Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tipy pro zdraví: odlehčené cukroví

Tipy pro zdraví: odlehčené cukroví
sdílet:

Nejen představa nabytých kil, která budeme hned od Nového roku poctivě shazovat, nás přivedla na myšlenku odlehčeného a zdravějšího cukroví. Často jsou také důvodem odpírání si cukroví různé zdravotní komplikace, proto jsme si pro všechny z vás, kteří se chtějí přes Vánoce udržet fit a zároveň podpořit své zdraví, připravili spoustu tipů na lehčí verzi oblíbených vánočních sladkostí.

Bílý cukr nahraďte třtinovým

V obchodech se zdravou výživou snadno najdete i třtinový cukr moučka, kterým můžete nahradit klasický moučkový cukr používaný v mnoha receptech na cukroví. Stejně tak se nabízí použití třtinového cukru namísto cukru krupice nebo krystal. Bílý rafinovaný cukr neobsahuje žádné tělu prospěšné látky, naopak třtinový nerafinovaný a nebělený cukr si zachovává vitaminy prospěšné lidskému organismu. Navíc díky obsahu zbytkové melasy, bohaté na přírodní minerály, působí příznivě na naše zdraví. A pokud chcete zkusit něco opravdu lehkého, sáhněte po kokosovém cukru.

Bezlepkové cukroví

Bezlepková strava patří v dnešní době k velmi diskutovaným tématům a díky dostupným surovinám stále roste množství alternativních receptů bez lepku. Ať už patříte mezi celiaky nebo dobrovolně vyřazujete lepek ze svého jídelníčku, máme pro vás několik tipů na bezlepkové cukroví. V současné době najdeme nepřeberné množství bezlepkových surovin a můžeme tak upéct mnoho alternativ klasického cukroví. Vyzkoušejte například naše bezlepkové linecké cukrovídvoubarevné pracny nebo čokokostky.

Pečete-li pro celou rodinu, rozhodně se nemusíte obávat, že by těmito zdravějšími laskominami někdo opovrhoval. Jakmile ochutná i ten, kdo lepek neřeší, nepozná rozdíl od tradičního vánočního cukroví z lepkové mouky. Obzvláště pak naše oblíbené bezlepkové stromečky zaručeně zmizí ještě před Štědrým dnem. Pro "bezlepkaře" bude jistě užitečný rozhovor s paní Zdeňkou Mazúrovou, jejíchž bezlepkové cukroví je věhlasně skvělé a dokonale vyladěné. 

Odlehčené krémy   

Zatímco někdo má raději cukroví suché a neplněné, jiný si nejvíce pochutná na krémem slepovaných ořechách a podobném cukroví. Krémy používané v cukroví však bývají velice tučné. Co s tím? V první řadě doporučujeme nahradit klasický cukr cukrem třtinovým, jak jsme se již zmiňovali výše. Mnoho z nás se ve svém životě potýká s obtížným trávením spojeným s obsahem laktózy v potravinách.

V takovém případě doporučujeme použít máslo bezlaktózové. Krém do cukroví můžete zároveň nahradit různými hotovými ořechovými másly nebo si zkuste připravit domácí arašídový krém. Hustotu můžete libovolně upravovat přidáním nesolených arašídů nebo naopak zdravého jedlého oleje. Mixujte dohladka a naplňte/slepujte dle chuti vychladlé upečené cukroví.  

Související články

Apetit magazín

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Milujete italskou kuchyni a její přípravu? Naučíme vás vyrobit čerstvé domácí těstoviny jako od italské babičky. A přijdeme na kloub správné délce vaření u jednotlivých druhů těstovin pro nebeské italské „al dente“! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč