Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co jíst v sezoně: luštěniny

luštěniny
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Chcete jíst méně masa? Luštěniny představují chutný a kvalitní, i když ne stoprocentní zdroj bílkovin.

NÁKUP

Solidní značky uvádějí na obalu sezonu sklizně – dobrá je maximálně loňská. Pokud údaj na obalu nenajdete, řiďte se minimální trvanlivostí – čím pozdější datum, tím lépe.

NAMÁČENÍ

Čočku a loupaný hrách není třeba namáčet; u ostatních luštěnin namáčení zkrátí dobu varu (vodu vylijte). Pokud luštěniny necháte i naklíčit, zlepšíte tím jejich stravitelnost.

STOP NAFOUKNUTÍ

Nadýmání po luštěninách lze zmírnit přidáním zázvoru, řas wakame či kombu, koření a bylinek při vaření nebo přilitím trochy octa (ke konci). Pomáhá i pravidelná konzumace luštěnin. Jako první pomoc si dejte mátu, bazalku, oregano, majoránku, kmín či fenykl.

Spoustu skvělých receptů na jídla s luštěninami najdete v lednovém Apetitu.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...