Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pohanková pomazánka
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 23
Do 30 minut Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1105 kcal
Bílkoviny 18 g
Sacharidy 120 g
Tuky 59 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pohanka byla oblíbená už ve staročeské kuchyni a nyní se znovu dostává na výsluní. V této pomazánce vyniknou její přednosti: šťavnatost a lehce oříšková chuť. Vyzkoušejte recept na pohankovou pomazánku, mile vás překvapí. Pokud jste pohanku dosud do svého jídelníčku neměli odvahu zařadit, tak teď je ten pravý čas.

Suroviny

pohanka 125 g
česnek 4 stroužky
menší
jemně nasekané
olivový olej 4 PL
sůl
pepř
nakrájené na tenké plátky

Postup

1

Pohanku spařte vroucí vodou a nechte dvacet minut bobtnat.

2

Pak slijte vodu a pohanku vložte do mixéru spolu s česnekem a cibulí. Zapněte mixér a tunýlkem ve víku přidávejte olivový olej, aby směs získala hladkou, jemnou konzistenci. Přidejte okurky.

3

Dochuťte pomazánku pepřem a solí a natírejte na pečivo. Obložte plátky rajčat.

Tipy Apetitu:

  • Pokud pořádáte party často, vybavte se šikovnými drobnostmi, jako jsou vykrajovátka a tvořítka. S jejich pomocí může získat netušený rozměr (a tvar) i obyčejný krajíc chleba!
  • Je praktické připravit takové pohoštění, které chutná stejně dobře při pokojové teplotě i vychlazené.
  • Jistě, zkoušejte nové kombinace chutí a konzistencí, ale nepřehánějte to – stejně jako s kořeněním. Sofistikované chutě potřebují k tomu, aby patřičně vynikly, přece jen trochu větší prostor než je jednohubka.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/4

Komentáře

06.02.2010 18:05
Pomazánka je opravdu vynikající, možná bych ubrala množství česneku, chutná i těm, kteří pohanku moc nemusí.
06.02.2010 18:05
Pomazánka je opravdu vynikající, možná bych ubrala množství česneku, chutná i těm, kteří pohanku moc nemusí.
27.05.2008 11:45
moc dobrá, supr alternativa pro vegany/vegetariány..
19.01.2008 19:31
Nebyl to hnus. kdo má rád pohanku, je to dobrota :o)
03.10.2007 18:37
Opravdu hnus! Nedoporučuju!
31.08.2007 14:14
Recept se nachází v č.4/05, str.36

Apetit magazín