0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Britské vánoční sladkosti

klasicky vanocni dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jak o vánočních svátcích mlsají Britové?

Vánoční dort

O Vánocích nesmí při slavnostní hostině chybět vánoční dort. Pro Brity je ztělesněním vánočních svátků, protože voní kořením, je nacpaný sušeným a kandovaným ovocem. V neposlední řadě obsahuje i důležitou fázi, kdy ho chodíte na balkon nebo do spíže nalévat alkoholem.

  • Když se nesní o Vánocích, nic se neděje – vydrží do Velikonoc.
  • Ovocný britský dort však není spojen výhradně s Vánocemi. Ke konci 19. století se žádný čaj o páté bez ovocného chlebíčku zkrátka neobešel. Sama královna Viktorie na něj nedala dopustit, ale musel být aspoň rok uleželý, protože jedině potom měl podle ní tu správnou, plnou chuť.

Trifle

Trifle vám nejspíš připomene oblíbené letní poháry od babičky. Piškoty, oslazená zakysaná smetana a ovoce, nejlépe z kompotu i se šťávou. Díky šťávě a smetaně piškoty krásně navlhly a spojením všech přísad vzniklo něco mnohem lepšího, než kdybyste je jedli zvlášť. Stejně je na tom i oblíbený britský dezert trifle.

  • Servíruje se v obrovské skleněné míse, ve které vyniknou jednotlivé vrstvy žloutkového piškotu, smetanového krému a tmavého kontrastního ovoce.
  • Každý host si nabere, kolik chce, a tak nehrozí žádné zbytky v mističkách, jen nebezpečí, že se o sladkost všichni poperou. S tímto bleskovým dezertem budete hvězdou vánoční kuchyně!

Související články

Jamie Oliver chrání britské pašíky
  • Zajímavosti

Jamie Oliver chrání britské pašíky

Známý britský šéfkuchař Jamie Oliver se pustil do dalšího projektu. Nejde ani o slepice, ani o zdraví školáků, ztracené duše či počítačovou hru, tentokrát jde mladé kuchařské celebritě o vepříky. ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit