0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co jíst v sezoně: luštěniny

luštěniny
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Chcete jíst méně masa? Luštěniny představují chutný a kvalitní, i když ne stoprocentní zdroj bílkovin.

NÁKUP

Solidní značky uvádějí na obalu sezonu sklizně – dobrá je maximálně loňská. Pokud údaj na obalu nenajdete, řiďte se minimální trvanlivostí – čím pozdější datum, tím lépe.

NAMÁČENÍ

Čočku a loupaný hrách není třeba namáčet; u ostatních luštěnin namáčení zkrátí dobu varu (vodu vylijte). Pokud luštěniny necháte i naklíčit, zlepšíte tím jejich stravitelnost.

STOP NAFOUKNUTÍ

Nadýmání po luštěninách lze zmírnit přidáním zázvoru, řas wakame či kombu, koření a bylinek při vaření nebo přilitím trochy octa (ke konci). Pomáhá i pravidelná konzumace luštěnin. Jako první pomoc si dejte mátu, bazalku, oregano, majoránku, kmín či fenykl.

Spoustu skvělých receptů na jídla s luštěninami najdete v lednovém Apetitu.

Související články

Nechte zazářit luštěninové klasiky české kuchyně
  • Suroviny

Nechte zazářit luštěninové klasiky české kuchyně

Hrachová kaše, čočka na kyselo nebo fazolová polévka jsou nestárnoucí klasiky české luštěninové kuchyně. Dnes bývají luštěniny trochu opomíjené, přitom pokrmy z nich mohou chutnat přímo nebesky. Pojďte s námi dát možnost znovu zazářit...
Cizrna: královna mezi luštěninami
  • Tipy a triky

Cizrna: královna mezi luštěninami

Cizrna beraní, garbanzo nebo římský hrách. Na pojmenování cizrny se možná všichni neshodneme, avšak o výborném složení cizrny polemizovat nemůžeme. Vždyť tato luštěnina vyniká vysokým obsahem esenciálních aminokyselin, vitaminů řady B a...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit