Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Letní pomazánka z červené čočky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 64
Do 45 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1633 kcal
Bílkoviny 56 g
Sacharidy 146 g
Tuky 69 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pomazánka z červené čočky je rafinovaný způsob, jak přidat do svého jídelníčku luštěniny. Pomazánka je jemná a díky nastrouhané mrkvi i lehce nasládlá. Pokud ji chcete drobně obměnit, zkuste místo čerstvých rajčat přidat sušená a naložená v oleji. Recept na pomazánku z červené čočky je pro čtyři osoby s menším hladem – nicméně my ji sníme v pohodě ve dvou!

Suroviny

olivový olej panenský 5 PL
česnek 3 stroužky
+ na dochucení
nakrájená na kostičky
mrkev 1 ks
nastrouhaná nahrubo
rajčata cherry 15 ks
šťáva a kůra na dochucení
bazalka 2 hrsti
čerstvá
sůl 1,5 ČL

Postup

1

Červenou čočku na cedníku několikrát propláchněte pod tekoucí vodou a nechte dobře okapat.

2

Na oleji orestujte cibuli a utřený česnek. Po chvíli přidejte mrkev i nastrouhanou citronovou kůru a za občasného míchání společně restujte. Dejte si vařit půl litru vody.

3

K cibulce a k mrkvi přidejte okapanou červenou čočku a společně opékejte asi pět minut. Občas promíchejte; podle potřeby můžete přidat trochu oleje tak, aby jím byla čočka obalená a nepřipalovala se.

4

Zalijte směs vroucí vodou a přiklopte. Na velmi mírném plameni vařte patnáct až dvacet minut; občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a díky pravidelnému míchání získat ‚pomazánkovou‘ konzistenci i bez mixování.

5

Dochuťte solí a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla. Pak do ní ještě zamíchejte najemno nakrájená rajčátka, bazalku, citronovou šťávu, sůl a utřený česnek podle chuti. A olivový olej se postará o to, aby pomazánka byla krásně krémová.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/8

Komentáře

07.07.2008 10:57
Recept se nachází v č.8/07, str.85
25.06.2008 08:39
Dělám si ji už leta a to s pomerančem. Ale určitě zkusím i tuto verzi. Do obyčejné čočkovy zas dávám i celer, bramboru a petrželku. Nemá to chybku.
23.06.2008 10:27
je opravdu skvela

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...