0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Opilý britský trifle

Opilý britský trifle
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Opilý britský trifle

4.2 / 5. Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné pro 20 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 15313 kcal
Bílkoviny 376 g
Sacharidy 1354 g
Tuky 854 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šlehačka a alkohol – může na tom být něco špatně? Kromě dávky kalorií a promile je tenhle hříšný dezert neodolatelně jedlý… Podle Nigelly je trifle pro 20 lidí, ale upřímně si myslíme, že tenhle údaj nesedí. Nás bylo v redakci při focení asi 10 a už za chvíli byla skleněná mísa dočista vylízaná.

Suroviny

piškoty 16 ks
cukrářské
jahodový džem
nebo malinový či ostružinový na slepení piškotů
sherry 500 ml
bílé
mražené lesní ovoce 2 bal
rozmražené
pomerančová kůra
nastrouhaná z 1 pomeranče
krupicový cukr 25 g
Na krém
smetana ke šlehání 1 l
vejce 2 ks
žloutek 8 ks
krupicový cukr 50 g
vanilkový extrakt 1 ČL
Na vrchní vrstvu
smetana ke šlehání 500 ml
pistácie 50 g

Postup

1

Ze všeho nejdřív si připravte vanilkový krém: smetanu vlijte do hrnce a nechte ji ohřát. Ve větší míse prošlehejte žloutky, celá vejce a cukr. Když už se smetana blíží bodu varu, sundejte ji z plotny a pomalu ji za stálého šlehání přilévejte k rozšlehaným žloutkům.

2

Směs přelijte zpět do hrnce, vraťte na plotnu a na středním plameni míchejte do zhoustnutí. Směs nesmí začít vřít, jinak se vejce srazí!

3

Krém přelijte do studené mísy, zašlehejte do něj vanilkové aroma a překryjte ho potravinářskou fólií. Dejte chladit.

4

Piškoty podélně rozřízněte a obě poloviny slepte marmeládou. Naskládejte je úhledně na dno velké mísy, zalijte sherry a nechte ho vsáknout.

5

Na piškoty navrstvěte povolenou směs ovoce a posypte ho nastrouhanou citronovou kůrou a cukrem. Na ovoce vlijte vychladlý vaječný krém, povrch uhlaďte, opět překryjte potravinářskou fólií a základ triflu dejte do lednice pořádně vychladit, aspoň na jeden a půl dne.

6

Hodinu před podáváním trifle vyndejte z ledničky (ale nesundavejte z něj fólii). Ze smetany ušlehejte šlehačku, měla by zůstat vláčná a netvořit pevné špičky. Z krému sundejte fólii a potřete ho šlehačkou.

7

Nakonec trifle dozdobte sekanými pistáciemi. Podávejte s velkou lžící, aby si každý mohl do malé misky nabrat, kolik chce.

TIPY & TRIKY

  • Dvě základní vrstvy si do mísy můžete připravit až dva dny předem. Překryjte je potravinářskou fólií a dejte do lednice. Krok s potravinářskou fólií určitě nevynechávejte, fólie totiž zabrání tomu, aby se na krému vytvořil škraloup.
  • Na šlehačku je ideální 40% smetana ke šlehání – nepovolí tak rychle.
  • Ještě lepší než vanilkové aroma, které ve své kuchařce používá Nigella, je vanilková esence, kterou si můžete podle našeho návodu vyrobit i sami doma.
Recept je převzatý z kuchařky Vánoce s Nigellou, Ikar, 2010.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Apetit magazín

Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Zajímavosti

Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč