Zážitky ve výjimečných restauracích za přijatelnou cenu letos už podruhé nabízí festival Restaurant Week, který probíhá od 25. 10. do 12. 11. 2023. Nejlepší restaurace z Prahy a českých regionů během festivalu nabídnou svá speciální tříchodová menu, která budou dostupná široké veřejnosti. Tomu odpovídají i ceny: 590 nebo 790 korun za osobu.
Do Restaurant weeku se tentokrát zapojilo 37 pražských restaurací a 8 dalších z různých míst po Čechách. Festivalová expanze na Moravu se chystá v blízké budoucnosti! Zajít můžete například do finediningové restaurace ZEM, útulné asijské Sansho, mělnického Brloh Barbecue nebo strakonického podniku Sůl & řepa. Nabídka je ovšem daleko širší. Restaurant Week se koná po celé Evropě už od roku 1992. Každoročně ho pořádají v New Yorku, Chicagu, Londýně a dalších evropských městech. Letos se konečně dostal i do Prahy.
„Účastníci si můžou vybírat z různých menu, která obsahují předkrm, hlavní chod a dezert, a to většinou i ve vegetariánské, někdy dokonce ve veganské verzi,“ říká Petra Kubálková z organizačního týmu Restaurant Week Prague.
- Kapacity jsou omezené, restaurace vypisují vždy několik časů rezervací.
- Zájemci se musí zaregistrovat na webu www.restaurant-week.cz, kde si zvolí podnik, menu, den i čas rezervace a za menu rovnou zaplatí.
- „Restaurace musí dopředu vědět, kolik jídel budou připravovat. I to je součástí moderních trendů, kdy se v zájmu neplýtvání nakupuje jen tolik čerstvých surovin, kolik potřebujete pro své hosty,“ říká další z organizátorek Anna Grosmanová, foodblogerka známá jako Foodpioneer, která píše také pro Apetit.
Podniky, které pořadatelé vybrali, mají ukázat to nejlepší, co momentálně frčí, a jaké jsou trendy. „Všem restauracím, které do toho s námi šly, jsme moc vděční. Je to jedno velké gastronomické dobrodružství. Učíme se, sbíráme data, zlepšujeme se. Se všemi restauratéry a šéfkuchaři mluvíme a úzce spolupracujeme. Tentokrát jsou poprvé součástí i mimopražské podniky, což je skvělé,“ prozrazuje další člen organizačního týmu Jiří Hilgart.
Za poslední roky jsme si kvůli covidu, válce a také inflaci odvykli chodit do restaurací. Ony ale nezmizely, pořád odvádějí skvělé řemeslo a my bychom to chtěli lidem připomenout. Vrátit je ke krásně prostřeným stolům a nabídnout jim, aby se skvěle a také výhodně najedli,“ dodává Anna Grosmanová.
Více informací, postup krok za krokem, jak si objednat festivalové menu, a seznam všech zúčastněných restaurací najdete na oficiálních stránkách www.restaurant-week.cz.