Novoroční čočka by v lednu neměla být jedinou luštěninou ve vašem jídelníčku. Nabízíme vám tři recepty, od nichž můžete odpíchnout svou fantazii.
Dušená cizrna s harissou
- Na lžíci olivového oleje opékejte do změknutí plátky z 1 červené cibule a proužky z 1 červené papriky. Trvá to asi 10 minut.
- Vmíchejte 2 drcené stroužky česneku a 2,5 lžíce harissy a 1–2 minuty opékejte.
- Vlijte 400g konzervu krájených rajčat, 400 ml vývaru a slitou 400g konzervu cizrny; 20 minut zvolna povařte.
- Pak sejměte z ohně, přidejte lžičku medu, střik citronové šťávy a nasekaný svazek koriandru či máty. Podávejte s kuskusem.
Fazolová polévka
- Na lžíci olivového oleje zvolna 10 minut opékejte 1 cibuli, 1 mrkev a 2 celerové řapíky, všechno nasekané.
- Vmíchejte 2 drcené stroužky česneku, bobkový list, půl lžičky italské bylinkové směsi, 400g konzervu krájených rajčat a 600 ml horkého vývaru.
- Přiveďte k varu, stáhněte plamen a zvolna vařte 15 minut.
- Vsypte propláchnuté fazole ze 400g konzervy a 5 minut povařte. Dochuťte. Podávejte s pestem a parmazánem.
Indický dhal
- Uvařte doměkka 200 g červené čočky, trvá to asi 15 minut.
- Na pánvi minutu opékejte lžičku římského kmínu a půl lžičky kurkumy na lžíci olivového oleje. Vmíchejte nastrouhaný 3cm kousek zázvoru, 1 cibuli, 2 chilli papričky bez semen a 2 rajčata, vše nadrobno nakrájené, a 1 prolisovaný stroužek česneku. 10 minut prohřívejte.
- Pak vmíchejte slitou čočku a čerstvý koriandr, osolte, opepřete. Jezte s rýží či chlebovými plackami.