Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dršťky: Levná a skvělá surovina, se kterou uvaříte skvostná jídla

Držťky po toskánsku
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Odhoďte předsudky, otevřete svou mysl i kuchyň. Dršťky patří mezi zajímavou a vyhledávanou surovinu labužníky po celém světě. Hovězí nebo telecí dršťky jsou svalovina, kterou můžete upravit na mnoho chutných způsobů podobně jako běžné maso. Pokud zahlédnete dršťky v akci, určitě neváhejte. Receptů na pokrmy s dršťkami existuje spousta, nemusíte skončit vždy jen u tradiční české polévky!

Dršťky jsou hovězí žaludky, které se v české kuchyni používají zejména k přípravě polévky. Italská kuchyně je však plná receptů s touto levnou, dostupnou a zajímavou surovinou. Pokrmy připravené z telecích či hovězích drštěk  totiž mohou být velmi nápadité.

  • Dršťky mají houbovitou texturu, která vizuálně připomíná smrže nebo včelí plástev.  Nejčastěji je využijete do dušených pokrmů a polévek.
  • Dršťky dříve patřily k jídlu pro chudé, zejména populárními se staly v Itálii po druhé světové válce, kdy bylo maso drahou surovinou. Trend návratu k tradiční a skromné kuchyni na dršťky nezapomíná. 
  • Dršťky jsou části hovězího žaludku. U nás se kniha, čepec, bachor a slez prodávají dohromady, ale třeba Francouzi a jiné národy labužníků odlišují a preferují dršťky z bachoru. Dršťky jsou pochoutka, kterou vyhledávají gurmeti po celém světě – jen nevoní každému.
  • Italové je často připravují s cibulí a rajčaty. V Mexiku z nich připravují poctivé ragů. V mnoha světových kuchyních se dršťky používají jako relativně běžná surovina do polévek nebo se dusí s fazolemi, rajčaty, zelím či bramborami.

Dršťky obsahují jen málo tuku a většinu jejich chuti jim dodávají orgány uložené okolo, čímž trochu připomíná játra. Největší jejich devizou je textura pevná na skus, kterou jim propůjčuje jemmná svalovina. Pokud nejsou dost uvařené, může být těžké je rozkousat. Správně uvařené dršťky  by měly být měkké, ale stále pevné.

Proč jsou dršťky skvělé?

  • Pro příznivou cenu, za kterou je koupíte. Předvařené krájené dršťky stojí 70–90 Kč za kilogram. Syrové mražené nebo chlazené dršťky prodávané v celku bývají k sehnání hůř, ovšem stojí skoro stejně, a přitom jsou mnohem lepší.
  • Je to výzva! Kdo chce být gurmet, měl by se postupně propracovat od přípravy steaků k vnitřnostem.
  • Horká dršťková polévka funguje jako vyprošťovák. Po těžké noci není lepší povzbuzovadlo nežli dobře uvařená dršťková polévka.

Předvaření a příprava drštěk

1. Běžné očištění. Syrové dršťky řádně operte pod tekoucí vodou a odřežte z nich všechny tmavé části a lůj. K dostání jsou však i již očištěné dršťky, které už čistit není potřeba. 

2. Předvaření. Práce s dršťkami je relativně časově náročná. Základní příprava spočívá v předvaření drštěk vcelku ve dvou vodách, až třetí vývar použijete do pokrmu. Podrobný popis najdete v receptu na dršťkovou polévku.



3. Po italsku. Dršťky vyperte v několika vodách. Odřízněte lůj a tmavé části. Pak posypte hladkou moukou a dobře vymněte. Vyperte ve studené vodě. Vyjměte, posypte solí, promněte a znovu vyperte. Zalijte mlékem a nechte 24 hodin v chladu. Pak znovu vyperte a zalijte vodou, přiveďte k varu a vodu vylijte. Dvakrát opakujte a pak uvařte doměkka.

4. Bez odkladu. Čerstvé dršťky jsou trochu cítit a stejně jako jiné vnitřnosti je nutné ihned je zpracovat. Při jejich přípravě hodně větrejte a zpracovaný ‚polotovar‘ zamrazte na příště.

Jak je jíst

Dršťky můžete vařit, smažit, dusit. Jak dlouho dršťky vařit? Určitě si vyhraďte dost času.

Zdroje informací: SimpleItalianCooking, MasterClass, Apetit

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč