0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zadělávané dršťky s tymiánem

Zadělávané dršťky s tymiánem

4.2 / 5. Počet hodnocení: 9
Do 30 minut pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5548 kcal
Bílkoviny 339 g
Sacharidy 384 g
Tuky 292 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční český recept zřejmě vychází z francouzského předpisu na dršťky po lyonsku. V jemné smetanové omáčce vynikne silná chuť drštěk (i předvařených).

Suroviny

hovězí dršťky 1.5 kg
předvařené, lze nahradit 3 kg čerstvých
vývar hovězí 1 l
lze nahradit vodou
sádlo 100 g
cibule 2 ks
nadrobno
mouka pšeničná hladká 150 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek 3
drcený
tymián snítka
lístky
majoránka (drhnutá) 2
čerstvé + trocha na ozdobení
smetana ke šlehání 200 ml
máslo 50 g
studené
petrželka 1 PL
nasekaná, na ozdobení
chleba
lze nahradit žemlovým knedlíkem, k podávání

Postup

1

Předvařené dršťky stačí 30 minut povařit v 1 litru vody nebo hovězího vývaru.

    2

    Poté je sceďte, vývar uchovejte a dršťky nakrájejte na jemné nudličky.

      3

      Na sádle opékejte cibuli asi 5 minut dozlatova. Zaprašte moukou a za stálého míchání opékejte 1–2 minuty, až mouka zpění a zbělá.

        4

        Jíšku zalijte vývarem z drštěk, rozmíchejte dohladka a provářejte dalších 10 minut.

          5

          Přidejte pokrájené dršťky a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a česnekem.

            6

            Přidejte odrhnuté lístky čerstvého tymiánu a majoránky.

              7

              Nakonec zjemněte smetanou a máslem a ozdobte petrželkou či majoránkou.

              Podávejte s čerstvým pečivem nebo žemlovým knedlíčkem.

              NĚCO NAVÍC

              • Pokud máte čerstvé dršťky, uvařte je ve třech vodách jako u receptu na dršťkovou polévku.
              • Výsledná omáčka je opravdu hustá. Současným trendem je zahušťovat spíše méně, takže množství mouky v receptu můžete podle vlastní chuti bez obav snížit (třeba na 100–120 g) a tím upravit i výslednou hustotu omáčky.

              Související články

              Jak na to: hovězí dršťky
              • Tipy a triky

              Jak na to: hovězí dršťky

              Odhoďte předsudky. Dršťky vyhledávají labužníci po celém světě. Když je správně připravíte, je to lahůdka....

              Komentáře

              Apetit magazín

              STORY
              Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

              Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

              Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
              KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
              • Kvízy

              KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

              Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...

              Obchod Apetit