní doba nabízí řadu produktů rostlinného původu, které konzumují nejen lidé s intolerancí, ale také vegani či vegetariáni. Výhodou rostlinného mléka je fakt, že si jej můžete připravit doma, není tučné a naše zažívání tolik nezatíží. Rostlinná mléka a jogurty jsou získávány z obilí (žito, oves, kukuřice, pšenice či quiona), semínek (mák, proso, sezam, slunečnice, konopné či lněné semínko nebo chia), a také z ořechů (kokos, mandle, kešu, lískové oříšky, vlašské a para ořechy či pistácie).

Krém vyšleháte nejsnáze z kokosového mléka dostupného téměř v každém větším obchodě, k dostání je také kokosová smetana, ze které vykouzlíte chutný, a přesto kompaktní krém.

Rostlinná mléka

Čím dál tím více lidí zjišťuje, že mají na laktózu intoleranci. Některým kravské mléko nechutná, či jej pro svůj...
  

Pokud vám chuť kokosu nevyhovuje a máte více času, připravte si domácí mandlový tvaroh. Nechte přes noc namáčet celé mandle, které následující den rozmixujte spolu s mandlovým mlékem a dalšími semínky (skvěle se hodí mák nebo slunečnice). Husté konzistence docílíte přidáním rozehřátého, a ještě teplého kokosového oleje, který spolu se směsí a šťávou z citronu znovu mixujte. Tvaroh můžete osladit cukrem, umělým sladidlem či rozmixováním předem namočených datlí, fíků či rozinek. Poté stačí hustou směs vychladit v lednici, dokud nezatuhne.

Rostlinnou smetanu vytvoříte důkladným mixováním přes noc namočených ořechů, s vodou či přidaným rostlinným mlékem šetřete, abyste docílili požadované konzistence.

Šlehačku nejlépe připravíte z kokosového mléka, které pořádně vychlaďte v lednici (alespoň 24 hodin). Poté z tučné části vyšlehejte šlehačku spolu s cukrem.

Produkty zbavené laktózy

Nejjednodušším způsobem, jak si připravit sladký krém je použití potravin zbavených laktózy. Výrobci mléčných výrobků reagovali na rostoucí počet intolerantních jedinců, a tak jsou dnes k dostání bezlaktózová mléka, smetany, tvarohy, měkké sýry, mascarpone či pomazánková másla. Postup přípravy krémů je tedy totožný jako v receptu, pouze mléčné výrobky nahradíte těmi bezlaktózovými. Pokud je to možné, upravte množství cukru, ačkoli jej bezlaktózové potraviny neobsahují ve větším množství, složení sacharidů je odlišné, a proto mají sladší chuť.

Čím nahradit máslo

U částečné intolerance většinou máslo neuškodí, laktózy obsahuje velice málo. Pokud je však jedinec citlivý i na něj, je třeba recept poupravit. V přípravě těsta lze rozpuštěné máslo nahradit olivovým či kokosovým olejem, margarínem neobsahujícím laktózu či jiným rostlinným olejem. S krémem je to však horší, výsledná chuť bude značně jiná a konzistence spíše tekutá. Nejvhodnější je tedy kokosový olej či mléko. Připravit si však můžete domácí rostlinné máslo. K jeho výrobě potřebujete 300 ml kokosového oleje, 50 ml rostlinného oleje jiného druhu, 120 ml rostlinného mléka dle vaší chuti, špetku soli a citronovou šťávu. Všechny ingredience smíchejte a vyšlehejte do máslové konzistence. V lednici vydrží několik dní.

Chcete mlsat zdravěji? Vyrobte si ořechové máslo

Arašídové, mandlové, lískooříškové nebo kešú máslo. Taky už jste jim přišli na chuť? Trend ořechových másel se k nám...
  

Vyzkoušet můžete také tuky vyráběné v BIO kvalitě, které neobsahují laktózu a jsou k dostání v obchodech se zdravou výživou. K dostání jsou i margaríny určené pro vegany a vegetariány vyráběné z ořechových másel.

TIP redakce:

Další alternativou, jak docílit krémové struktury, je použití avokáda. Pokud připravujete ovocný dort, ke kterému se chuťově hodí čokoládový krém, rozmixujte dvě zralá avokáda zbavených pecek s raw kakaem či rozpuštěnou hořkou čokoládou. Krém můžete osladit cukrem či přidáním namočených datlí nebo javorovým sirupem. Chuť i krémová konzistence vás mile překvapí.

Související

Jak na to: kokosová šlehačka

Jste-li milovníky kokosu, obyčejnou šlehačku můžete vylepšit kokosovým krémem.

Domácí kondenzované mléko připravíte snadno, vynechat můžete velké množství cukru i laktózu

Chystáte se na výrobu vaječného likéru, ale nemáte doma koupené kondenzované mléko? Poradíme vám, jak si jej vyrobit...

Mandlové mléko

Recept je od soutěžících na webu Ministerstva zemědělství www.jime-bio.cz . Vyzkoušela a upravila ho Hanka Zemanová.

Kokosová panna cotta s kiwi želé

Čerstvé kiwi někdy způsobí, že neztuhne želatina nebo zhořkne smetana. Povařením tyhle nežádoucí vlastnosti ztratí.

Rostlinná mléka a jak na ně – ořechová

Čím dál tím více lidí zjišťuje, že mají na laktózu intoleranci. Některým kravské mléko nechutná, či jej pro svůj...

Rostlinná mléka a jak na ně – obilná

Čím dál tím více lidí zjišťuje, že jsou intolerantní na mléčnou laktózu. Některým kravské mléko nechutná, či jej pro...

Rostlinná mléka a jak na ně – semínková

Čím dál tím více lidí zjišťuje, že mají na laktózu intoleranci. Některým kravské mléko nechutná, či jej pro svůj...

Pochutnejte si na italských specialitách bez lepku a laktózy!

V dnešní době čím dál víc lidí trpí celiakií či nesnášenlivostí laktózy. Pokud patříte mezi ně, nemusíte smutnit, na...

Mandlová kaše s kávou

Nedovedete si představit ráno bez šálku kávy? Pokud patříte mezi milovníky tohoto nápoje, oceníte, jak...

Vše, co potřebujete vědět o potravinové alergii

Vyskytla se u vás nebo vašich blízkých potravinová alergie a máte obavy, že tato situace značně naruší váš běžný...

Rostlinné jogurty jako chutná alternativa mléčných výrobků

Musíte se vyhýbat laktóze, ale přesto si chcete pochutnat na jogurtu? Na našem trhu se dají bez větších potíží sehnat...

Přidat komentář