Chystáte se připravit dort, cupcaky, koláč či jiný zákusek, a přitom se musíte vyhnout mléčnému cukru, tedy laktóze? Krémovým receptům se vyhýbat nemusíte, když běžné mléčné výrobky nahradíte bezlaktózovými nebo rostlinnými. Poradíme vám, jaké výrobky se k čemu hodí a jak s nimi zacházet.
Dortové krémy bez laktózy
Rostlinné alternativy mléka
- Rostlinná nemléka a nejogurty se vyrábějí z obilí (žito, oves, kukuřice, pšenice či quiona), semínek (mák, proso, sezam, slunečnice, konopné či lněné semínko nebo chia), a také z ořechů (kokos, mandle, kešu, lískové oříšky, vlašské a para ořechy či pistácie).
- Krém na dezert vyšleháte nejsnáze z kokosového mléka nebo kokosové smetany, ze které také snadno vykouzlíte chutný krém.
- Pokud vám chuť kokosu nevyhovuje a máte více času, připravte si domácí mandlový tvaroh. Nechte přes noc namáčet celé mandle, které následující den rozmixujte spolu s mandlovým nápojem a dalšími semínky (skvěle se hodí mák nebo slunečnice). Husté konzistence docílíte přidáním rozehřátého kokosového oleje, který spolu se směsí a šťávou z citronu znovu promixujte. Sladit můžete cukrem, nízkokalorickým sladidlem či rozmixovanými předem namočenými datlemi, fíky či rozinkami. Poté stačí hustou směs vychladit v lednici, dokud nezatuhne.
- Rostlinnou "smetanu" vytvoříte důkladným mixováním přes noc namočených ořechů s vodou.
- Šlehačku nejlépe připravíte z kokosového mléka, které pořádně vychladíte v lednici (alespoň 24 hodin). Poté z tučné části vyšlehejte šlehačku spolu s cukrem.
Produkty zbavené laktózy
Nejjednodušším způsobem, jak si připravit sladký krém, je použití potravin bez laktózy. Ta se z mléka odstraňuje enzymaticky. Přidáním enzymu laktázy během výroby se laktóza v mléce rozštěpí na jednodušší cukry glukózu a galaktózu, proto jsou také bezlaktózové produkty sladší.
- Výrobci reagují na rostoucí počet intolerantních jedinců, a tak jsou k dostání bezlaktózová mléka, smetany, tvarohy, měkké sýry či másla.
- Příprava krémů z bezlaktózových výrobků je totožná jako v běžném receptu. Pokud je to možné, upravte množství přidaného cukru. Bezlaktózové výrobky mají sladší chuť.
Čím nahradit máslo
U mírnější intolerance většinou máslo neuškodí, laktózy totiž obsahuje málo (0,1 – 1 g/100 g). Pro velmi citlivé jedince je třeba recept poupravit.
- V přípravě těsta lze rozpuštěné máslo nahradit kokosovým tukem nebo rostlinnými roztíratelnými tuky či margaríny. Je však zapotřebí počítat s tím, že chuť bude ve výsledku jiná.
- Máslový krém připravíte z bezlaktózého másla nebo se můžete pustit do rostlinného "másla" domácího. K jeho výrobě potřebujete 300 ml kokosového tuku, 50 ml jiného rostlinného oleje, 120 ml rostlinného "mléka", špetku soli a citronovou šťávu. Všechny ingredience smíchejte a vyšlehejte. Krém můžete ochutit například hořkou čokoládou (raději předem čtěte složení), vanilkou, likérem či ořechy.
Avokádo do krému?
S krémovostí a vláčností pomůže i avokádo, které má jemnou krémovou konzistenci a v kombinaci s čokoládou je naprosto jedinečné.
- Na čokoládový krém rozmixujte do hladka dvě zralá avokáda s kakaem či rozpuštěnou hořkou čokoládou.
- Krém můžete osladit cukrem či přidáním namočených rozemletých datlí nebo javorovým sirupem.