0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zadělávané dršťky s tymiánem

Zadělávané dršťky s tymiánem

4.2 / 5. Počet hodnocení: 9
Do 30 minut pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5548 kcal
Bílkoviny 339 g
Sacharidy 384 g
Tuky 292 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční český recept zřejmě vychází z francouzského předpisu na dršťky po lyonsku. V jemné smetanové omáčce vynikne silná chuť drštěk (i předvařených).

Suroviny

hovězí dršťky 1,5 kg
předvařené, lze nahradit 3 kg čerstvých
vývar hovězí 1 l
lze nahradit vodou
sádlo 100 g
cibule 2 ks
nadrobno
mouka pšeničná hladká 150 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 3
drcený
tymián snítka
lístky
majoránka (drhnutá) 2
čerstvé + trocha na ozdobení
smetana ke šlehání 200 ml
máslo 50 g
studené
petrželka 1 PL
nasekaná, na ozdobení
chleba
lze nahradit žemlovým knedlíkem, k podávání

Postup

1

Předvařené dršťky stačí 30 minut povařit v 1 litru vody nebo hovězího vývaru.

    2

    Poté je sceďte, vývar uchovejte a dršťky nakrájejte na jemné nudličky.

      3

      Na sádle opékejte cibuli asi 5 minut dozlatova. Zaprašte moukou a za stálého míchání opékejte 1–2 minuty, až mouka zpění a zbělá.

        4

        Jíšku zalijte vývarem z drštěk, rozmíchejte dohladka a provářejte dalších 10 minut.

          5

          Přidejte pokrájené dršťky a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a česnekem.

            6

            Přidejte odrhnuté lístky čerstvého tymiánu a majoránky.

              7

              Nakonec zjemněte smetanou a máslem a ozdobte petrželkou či majoránkou.

              Podávejte s čerstvým pečivem nebo žemlovým knedlíčkem.

              NĚCO NAVÍC

              • Pokud máte čerstvé dršťky, uvařte je ve třech vodách jako u receptu na dršťkovou polévku.
              • Výsledná omáčka je opravdu hustá. Současným trendem je zahušťovat spíše méně, takže množství mouky v receptu můžete podle vlastní chuti bez obav snížit (třeba na 100–120 g) a tím upravit i výslednou hustotu omáčky.

              Související články

              Komentáře

              Apetit magazín

              Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
              • Lidé a jídlo

              Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

              Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
              AD
              Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
              • Nakupujeme

              Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

              Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

              Obchod Apetit

              Dostupný
              399 Kč
              259 Kč
              Dostupný
              399 Kč
              259 Kč
              Dostupný
              399 Kč
              259 Kč
              Dostupný
              399 Kč
              259 Kč
              Dostupný
              399 Kč
              259 Kč
              Dostupný
              399 Kč
              259 Kč
              Dostupný
              399 Kč
              259 Kč
              Dostupný
              399 Kč
              259 Kč
              Dostupný
              549 Kč
              357 Kč
              Dostupný
              399 Kč
              259 Kč
              Dostupný
              399 Kč
              259 Kč
              Dostupný
              399 Kč
              259 Kč