Domácí kondenzované mléko připravíte snadno, vynechat můžete velké množství cukru i laktózu

sdílet:
Chystáte se na výrobu vaječného likéru, ale nemáte doma koupené kondenzované mléko? Poradíme vám, jak si jej vyrobit doma. Potřebujete pouze 3 suroviny a sami ovlivníte, jak bude výsledek sladký. Tip máme také na bezlaktózovou verzi.

Příprava klasického domácího kondenzovaného mléka

Vánoční pečení si bez kondenzovaného mléka téměř nedovedeme představit. Vytváříme z něj likéry, plníme jím vosí hnízda, pečeme z nich kokosky a další cukroví, některé suché kousky jím promažeme či polijeme. Kondenzované mléko k Vánocům zkrátka patří. Jeho výroba je velice jednoduchá, navíc potřebujete 3 suroviny, jenž se ve vaší domácnosti jistě vyskytují i teď. Připravte si 200 ml plnotučného mléka, 200 g cukru a 20 g másla. Cukr můžete použít krystal, krupici či hnědý, třtinový. Ve vysokém hrnci prohřejte mléko, přidejte cukr i máslo. Za mírného zahřívání důkladně míchejte a přiveďte k varu. Tekutina se začně redukovat, na povrchu se vytvoří hustá pěna. Vysoký hrnec zabrání vyběhnutí přes okraj. Stále míchejte po dobu 10 minut od dosažení varu. Poté odstavte, kondenzované mléko bude působit příliš řídce, ale během chladnutí vám začne také houstnout. Ještě teplé mléko přelijte do vymytých a vyschlých skleniček, uzavřete uzávěrem, vložte do velkého hrnce se studenou vodou. Skleničky by měly být ponořené až po hrdlo uzávěru. Hotové kondenzované mléko můžete ihned zpracovat či skladovat v lednici. Máslo se dá pro krémovitější chuť nahradit 150 ml smetany ke šlehání, množství mléka upravte do stejné dávky jako je smetana. Hotové kondenzované mléko můžete také vylepšit přidáním kakaa či karamelu. Pokud chcete pro své děti či vnoučata připravit sladké a studené překvapení, tato vynikající zmrzlina je žhavým, tedy spíše ledovým, favoritem.

Vanilková zmrzlina z kondenzovaného mléka s jahodovým mramorováním

Více

Bezlaktózové kondenzované mléko

Pro hosty či rodinné členy trpící intolerancí laktózy můžete velice snadno vytvořit nemléčnou alternativu. Možnosti máte hned dvě. Nejjednodušší variantou je plnotučné mléko nahradit plnotučným mlékem bez laktózy, které lze pořídit v každém větším obchodě od několika výrobců. Výroba je tedy úplně stejná. Pokud chcete výslednému likéru či cukroví dodat lehčí a exotický nádech, připravit můžete kokosové kondenzované mléko. Na jeho přípravu potřebujete 400 ml kokosového mléka v plechovce a 150 g cukru či 5 lžic medu. Kokosové mléko přelijte do kastrůlku i z pevnou částí kokosové smetany. Až začne vřít, přidejte cukr a plotýnku stáhněte na nejnižší stupeň. Mléko se nechá táhnout kolem půl hodiny. Poté se přelije do sklenic a nechá vychladnout. Hustou konzistenci získá také až po vychladnutí. Kokosové kondenzované mléko vám skvěle nahradí to klasické, chuť vaječného likéru bude obohacena o svěžest tohoto velkého ořechu, jež svou chutí patří k oblíbeným vánočním ingrediencím. Vyzkoušet můžete například tento kokosový likér. Cukr zde můžete také nahradit datlovým, fíkovým či agávovým sirupem. 

Méně sladké, bezlaktózové, nebo „pouze“ domácí kondenzované mléko udělá v hezké sklenici ozdobené stuhou radost pod stromečkem všem milovníkům sladkého mlsání. 

Související články

  • Tipy a triky

Poznejte kouzlo veganského a raw cukroví

Zděsili jste se, že Vánoce jsou za rohem a vy ještě nemáte etažér plný lineckého a ořechového cukroví, vosích hnízd a košíčků s krémem? Rozhodně nepropadejte panice! Pomocnou ruku vám totiž nabízí raw a veganské...
  • Novinky a zajímavosti

Nestíháte? Vsaďte na nepečené cukroví

Kuličky, kuličky a zase kuličkyKdyž se řekne nepečené cukroví, většině z nás se asi vybaví kuličky nejrůznějších chutí a barev. Dnes můžete kuličky dělat v podstatě z čehokoliv, co máte rádi, jen musíte vždy mít nějakou...
  • Tipy a triky

Tipy pro zdraví: odlehčené cukroví

Bílý cukr nahraďte třtinovýmV obchodech se zdravou výživou snadno najdete i třtinový cukr moučka, kterým můžete nahradit klasický moučkový cukr používaný v mnoha receptech na cukroví. Stejně tak se nabízí použití třtinového cukru...
  • Tipy a triky

Jak správně skladovat cukroví, aby zůstalo dokonalé

Jak správně skladovat cukroví, aby zůstalo dokonalé až do Vánoc a nejlépe až do Silvestra? Univerzální rada zní: vánoční cukroví skladujte v chladu a suchu. Pro každé druh to však znamená něco trochu jiného. Některým kouskům svědčí papírová...
Autor: Hana Kovaříková

Obchod Apetit