Dhal je typické indické jídlo z jednoho hrnce připravované z luštěnin, nejčastěji právě z červené čočky. Jehněčí maso, které jsme si k němu přimysleli my, se k dhalu dobře hodí. Jako přílohu kromě rýže můžete podávat i indický chléb naan.
Suroviny
Postup
SPOLEČNÝ ZÁKLAD
V míse promíchejte jehněčí maso se 2 lžičkami kari nebo garam masaly, osolte a opepřete.
V robotu několika pulzy rozmixujte cibuli, česnek, zázvor a chilli na drobné kousky (nesmí z nich být pasta!).
Na středním plameni ve velkém kastrolu rozehřejte 2 lžíce oleje a vsypte hořčičná semínka. Jakmile začnou praskat (cca po 1 minutě), vmíchejte zbývající 3 lžičky kari nebo garam masaly a zeleninovou směs z mixéru a 4 minuty opékejte. Pak přidejte čočku, květák, mrkev, brambory, kurkumu, 1,5 litru vody a osolte.
VEGETARIÁNSKÁ VERZE
4a Čtvrtinu dhalu přendejte do jiného rendlíku. Přiveďte k varu, ztlumte, při- klopte a vařte za občasného zamíchání 30 minut, až budou zelenina a čočka měkké. Osolte, opepřete a vmíchejte hrst koriandru. Podávejte s rýží.
MASOVÁ VERZE
4b V pánvi rozehřejte zbývající lžíci oleje a po částech opečte maso ze všech stran dozlatova. Přendejte ho do dhalu zbylého v hrnci. Do pánve po mase přilijte 125 ml vody a vařte, až se zredukuje na polovinu. Pak přilijte do dhalu. Ten přiveďte k varu na spíše nižším plameni, přiklopte a za občasného míchání vařte 30 minut, až budou zelenina a čočka měkké. Osolte, opepřete a vmíchejte zbylý koriandr. Podávejte s rýží.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Indické hody: 36 nejlepších indických receptů na jednom místě(36 receptů )
- Zamilujte si luštěniny(50 receptů )
- Dokonalý indický dhal v mnoha podobách(12 receptů )
- Čočková polévka na 20 způsobů z celého světa: Připravte si jídlo, které nasytí celou rodinu a vyjde na pár korun(21 receptů )
- 33x jídlo z jednoho hrnce: Všechny světové kuchyně mají svůj „Eintopf“(33 receptů )