Kořeněný dhal z červené čočky + jehněčí maso

Kořeněný dhal z červené čočky + jehněčí maso

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 1 vegetariána a 3 milovníky masa (celkem 4 porce)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2686 kcal
Bílkoviny 188 g
Cukr 213 g
Tuky 95 g
Vláknina 102 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Dhal je typické indické jídlo z jednoho hrnce připravované z luštěnin, nejčastěji právě z červené čočky. Jehněčí maso, které jsme si k němu přimysleli my, se k dhalu dobře hodí. Jako přílohu kromě rýže můžete podávat i indický chléb naan.

Suroviny

jehněčí kýta 450 g
bez kosti, nakrájená na 2,5cm kostky
5 ČL
koření gram masala nebo kari
sůl a pepř
cibule 1 ks
nakrájená nahrubo
česnek 4 stroužky
nasekaný
zázvor (čerstvý) 2 PL
čerstvě oloupaný, nasekaný
chilli paprička 1 ks
nasekaná najemno
rostlinný olej 3 PL
hořčičné semínko 1.5 ČL
čočka červená 1.5 hrnku
květák 1 ks
rozebraný na růžičky
mrkev 4 ks
oloupané a nakrájené na kolečka
brambory 2 ks
typ B, oloupané a nakrájené na kostky
kurkuma (mletá) 1 ČL
mletá
koriandr 1 hrnek
nasekaný čerstvý
rýže dušená
k podávání

SPOLEČNÝ ZÁKLAD

1 V míse promíchejte jehněčí maso se 2 lžičkami kari nebo garam masaly, osolte a opepřete.

2 V robotu několika pulzy rozmixujte cibuli, česnek, zázvor a chilli na drobné kousky (nesmí z nich být pasta!).

3 Na středním plameni ve velkém kastrolu rozehřejte 2 lžíce oleje a vsypte hořčičná semínka. Jakmile začnou praskat (cca po 1 minutě), vmíchejte zbývající 3 lžičky kari nebo garam masaly a zeleninovou směs z mixéru a 4 minuty opékejte. Pak přidejte čočku, květák, mrkev, brambory, kurkumu, 1,5 litru vody a osolte.

VEGETARIÁNSKÁ VERZE

4a Čtvrtinu dhalu přendejte do jiného rendlíku. Přiveďte k varu, ztlumte, při- klopte a vařte za občasného zamíchání 30 minut, až budou zelenina a čočka měkké. Osolte, opepřete a vmíchejte hrst koriandru. Podávejte s rýží.

MASOVÁ VERZE

4b V pánvi rozehřejte zbývající lžíci oleje a po částech opečte maso ze všech stran dozlatova. Přendejte ho do dhalu zbylého v hrnci. Do pánve po mase přilijte 125 ml vody a vařte, až se zredukuje na polovinu. Pak přilijte do dhalu. Ten přiveďte k varu na spíše nižším plameni, přiklopte a za občasného míchání vařte 30 minut, až budou zelenina a čočka měkké. Osolte, opepřete a vmíchejte zbylý koriandr. Podávejte s rýží. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...

Obchod Apetit