Kořeněný dhal z červené čočky + jehněčí maso

Kořeněný dhal z červené čočky + jehněčí maso

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 1 vegetariána a 3 milovníky masa (celkem 4 porce)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2686 kcal
Bílkoviny 188 g
Sacharidy 213 g
Tuky 95 g
Vláknina 102 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dhal je typické indické jídlo z jednoho hrnce připravované z luštěnin, nejčastěji právě z červené čočky. Jehněčí maso, které jsme si k němu přimysleli my, se k dhalu dobře hodí. Jako přílohu kromě rýže můžete podávat i indický chléb naan.

Suroviny

jehněčí kýta 450 g
bez kosti, nakrájená na 2,5cm kostky
5 ČL
koření gram masala nebo kari
sůl a pepř
cibule 1 ks
nakrájená nahrubo
česnek 4 stroužky
nasekaný
zázvor (čerstvý) 2 PL
čerstvě oloupaný, nasekaný
chilli paprička 1 ks
nasekaná najemno
rostlinný olej 3 PL
hořčičné semínko 1.5 ČL
čočka červená 1.5 hrnku
květák 1 ks
rozebraný na růžičky
mrkev 4 ks
oloupané a nakrájené na kolečka
brambory 2 ks
typ B, oloupané a nakrájené na kostky
kurkuma (mletá) 1 ČL
mletá
koriandr 1 hrnek
nasekaný čerstvý
rýže dušená
k podávání

SPOLEČNÝ ZÁKLAD

1 V míse promíchejte jehněčí maso se 2 lžičkami kari nebo garam masaly, osolte a opepřete.

2 V robotu několika pulzy rozmixujte cibuli, česnek, zázvor a chilli na drobné kousky (nesmí z nich být pasta!).

3 Na středním plameni ve velkém kastrolu rozehřejte 2 lžíce oleje a vsypte hořčičná semínka. Jakmile začnou praskat (cca po 1 minutě), vmíchejte zbývající 3 lžičky kari nebo garam masaly a zeleninovou směs z mixéru a 4 minuty opékejte. Pak přidejte čočku, květák, mrkev, brambory, kurkumu, 1,5 litru vody a osolte.

VEGETARIÁNSKÁ VERZE

4a Čtvrtinu dhalu přendejte do jiného rendlíku. Přiveďte k varu, ztlumte, při- klopte a vařte za občasného zamíchání 30 minut, až budou zelenina a čočka měkké. Osolte, opepřete a vmíchejte hrst koriandru. Podávejte s rýží.

MASOVÁ VERZE

4b V pánvi rozehřejte zbývající lžíci oleje a po částech opečte maso ze všech stran dozlatova. Přendejte ho do dhalu zbylého v hrnci. Do pánve po mase přilijte 125 ml vody a vařte, až se zredukuje na polovinu. Pak přilijte do dhalu. Ten přiveďte k varu na spíše nižším plameni, přiklopte a za občasného míchání vařte 30 minut, až budou zelenina a čočka měkké. Osolte, opepřete a vmíchejte zbylý koriandr. Podávejte s rýží. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/3

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit