Chutná vám játrová paštika nebo párečky ve střívku? Zkuste stejným způsobem přistupovat i k dršťkám, a uvidíte, jak si pochutnáte. Pokud se vám do nich i přesto nechce, můžete je ve většině receptů zaměnit za hlívu ústřičnou.
Předvaření a příprava drštěk
Běžné očištění
Syrové dršťky řádně operte pod tekoucí vodou a odřežte z nich všechny tmavé části a lůj (hovězí tuk).
Předvaření
Základní příprava spočívá v třicetiminutovém předvaření ve dvou vodách, až třetí vývar použijete do pokrmu. Podrobný popis najdete v receptu na dršťkovou polévku.
Po italsku
Dršťky vyperte v několika vodách. Odřízněte lůj a tmavé části. Pak posypte hladkou moukou a dobře vymněte. Vyperte ve studené vodě. Vyjměte, posypte solí, promněte a znovu vyperte. Zalijte mlékem a nechte 24 hodin v chladu. Pak znovu vyperte a zalijte vodou, přiveďte k varu a vodu vylijte. Dvakrát opakujte a pak uvařte doměkka.
Bez odkladu
Čerstvé dršťky jsou trochu cítit a stejně jako jiné vnitřnosti je nutné ihned je zpracovat. Při jejich přípravě hodně větrejte a zpracovaný ‚polotovar‘ zamrazte na příště.
Jak jíst
Uvařte si dršťkovou polévku nebo zadělávané dršťky se smetanou.
Přidat komentář