0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

6 tipů, jak ušetřit čas při vaření

6 tipů, jak ušetřit čas při vaření
sdílet:

Čas, který ušetříte promyšlenou přípravou jídla v kuchyni, věnujte raději společné večeři s rodinou.

Tip 1: Vařte v jednom hrnci

Pusťte se do vaření v jednom hrnci. Když uvaříte jídlo, které v jednom balíčku nabízí vše podstatné, tedy bílkoviny, sacharidy a zeleninu, hravě se vyhnete zdlouhavému úklidu po vaření a ušetříte čas i peníze. Vyberte si jeden jednoduchý recept na polévku či jídlo z jednoho hrnce s přílohou. Vaše představy splní například kořeněný rybí tažín s bramborami, rajčaty a paprikou (recept).

Tip 2: Kupte pečivo

Neztrácejte čas vařením těstovin, rýže, brambor nebo knedlíků. Podávejte jídlo s kouskem čerstvého pečiva. Tento trik funguje s dušeným masem či zeleninou, ragú, gulášem i pečeným masem. Kouskem pečiva vytřete šťávu či omáčku do poslední kapky. A pokud potřebujete rychlý předkrm, stačí opéct a obložit plátky tmavého chleba či bagety (recept).

Tip 3: Krájejte jednou, využijte dvakrát

Splňte si v jednom okamžiku dvě povinnosti. Pokud recept velí použít baby špenát jako hlavní chod, přidejte zbytek špenátu do salátu. Toto pravidlo platí také při vaření dvou samostatných receptů, v nichž se používá mnoho stejných přísad. Nakrájejte si všechnu cibuli najednou, ušetříte čas i potoky slz. Podobně to funguje také u jídel, která můžete zamrazit. Část sníte hned, část uchováte v mrazáku na později. Můžete například nasmažit více palačinek a část zamrazit na příště (recept).

Tip 4: Spižírna vás zachrání

Většina jídel potřebuje jen několik čerstvých přísad. Zbytek můžete mít po ruce uložený ve spižírně. Mějte po ruce vždy několik konzerv s fazolemi, rajčaty či kompotovaným ovocem. Suché přísady (mouka, cukr, luštěniny…) uložte do průhledných krabiček. Budete mít ve všem přehled a pořádek. Dobrým pomocníkem je také váš mrazák. Zásobte ho pytlíky zeleniny. Večeře v pracovním týdnu pak bude jen dílem okamžiku. Co třeba sytá hrachovka (recept)?

Tip 5: Roztřiďte nákup

Když se vrátíte domů s nákupem ze zelinářství, hned omyjte bylinky a zeleninu. Později se vám s nimi bude mnohem lépe a rychleji pracovat. Jen sáhnete do lednice, a budete mít salát nebo voňavou večeři. Bylinky i salát zabalte do vlhkých papírových utěrek a uložte do plastových krabic. Kořenovou zeleninu očistěte a zbavte natí.

Tip 6: Připravte si směsi do zásoby

Domácí lívance každou neděli – to vypadá jako hodně práce, ale vy ji zvládnete levou zadní. Stačí mít jen odměřené suché přísady v jedné krabici. Vyhnete se neustálému špinění váhy, když budete vařit svá oblíbená jídla. Vyzkoušejte například jednoduché americké lívance pancakes (recept).

Připravila Jana Kopřivová

Související články

Rychlé těstoviny jako z italského venkova
  • Tipy a triky

Rychlé těstoviny jako z italského venkova

Tak prosté, a přitom tak variabilní! Připravte si snadno a rychle těstoviny inspirované kuchyní prostých italských venkovanů – jsou stejně zemité, vřelé a veselé jako oni....
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit