0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sladké krémy bez laktózy a jak na ně

Čokoládový dort
ZDROJ: Jennifer Pallian/Unsplash
sdílet:

Chystáte se připravit dort, cupcaky, koláč či jiný zákusek, a přitom se musíte vyhnout mléčnému cukru, tedy laktóze? Krémovým receptům se vyhýbat nemusíte, když běžné mléčné výrobky nahradíte bezlaktózovými nebo rostlinnými. Poradíme vám, jaké výrobky se k čemu hodí a jak s nimi zacházet.

Dortové krémy  bez laktózy

Rostlinné alternativy mléka

  • Rostlinná nemléka a nejogurty se vyrábějí z obilí (žito, oves, kukuřice, pšenice či quiona), semínek (mák, proso, sezam, slunečnice, konopné či lněné semínko nebo chia), a také z ořechů (kokos, mandle, kešu, lískové oříšky, vlašské a para ořechy či pistácie).
  • Krém na dezert vyšleháte nejsnáze z kokosového mléka nebo kokosové smetany, ze které také snadno vykouzlíte chutný krém.

  • Pokud vám chuť kokosu nevyhovuje a máte více času, připravte si domácí mandlový tvaroh. Nechte přes noc namáčet celé mandle, které následující den rozmixujte spolu s mandlovým nápojem a dalšími semínky (skvěle se hodí mák nebo slunečnice). Husté konzistence docílíte přidáním rozehřátého kokosového oleje, který spolu se směsí a šťávou z citronu znovu promixujte. Sladit můžete cukrem, nízkokalorickým sladidlem či rozmixovanými předem namočenými datlemi, fíky či rozinkami. Poté stačí hustou směs vychladit v lednici, dokud nezatuhne.
  • Rostlinnou "smetanu" vytvoříte důkladným mixováním přes noc namočených ořechů s vodou.
  • Šlehačku nejlépe připravíte z kokosového mléka, které pořádně vychladíte v lednici (alespoň 24 hodin). Poté z tučné části vyšlehejte šlehačku spolu s cukrem.

Produkty zbavené laktózy

Nejjednodušším způsobem, jak si připravit sladký krém, je použití potravin bez laktózy. Ta se z mléka odstraňuje enzymaticky. Přidáním enzymu laktázy během výroby se laktóza v mléce rozštěpí na jednodušší cukry glukózu a galaktózu, proto jsou také bezlaktózové produkty sladší.

  • Výrobci reagují na rostoucí počet intolerantních jedinců, a tak jsou k dostání bezlaktózová mléka, smetany, tvarohy, měkké sýry či másla.
  • Příprava krémů z bezlaktózových výrobků je totožná jako v běžném receptu. Pokud je to možné, upravte množství přidaného cukru. Bezlaktózové výrobky mají sladší chuť.

Čím nahradit máslo

U mírnější intolerance většinou máslo neuškodí, laktózy totiž obsahuje málo (0,1 – 1 g/100 g). Pro velmi citlivé jedince je třeba recept poupravit.

  • V přípravě těsta lze rozpuštěné máslo nahradit kokosovým tukem nebo rostlinnými roztíratelnými tuky či margaríny. Je však zapotřebí počítat s tím, že chuť bude ve výsledku jiná.
  • Máslový krém připravíte z bezlaktózého másla nebo se můžete pustit do rostlinného "másla" domácího. K jeho výrobě potřebujete 300 ml kokosového tuku, 50 ml jiného rostlinného oleje, 120 ml rostlinného "mléka", špetku soli a citronovou šťávu. Všechny ingredience smíchejte a vyšlehejte. Krém můžete ochutit například hořkou čokoládou (raději předem čtěte složení), vanilkou, likérem či ořechy.

  

Avokádo do krému?

S krémovostí a vláčností pomůže i avokádo, které má jemnou  krémovou konzistenci a v kombinaci s čokoládou je naprosto jedinečné.

  • Na čokoládový krém rozmixujte do hladka dvě zralá avokáda s kakaem či rozpuštěnou hořkou čokoládou.
  • Krém můžete osladit cukrem či přidáním namočených rozemletých datlí nebo javorovým sirupem. 
 

Související články

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
Chcete mlsat zdravěji? Vyrobte si ořechové ‚máslo‘
  • Tipy a triky

Chcete mlsat zdravěji? Vyrobte si ořechové ‚máslo‘

Arašídové, mandlové, lískooříškové nebo kešú pomazánka. Taky už jste jim přišli na chuť? Trend ořechových krémů se k nám dostal z Ameriky a nyní se tato pochoutka těší velké oblibě jak u těch, kteří chtějí zdravěji mlsat, tak u sportovců....
Autor: Apetit

Apetit magazín

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak na to: domácí kvašená zelenina
  • Tipy a triky

Jak na to: domácí kvašená zelenina

Japonci jsou národem, kde žijí nejdéle se dožívající lidé. Nikdo neví, čím to přesně je, i když pár teorií už vzniklo. Jedním z aspektů by mohla být kvašená zelenina kimči, kterou Japonci milují. Ať už si připravíte kimči nebo pickles,...

Obchod Apetit