0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sladké krémy bez laktózy a jak na ně

Čokoládový dort
ZDROJ: Jennifer Pallian/Unsplash
sdílet:

Chystáte se připravit dort, cupcaky, koláč či jiný zákusek, a přitom se musíte vyhnout mléčnému cukru, tedy laktóze? Krémovým receptům se vyhýbat nemusíte, když běžné mléčné výrobky nahradíte bezlaktózovými nebo rostlinnými. Poradíme vám, jaké výrobky se k čemu hodí a jak s nimi zacházet.

Dortové krémy  bez laktózy

Rostlinné alternativy mléka

  • Rostlinná nemléka a nejogurty se vyrábějí z obilí (žito, oves, kukuřice, pšenice či quiona), semínek (mák, proso, sezam, slunečnice, konopné či lněné semínko nebo chia), a také z ořechů (kokos, mandle, kešu, lískové oříšky, vlašské a para ořechy či pistácie).
  • Krém na dezert vyšleháte nejsnáze z kokosového mléka nebo kokosové smetany, ze které také snadno vykouzlíte chutný krém.

  • Pokud vám chuť kokosu nevyhovuje a máte více času, připravte si domácí mandlový tvaroh. Nechte přes noc namáčet celé mandle, které následující den rozmixujte spolu s mandlovým nápojem a dalšími semínky (skvěle se hodí mák nebo slunečnice). Husté konzistence docílíte přidáním rozehřátého kokosového oleje, který spolu se směsí a šťávou z citronu znovu promixujte. Sladit můžete cukrem, nízkokalorickým sladidlem či rozmixovanými předem namočenými datlemi, fíky či rozinkami. Poté stačí hustou směs vychladit v lednici, dokud nezatuhne.
  • Rostlinnou "smetanu" vytvoříte důkladným mixováním přes noc namočených ořechů s vodou.
  • Šlehačku nejlépe připravíte z kokosového mléka, které pořádně vychladíte v lednici (alespoň 24 hodin). Poté z tučné části vyšlehejte šlehačku spolu s cukrem.

Produkty zbavené laktózy

Nejjednodušším způsobem, jak si připravit sladký krém, je použití potravin bez laktózy. Ta se z mléka odstraňuje enzymaticky. Přidáním enzymu laktázy během výroby se laktóza v mléce rozštěpí na jednodušší cukry glukózu a galaktózu, proto jsou také bezlaktózové produkty sladší.

  • Výrobci reagují na rostoucí počet intolerantních jedinců, a tak jsou k dostání bezlaktózová mléka, smetany, tvarohy, měkké sýry či másla.
  • Příprava krémů z bezlaktózových výrobků je totožná jako v běžném receptu. Pokud je to možné, upravte množství přidaného cukru. Bezlaktózové výrobky mají sladší chuť.

Čím nahradit máslo

U mírnější intolerance většinou máslo neuškodí, laktózy totiž obsahuje málo (0,1 – 1 g/100 g). Pro velmi citlivé jedince je třeba recept poupravit.

  • V přípravě těsta lze rozpuštěné máslo nahradit kokosovým tukem nebo rostlinnými roztíratelnými tuky či margaríny. Je však zapotřebí počítat s tím, že chuť bude ve výsledku jiná.
  • Máslový krém připravíte z bezlaktózého másla nebo se můžete pustit do rostlinného "másla" domácího. K jeho výrobě potřebujete 300 ml kokosového tuku, 50 ml jiného rostlinného oleje, 120 ml rostlinného "mléka", špetku soli a citronovou šťávu. Všechny ingredience smíchejte a vyšlehejte. Krém můžete ochutit například hořkou čokoládou (raději předem čtěte složení), vanilkou, likérem či ořechy.

  

Avokádo do krému?

S krémovostí a vláčností pomůže i avokádo, které má jemnou  krémovou konzistenci a v kombinaci s čokoládou je naprosto jedinečné.

  • Na čokoládový krém rozmixujte do hladka dvě zralá avokáda s kakaem či rozpuštěnou hořkou čokoládou.
  • Krém můžete osladit cukrem či přidáním namočených rozemletých datlí nebo javorovým sirupem. 
 

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč