Letní pomazánka z červené čočky

Letní pomazánka z červené čočky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do 20 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1763 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 194 g
Tuky 71 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nasytí čtyři osoby s menším hladem – nicméně my tuhle lehkou vláčnou pomazánku sníme v pohodě ve dvou!

Suroviny

čočka 200 g
červená, bio
olivový olej 5 PL
bio
česnek 3 stroužky
a na dochucení
cibule 1 ks
nakrájená na kostičky
mrkev 1 ks
nastrouhaná na hrubo
rajčata cherry 15 ks
bazalka 2 hrsti
čerstvá
sůl 1.5 ČL
mořská
1.  Červenou čočku na cedníku několikrát propláchněte pod tekoucí vodou a nechte dobře okapat.

2.  Na oleji orestujte cibuli a utřený česnek. Po chvíli přidejte mrkev i nastrouhanou citronovou kůru a za občasného míchání společně restujte. Dejte si vařit půl litru vody.

3.  K cibulce a k mrkvi přidejte okapanou červenou čočku a společně opékejte asi pět minut. Občas promíchejte; podle potřeby můžete přidat trochu oleje tak, aby jím byla čočka obalená a nepřipalovala se.

4.  Zalijte směs vroucí vodou a přiklop-
te. Na velmi mírném plameni vařte patnáct až dvacet minut; občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a díky pravidelnému míchání získat ‚pomazánkovou‘ konzistenci i bez mixování.

5.  Dochuťte solí a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla. Pak do ní ještě zamíchejte najemno nakrájená rajčátka, bazalku, citronovou šťávu, sůl a utřený česnek podle chuti. A olivový olej se postará o to, aby pomazánka byla krásně krémová.

Komentáře

Anonym

Dělám si ji už leta a to s pomerančem. Ale určitě zkusím i tuto verzi. Do obyčejné čočkovy zas dávám i celer, bramboru a petrželku. Nemá to chybku.

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit