Šlehačka a alkohol – může na tom být něco špatně? Kromě dávky kalorií a promile je tenhle hříšný dezert neodolatelně jedlý… Podle Nigelly je trifle pro 20 lidí, ale upřímně si myslíme, že tenhle údaj nesedí. Nás bylo v redakci při focení asi 10 a už za chvíli byla skleněná mísa dočista vylízaná.
Suroviny
Postup
Ze všeho nejdřív si připravte vanilkový krém: smetanu vlijte do hrnce a nechte ji ohřát. Ve větší míse prošlehejte žloutky, celá vejce a cukr. Když už se smetana blíží bodu varu, sundejte ji z plotny a pomalu ji za stálého šlehání přilévejte k rozšlehaným žloutkům.
Směs přelijte zpět do hrnce, vraťte na plotnu a na středním plameni míchejte do zhoustnutí. Směs nesmí začít vřít, jinak se vejce srazí!
Krém přelijte do studené mísy, zašlehejte do něj vanilkové aroma a překryjte ho potravinářskou fólií. Dejte chladit.
Piškoty podélně rozřízněte a obě poloviny slepte marmeládou. Naskládejte je úhledně na dno velké mísy, zalijte sherry a nechte ho vsáknout.
Na piškoty navrstvěte povolenou směs ovoce a posypte ho nastrouhanou citronovou kůrou a cukrem. Na ovoce vlijte vychladlý vaječný krém, povrch uhlaďte, opět překryjte potravinářskou fólií a základ triflu dejte do lednice pořádně vychladit, aspoň na jeden a půl dne.
Hodinu před podáváním trifle vyndejte z ledničky (ale nesundavejte z něj fólii). Ze smetany ušlehejte šlehačku, měla by zůstat vláčná a netvořit pevné špičky. Z krému sundejte fólii a potřete ho šlehačkou.
Nakonec trifle dozdobte sekanými pistáciemi. Podávejte s velkou lžící, aby si každý mohl do malé misky nabrat, kolik chce.
TIPY & TRIKY
- Dvě základní vrstvy si do mísy můžete připravit až dva dny předem. Překryjte je potravinářskou fólií a dejte do lednice. Krok s potravinářskou fólií určitě nevynechávejte, fólie totiž zabrání tomu, aby se na krému vytvořil škraloup.
- Na šlehačku je ideální 40% smetana ke šlehání – nepovolí tak rychle.
- Ještě lepší než vanilkové aroma, které ve své kuchařce používá Nigella, je vanilková esence, kterou si můžete podle našeho návodu vyrobit i sami doma.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 22x božský trifle: Skvělé dezerty do poháru, které připravíte raz dva(22 receptů )
- Výstřední poháry(8 receptů )
- Opilé dezerty, které vám učarují: 26 skvělých receptů s alkoholem(26 receptů )
- Kulinární jízda Evropou: 59 ověřených receptů(59 receptů )
- 8krát nebeský trifle aneb Jak na nejlepší pohár(8 receptů )
- Panettone, makowiec, štóla: Upečte si na Vánoce něco světového, třeba podle královny Viktorie(21 receptů )
- Jahodové dezerty z celého světa, které musíte ochutnat(24 receptů )