Jemná červená čočka, oblíbená v Indii, se zhostí polévkotvorné role stejně elegantně jako její zelená kolegyně. Je však křehčí; vaření trvá jen pár minut.
Suroviny
olivový olej
3
PL
panenský
cibule
1
ks
větší, nadrobno
čočka červená
200
g
vývar zeleninový
1
l
nebo voda
koriandr čerstvý
špetka
mletý
Na ozdobu a dochucení
koriandr čerstvý
zelený nasekaný
sůl
nebo atlantské koření (viz tip)
citron
1
ks
kůra, případně šťáva na dochucení
Postup
1
Na oleji v hrnci osmahněte cibulku a mletý koriandr.
2
Vsypte propláchnutou čočku a zalijte ji vodou nebo vývarem.
3
Uveďte do varu, pak plamen stáhněte a vše asi čtvrthodinku povařte. Čočka se varem částečně rozpadne a polévku přirozeně zahustí.
4
Jakmile je čočka měkká, už polévku jenom dochuťte, ozdobte zelenými lístky i proužky citronové kůry, případně trochou šťávy.
Dvojice tipů
- Atlantské koření, specialita bioprodejen, je směsí mořské soli, tří druhů pepře, koriandru a mořských řas.
- Ozdobte polévku trochou másla, které jste rozetřeli s mletými mandlemi, a několika praženými mandlemi.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Indické hody: 36 nejlepších indických receptů na jednom místě(36 receptů )
- 30 výživově hodnotných jídel, která připravíte do 30 minut(30 receptů )
- Dokonalý indický dhal v mnoha podobách(12 receptů )
- Čočková polévka na 20 způsobů z celého světa: Připravte si jídlo, které nasytí celou rodinu a vyjde na pár korun(21 receptů )
Komentáře
Polévka je velmi chutná.
Aby byla polévka hustější, musela jsem dát více čočky (cca 300 g). Jinak je polévka výborná, vřele doporučuji :)