0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

3x luštěniny

3x luštěniny
sdílet:

Novoroční čočka by v lednu neměla být jedinou luštěninou ve vašem jídelníčku. Nabízíme vám tři recepty, od nichž můžete odpíchnout svou fantazii.

Dušená cizrna s harissou

  1. Na lžíci olivového oleje opékejte do změknutí plátky z 1 červené cibule a proužky z 1 červené papriky. Trvá to asi 10 minut.
  2. Vmíchejte 2 drcené stroužky česneku a 2,5 lžíce harissy a 1–2 minuty opékejte.
  3. Vlijte 400g konzervu krájených rajčat, 400 ml vývaru a slitou 400g konzervu cizrny; 20 minut zvolna povařte.
  4. Pak sejměte z ohně, přidejte lžičku medu, střik citronové šťávy a nasekaný svazek koriandru či máty. Podávejte s kuskusem.

Fazolová polévka

  1. Na lžíci olivového oleje zvolna 10 minut opékejte 1 cibuli, 1 mrkev a 2 celerové řapíky, všechno nasekané.
  2. Vmíchejte 2 drcené stroužky česneku, bobkový list, půl lžičky italské bylinkové směsi, 400g konzervu krájených rajčat a 600 ml horkého vývaru.
  3. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a zvolna vařte 15 minut.
  4. Vsypte propláchnuté fazole ze 400g konzervy a 5 minut povařte. Dochuťte. Podávejte s pestem a parmazánem.

Indický dhal

  1. Uvařte doměkka 200 g červené čočky, trvá to asi 15 minut.
  2. Na pánvi minutu opékejte lžičku římského kmínu a půl lžičky kurkumy na lžíci olivového oleje. Vmíchejte nastrouhaný 3cm kousek zázvoru, 1 cibuli, 2 chilli papričky bez semen a 2 rajčata, vše nadrobno nakrájené, a 1 prolisovaný stroužek česneku. 10 minut prohřívejte.
  3. Pak vmíchejte slitou čočku a čerstvý koriandr, osolte, opepřete. Jezte s rýží či chlebovými plackami.

 

Související články

Nechte zazářit luštěninové klasiky české kuchyně
  • Suroviny

Nechte zazářit luštěninové klasiky české kuchyně

Hrachová kaše, čočka na kyselo nebo fazolová polévka jsou nestárnoucí klasiky české luštěninové kuchyně. Dnes bývají luštěniny trochu opomíjené, přitom pokrmy z nich mohou chutnat přímo nebesky. Pojďte s námi dát možnost znovu zazářit...
8 nápadů na rychlé luštěninové pomazánky
  • Tipy a triky

8 nápadů na rychlé luštěninové pomazánky

Luštěninové pomazánky mají samá plus. Jsou chutné, přirozeně bezlepkové, veganské, plné bílkovin a výborně zasytí. Navíc je připravíte s minimem úsilí a za chviličku. ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit