0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Opilý britský trifle

Opilý britský trifle
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Opilý britský trifle

4.1 / 5. Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Snadné pro 20 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 15313 kcal
Bílkoviny 376 g
Sacharidy 1354 g
Tuky 854 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šlehačka a alkohol – může na tom být něco špatně? Kromě dávky kalorií a promile je tenhle hříšný dezert neodolatelně jedlý… Podle Nigelly je trifle pro 20 lidí, ale upřímně si myslíme, že tenhle údaj nesedí. Nás bylo v redakci při focení asi 10 a už za chvíli byla skleněná mísa dočista vylízaná.

Suroviny

piškoty 16 ks
cukrářské
jahodový džem
nebo malinový či ostružinový na slepení piškotů
sherry 500 ml
bílé
mražené lesní ovoce 2 bal
rozmražené
pomerančová kůra
nastrouhaná z 1 pomeranče
krupicový cukr 25 g
Na krém
smetana ke šlehání 1 l
vejce 2 ks
žloutek 8 ks
krupicový cukr 50 g
vanilkový extrakt 1 ČL
Na vrchní vrstvu
smetana ke šlehání 500 ml
pistácie 50 g

1Ze všeho nejdřív si připravte vanilkový krém: smetanu vlijte do hrnce a nechte ji ohřát. Ve větší míse prošlehejte žloutky, celá vejce a cukr. Když už se smetana blíží bodu varu, sundejte ji z plotny a pomalu ji za stálého šlehání přilévejte k rozšlehaným žloutkům. Směs přelijte zpět do hrnce, vraťte na plotnu a na středním plameni míchejte do zhoustnutí. Směs nesmí začít vřít, jinak se vejce srazí!

2Krém přelijte do studené mísy, zašlehejte do něj vanilkové aroma a překryjte ho potravinářskou fólií. Dejte chladit.

3Piškoty podélně rozřízněte a obě poloviny slepte marmeládou. Naskládejte je úhledně na dno velké mísy, zalijte sherry a nechte ho vsáknout.

4Na piškoty navrstvěte povolenou směs ovoce a posypte ho nastrouhanou citronovou kůrou a cukrem. Na ovoce vlijte vychladlý vaječný krém, povrch uhlaďte, opět překryjte potravinářskou fólií a základ triflu dejte do lednice pořádně vychladit, aspoň na jeden a půl dne.

5Hodinu před podáváním trifle vyndejte z ledničky (ale nesundavejte z něj fólii). Ze smetany ušlehejte šlehačku, měla by zůstat vláčná a netvořit pevné špičky. Z krému sundejte fólii a potřete ho šlehačkou. Nakonec trifle dozdobte sekanými pistáciemi. Podávejte s velkou lžící, aby si každý mohl do malé misky nabrat, kolik chce.

TIPY & TRIKY

  • Dvě základní vrstvy si do mísy můžete připravit až dva dny předem. Překryjte je potravinářskou fólií a dejte do lednice. Krok s potravinářskou fólií určitě nevynechávejte, fólie totiž zabrání tomu, aby se na krému vytvořil škraloup.
     
  • Na šlehačku je ideální 40% smetana ke šlehání – nepovolí tak rychle.
     
  • Ještě lepší než vanilkové aroma, které ve své kuchařce používá Nigella, je vanilková esence, kterou si můžete podle našeho návodu vyrobit i sami doma.

Recept je převzatý z kuchařky Vánoce s Nigellou, Ikar, 2010.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý
  • Tipy a triky

12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý

Rostou vám na zahrádce cukety jako z vody nebo jste si snad domů přinesli plný košík úrody z farmářského trhu a nevíte co s nimi? Upečte si je nasladko. Pečení se zeleninou se nemusíte bát, cítit ji v dezertech téměř nebudete, přesto v...

Obchod Apetit