Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zadělávané dršťky s tymiánem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 11
Do 75 minut Snadné pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4571 kcal
Bílkoviny 297 g
Sacharidy 206 g
Tuky 282 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční český recept zřejmě vychází z francouzského předpisu na dršťky po lyonsku. V jemné smetanové omáčce vynikne silná chuť drštěk (i předvařených). Zadělávané dršťky s tymiánem podávejte s bílým pečivem nebo vařenými bramborami.

Suroviny

předvařené, lze nahradit 3 kg čerstvých
vývar hovězí 1 l
lze nahradit vodou
sádlo 100 g
nadrobno
nebo podle potřeby
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 3 stroužky
drcený
tymián 1 snítka
lístky
majoránka (drhnutá) 2 snítky
čerstvé + trocha na ozdobení
studené
petrželka 1 PL
nasekaná, na ozdobení
lze nahradit žemlovým knedlíkem, k podávání

Postup

1

Předvařené dršťky stačí 30 minut povařit v 1 litru vody nebo hovězího vývaru.

2

Poté je sceďte, vývar uchovejte a dršťky nakrájejte na jemné nudličky.

3

Na sádle opékejte cibuli asi 5 minut dozlatova. Zaprašte moukou a za stálého míchání opékejte 1–2 minuty, až mouka zpění a zbělá.

4

Jíšku zalijte vývarem z drštěk, rozmíchejte dohladka a provářejte dalších 10 minut.

5

Přidejte pokrájené dršťky a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a česnekem.

6

Přidejte odrhnuté lístky čerstvého tymiánu a majoránky.

7

Nakonec zjemněte smetanou a máslem a ozdobte petrželkou či majoránkou.

Podávejte s čerstvým pečivem nebo žemlovým knedlíčkem.

NĚCO NAVÍC

  • Pokud máte čerstvé dršťky, uvařte je ve třech vodách jako u receptu na dršťkovou polévku.
  • Výsledná omáčka je opravdu hustá. Současným trendem je zahušťovat spíše méně, takže množství mouky v receptu můžete podle vlastní chuti bez obav snížit (třeba na 100–120 g) a tím upravit i výslednou hustotu omáčky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/2

Komentáře

22.07.2015 11:19

Neuvěřitelně lahodné a chutné jídlo, zvlášť vhodné pro chladnější období.

Apetit magazín