Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak nakupovat a upravovat zvěřinu

pečínka s bramborovou kaší
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Výtečné! Takové budou vaše zvěřinové hody, když při koupi a přípravě masa dodržíte několik základních pravidel. Tady jsou tipy od profesionálů!

Vždy pátrejte po původu

Vyhlášený řezník Jaroslav Klepiš doporučuje při nákupu sledovat lístek původu a veterinární vyšetření zvěře. Podle lístku původu poznáte, kdo a kde zvíře střelil – to znamená, že se dostalo do evidence a nepochází od pytláka. Nikdy nekupujte maso bez veterinárního vyšetření. Nezkontrolované maso totiž může obsahovat parazity přenositelné i na člověka. 

Respektujte odlišnosti

Kromě důkladné kontroly je třeba respektovat také to, že zvěřina vynikne v různé přípravě.

  • Při koupi kančího žádejte maso ze samice a spíš mladší kus. Starší kusy a maso samců mohou být výrazně cítit a mít příliš silnou chuť.
  • Je skvělé pečené nebo na guláš.
  • Srnčí kýta je výborná na svíčkovou, žebírka nebo plecko zase na ragú.

Nepřebijte chuť

Přípravě zvěřiny věnujte čas a péči. Kuchař restaurace Stará Myslivna Lukáš Vokřál doporučuje nakládat maso divočáka do vývaru divokého koření – maso díky tomu ztratí pachuť. Tu sice odstraní také majoránka nebo česnek, zároveň však úplně přebijí chuť zvěřiny. 

Použijte skvělé víno

Nejen u zvěřiny platí, že jaké víno na přípravu pokrmů použijete, takovou chuť získáte. Na tmavé maso doporučujeme co nejkvalitnější, suché a pokud možno těžší červené víno.

  • Do kančího guláše jsou ideální vína z Chile, která mají skvělé modré odrůdy Cabernet Sauvignon či Merlot a ty si s divočákem krásně rozumějí.
  • Ke zvěřině podávejte jako přílohu knedlíky: houskové, bramborové nebo karlovarské.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč