0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí kondenzované mléko připravíte snadno - i bez cukru a laktózy

Domácí kondenzované mléko připravíte snadno - i bez cukru a laktózy
sdílet:

Chystáte se na výrobu vaječného likéru, ale nemáte doma koupené kondenzované mléko? Poradíme vám, jak si jej vyrobit doma. Potřebujete pouze 3 suroviny a sami ovlivníte, jak bude výsledek sladký. Tip máme také na bezlaktózovou verzi.

Příprava slazeného domácího kondenzovaného mléka

Vánoční pečení si bez kondenzovaného mléka možná kde kdo nedovede představit. Vytvářejí se z něj likéry, plní se jím vosí hnízda, pečou z něj kokosky a další cukroví, některé suché kousky se jím promazávají či polévají, přidávají se do krémů. Kondenzované mléko k Vánocům zkrátka patří. Jeho výroba je jednoduchá, navíc jsou k tomu zapotřebí jen 3 suroviny, jenž se ve vaší domácnosti jistě vyskytují i teď.

Připravte si 200 ml plnotučného mléka, 200 g cukru a 20 g másla. Pokud nechcete použít cukr, vsaďte na nízkokalorické sladidlo, například xylitol nebo erythritol.

  1. Ve vysokém hrnci prohřejte mléko, přidejte cukr i máslo. Za mírného zahřívání a míchání a přiveďte k varu.
  2. Tekutina se začně redukovat, na povrchu se vytvoří hustá pěna. Vysoký hrnec zabrání vyběhnutí přes okraj. Stále míchejte po dobu 10 minut od dosažení varu.
  3. Poté odstavte, kondenzované mléko bude působit příliš řídce, ale během chladnutí vám začne také houstnout.
  4. Ještě teplé mléko přelijte do vymytých a vyschlých skleniček, uzavřete uzávěrem, vložte do velkého hrnce se studenou vodou.
  5. Skleničky by měly být ponořené až po hrdlo uzávěru. Hotové kondenzované mléko můžete ihned zpracovat či skladovat v lednici. Máslo se dá pro krémovitější chuť nahradit 150 ml smetany ke šlehání, množství mléka upravte do stejné dávky jako je smetana.
  6. Hotové kondenzované mléko můžete také vylepšit přidáním kakaa či karamelu. Pokud chcete pro své děti či vnoučata připravit sladké a studené překvapení, tato vynikající zmrzlina je žhavým, tedy spíše ledovým, favoritem.

Bezlaktózové kondenzované mléko

Pro hosty či rodinné členy s intolerancí laktózy můžete vytvořit nemléčnou alternativu. Možnosti máte hned dvě.

  • Nejjednodušší je plnotučné mléko nahradit plnotučným mlékem bez laktózy, které lze pořídit v každém větším obchodě. Výroba je tedy úplně stejná jako s klasickým mlékem.
  • Použít rostlinnou alternativu mléka. Exotický nádech vaječnému likéru nebo krému dodá například kokosové kondenzované mléko.

Na jeho přípravu potřebujete 400 ml kokosového mléka v plechovce a 150 g cukru či 5 lžic medu.

  1. Kokosové mléko přelijte do kastrůlku i z pevnou částí kokosové smetany. Až začne vřít, přidejte cukr a plotýnku stáhněte na nejnižší stupeň. Mléko se nechá táhnout kolem půl hodiny.
  2. Poté se přelije do sklenic a nechá vychladnout.

Hustou konzistenci získá také až po vychladnutí. Kokosové kondenzované mléko skvěle nahradí to klasické, chuť vaječného likéru se tím obohatí. 

Cukr zde můžete také nahradit datlovým, fíkovým či agávovým sirupem. 

Kondenzované mléko neslazené vyrobíte dlouhým mírným vařením mléka tak dlouhou, dokud se nezredukuje jeho objem na třetinu. 

Související články

Jak snadno připravit horké nápoje, co mají říz
  • Tipy a triky

Jak snadno připravit horké nápoje, co mají říz

Tohle je přesně ten pravý důvod, proč si zamilovat sychravé počasí a podzimní plískanice. Nic po procházce nezahřeje tolik, jako váš oblíbený hrníček plný voňavého nápoje s něčím ostřejším. Nejprve vám ohřeje zkřehlé prsty, pak vybarví...
Obilná alternativa mléka z rýže, špaldy nebo ovsa
  • Tipy a triky

Obilná alternativa mléka z rýže, špaldy nebo ovsa

Intolerance laktózy je neschopnost organismu strávit mléčný cukr. Spolu s alergií na mléko jsou příčinami, proč výrobci přicházejí s alternativami jako jsou bezlakotózová mléka nebo nápoje rostlinného původu. Mléko totiž trápí značnou část...
Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit