Pomazánka z červené čočky je rafinovaný způsob, jak přidat do svého jídelníčku luštěniny. Pomazánka je jemná a díky nastrouhané mrkvi i lehce nasládlá. Pokud ji chcete drobně obměnit, zkuste místo čerstvých rajčat přidat sušená a naložená v oleji. Recept na pomazánku z červené čočky je pro čtyři osoby s menším hladem – nicméně my ji sníme v pohodě ve dvou!
Suroviny
Postup
Červenou čočku na cedníku několikrát propláchněte pod tekoucí vodou a nechte dobře okapat.
Na oleji orestujte cibuli a utřený česnek. Po chvíli přidejte mrkev i nastrouhanou citronovou kůru a za občasného míchání společně restujte. Dejte si vařit půl litru vody.
K cibulce a k mrkvi přidejte okapanou červenou čočku a společně opékejte asi pět minut. Občas promíchejte; podle potřeby můžete přidat trochu oleje tak, aby jím byla čočka obalená a nepřipalovala se.
Zalijte směs vroucí vodou a přiklopte. Na velmi mírném plameni vařte patnáct až dvacet minut; občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a díky pravidelnému míchání získat ‚pomazánkovou‘ konzistenci i bez mixování.
Dochuťte solí a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla. Pak do ní ještě zamíchejte najemno nakrájená rajčátka, bazalku, citronovou šťávu, sůl a utřený česnek podle chuti. A olivový olej se postará o to, aby pomazánka byla krásně krémová.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Dokonalý indický dhal v mnoha podobách(12 receptů )
Komentáře