Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4/5 Počet hodnocení: 163
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1354 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 123 g
Tuky 41 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemná červená čočka, oblíbená v Indii, se zhostí polévkotvorné role stejně elegantně jako její zelená kolegyně. Je však křehčí; vaření trvá jen pár minut.

Suroviny

olivový olej 3 PL
panenský
větší, nadrobno
vývar zeleninový 1 l
nebo voda
koriandr čerstvý špetka
mletý
Na ozdobu a dochucení
koriandr čerstvý
zelený nasekaný
sůl
nebo atlantské koření (viz tip)
kůra, případně šťáva na dochucení

Postup

1

Na oleji v hrnci osmahněte cibulku a mletý koriandr.

2

Vsypte propláchnutou čočku a zalijte ji vodou nebo vývarem.

3

Uveďte do varu, pak plamen stáhněte a vše asi čtvrthodinku povařte. Čočka se varem částečně rozpadne a polévku přirozeně zahustí.

4

Jakmile je čočka měkká, už polévku jenom dochuťte, ozdobte zelenými lístky i proužky citronové kůry, případně trochou šťávy.

Dvojice tipů

  • Atlantské koření, specialita bioprodejen, je směsí mořské soli, tří druhů pepře, koriandru a mořských řas.
       
  • Ozdobte polévku trochou másla, které jste rozetřeli s mletými mandlemi, a několika praženými mandlemi.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/3

Komentáře

01.01.2015 11:17

Polévka je velmi chutná.

12.11.2014 11:03

Aby byla polévka hustější, musela jsem dát více čočky (cca 300 g). Jinak je polévka výborná, vřele doporučuji :)

04.09.2007 17:54
Recept se nachází v č.3/06, str.72