Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Opilý britský trifle
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 21
Více než hodinu Snadné pro 20 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 15313 kcal
Bílkoviny 376 g
Sacharidy 1354 g
Tuky 854 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šlehačka a alkohol – může na tom být něco špatně? Kromě dávky kalorií a promile je tenhle hříšný dezert neodolatelně jedlý… Podle Nigelly je trifle pro 20 lidí, ale upřímně si myslíme, že tenhle údaj nesedí. Nás bylo v redakci při focení asi 10 a už za chvíli byla skleněná mísa dočista vylízaná.

Suroviny

cukrářské
jahodový džem
nebo malinový či ostružinový na slepení piškotů
sherry 500 ml
bílé
mražené lesní ovoce 2 bal
rozmražené
nastrouhaná z 1 pomeranče
Na krém
vejce 2 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
Na vrchní vrstvu
pistácie 50 g

Postup

1

Ze všeho nejdřív si připravte vanilkový krém: smetanu vlijte do hrnce a nechte ji ohřát. Ve větší míse prošlehejte žloutky, celá vejce a cukr. Když už se smetana blíží bodu varu, sundejte ji z plotny a pomalu ji za stálého šlehání přilévejte k rozšlehaným žloutkům.

2

Směs přelijte zpět do hrnce, vraťte na plotnu a na středním plameni míchejte do zhoustnutí. Směs nesmí začít vřít, jinak se vejce srazí!

3

Krém přelijte do studené mísy, zašlehejte do něj vanilkové aroma a překryjte ho potravinářskou fólií. Dejte chladit.

4

Piškoty podélně rozřízněte a obě poloviny slepte marmeládou. Naskládejte je úhledně na dno velké mísy, zalijte sherry a nechte ho vsáknout.

5

Na piškoty navrstvěte povolenou směs ovoce a posypte ho nastrouhanou citronovou kůrou a cukrem. Na ovoce vlijte vychladlý vaječný krém, povrch uhlaďte, opět překryjte potravinářskou fólií a základ triflu dejte do lednice pořádně vychladit, aspoň na jeden a půl dne.

6

Hodinu před podáváním trifle vyndejte z ledničky (ale nesundavejte z něj fólii). Ze smetany ušlehejte šlehačku, měla by zůstat vláčná a netvořit pevné špičky. Z krému sundejte fólii a potřete ho šlehačkou.

7

Nakonec trifle dozdobte sekanými pistáciemi. Podávejte s velkou lžící, aby si každý mohl do malé misky nabrat, kolik chce.

TIPY & TRIKY

  • Dvě základní vrstvy si do mísy můžete připravit až dva dny předem. Překryjte je potravinářskou fólií a dejte do lednice. Krok s potravinářskou fólií určitě nevynechávejte, fólie totiž zabrání tomu, aby se na krému vytvořil škraloup.
  • Na šlehačku je ideální 40% smetana ke šlehání – nepovolí tak rychle.
  • Ještě lepší než vanilkové aroma, které ve své kuchařce používá Nigella, je vanilková esence, kterou si můžete podle našeho návodu vyrobit i sami doma.
Recept je převzatý z kuchařky Vánoce s Nigellou, Ikar, 2010.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč