Zadělávané dršťky

Zadělávané dršťky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Do 30 minut pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5548 kcal
Bílkoviny 339 g
Sacharidy 384 g
Tuky 292 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční český recept zřejmě vychází z francouzského předpisu na dršťky po lyonsku. V jemné smetanové omáčce vynikne silná chuť drštěk (i předvařených).

Suroviny

hovězí dršťky 1.5 kg
předvařené, lze nahradit 3 kg čerstvých
vývar hovězí 1 l
lze nahradit vodou
sádlo 100 g
cibule 2 ks
nadrobno
mouka pšeničná hladká 150 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 3
drcený
tymián snítka
lístky
majoránka (drhnutá) 2
čerstvé + trocha na ozdobení
smetana ke šlehání 200 ml
máslo 50 g
studené
petrželka 1 PL
nasekaná, na ozdobení
chleba
lze nahradit žemlovým knedlíkem, k podávání

1 Předvařené dršťky stačí 30 minut povařit v 1 litru vody nebo hovězího vývaru. Poté je sceďte, vývar uchovejte a dršťky nakrájejte na jemné nudličky.

2 Na sádle opékejte cibuli asi 5 minut dozlatova. Zaprašte moukou a za stálého míchání opékejte 1–2 minuty, až mouka zpění a zbělá. Jíšku zalijte vývarem z drštěk, rozmíchejte dohladka a provářejte dalších 10 minut. Přidejte pokrájené dršťky a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a česnekem. Přidejte odrhnuté lístky čerstvého tymiánu a majoránky. Nakonec zjemněte smetanou a máslem a ozdobte petrželkou či majoránkou.

3 Podávejte s čerstvým pečivem nebo žemlovým knedlíčkem.

NĚCO NAVÍC

  • Pokud máte čerstvé dršťky, uvařte je ve třech vodách jako u receptu na dršťkovou polévku.
  • Výsledná omáčka je opravdu hustá. Současným trendem je zahušťovat spíše méně, takže množství mouky v receptu můžete podle vlastní chuti bez obav snížit (třeba na 100–120 g) a tím upravit i výslednou hustotu omáčky.

Komentáře

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit