0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4 / 5. Počet hodnocení: 158
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1354 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 123 g
Tuky 41 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemná červená čočka, oblíbená v Indii, se zhostí polévkotvorné role stejně elegantně jako její zelená kolegyně. Je však křehčí; vaření trvá jen pár minut.

Suroviny

olivový olej 3 PL
panenský
cibule 1 ks
větší, nadrobno
čočka červená 200 g
vývar zeleninový 1 l
nebo voda
koriandr špetka
mletý
Na ozdobu a dochucení
koriandr
zelený nasekaný
sůl
nebo atlantské koření (viz tip)
citron 1 ks
kůra, případně šťáva na dochucení

Postup

1

Na oleji v hrnci osmahněte cibulku a mletý koriandr.

2

Vsypte propláchnutou čočku a zalijte ji vodou nebo vývarem.

3

Uveďte do varu, pak plamen stáhněte a vše asi čtvrthodinku povařte. Čočka se varem částečně rozpadne a polévku přirozeně zahustí.

4

Jakmile je čočka měkká, už polévku jenom dochuťte, ozdobte zelenými lístky i proužky citronové kůry, případně trochou šťávy.

Dvojice tipů

  • Atlantské koření, specialita bioprodejen, je směsí mořské soli, tří druhů pepře, koriandru a mořských řas.
       
  • Ozdobte polévku trochou másla, které jste rozetřeli s mletými mandlemi, a několika praženými mandlemi.

Související články

Co podniknout s červenou čočkou
  • Tipy a triky

Co podniknout s červenou čočkou

Červená čočka má tolik předností, že by měla být vždy v zásobě. Nemusí se namáčet, je uvařená za pár minut a narozdíl od ostatních luštěnin nenadýmá. Navíc obsahuje železo, fosfor, selen, zinek a vitamín B6 a dají se z ní vyčarovat spousty...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/3

Komentáře

Lenka Vodičková

Aby byla polévka hustější, musela jsem dát více čočky (cca 300 g). Jinak je polévka výborná, vřele doporučuji :)

Obchod Apetit