Tradiční český recept zřejmě vychází z francouzského předpisu na dršťky po lyonsku. V jemné smetanové omáčce vynikne silná chuť drštěk (i předvařených). Zadělávané dršťky s tymiánem podávejte s bílým pečivem nebo vařenými bramborami.
Suroviny
Postup
Předvařené dršťky stačí 30 minut povařit v 1 litru vody nebo hovězího vývaru.
Poté je sceďte, vývar uchovejte a dršťky nakrájejte na jemné nudličky.
Na sádle opékejte cibuli asi 5 minut dozlatova. Zaprašte moukou a za stálého míchání opékejte 1–2 minuty, až mouka zpění a zbělá.
Jíšku zalijte vývarem z drštěk, rozmíchejte dohladka a provářejte dalších 10 minut.
Přidejte pokrájené dršťky a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a česnekem.
Přidejte odrhnuté lístky čerstvého tymiánu a majoránky.
Nakonec zjemněte smetanou a máslem a ozdobte petrželkou či majoránkou.
Podávejte s čerstvým pečivem nebo žemlovým knedlíčkem.
NĚCO NAVÍC
- Pokud máte čerstvé dršťky, uvařte je ve třech vodách jako u receptu na dršťkovou polévku.
- Výsledná omáčka je opravdu hustá. Současným trendem je zahušťovat spíše méně, takže množství mouky v receptu můžete podle vlastní chuti bez obav snížit (třeba na 100–120 g) a tím upravit i výslednou hustotu omáčky.
Komentáře
Neuvěřitelně lahodné a chutné jídlo, zvlášť vhodné pro chladnější období.