Polévka z červené čočky

Polévka z červené čočky

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1354 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 123 g
Tuky 41 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemná červená čočka, oblíbená v Indii, se zhostí polévkotvorné role stejně elegantně jako její zelená kolegyně. Je však křehčí; vaření trvá jen pár minut.

Suroviny

olivový olej 3 PL
panenský
cibule 1 ks
větší, nadrobno
čočka červená 200 g
vývar zeleninový 1 l
nebo voda
koriandr špetka
mletý
Na ozdobu a dochucení
koriandr
zelený nasekaný
sůl
nebo atlantské koření (viz tip)
citron 1 ks
kůra, případně šťáva na dochucení

1 Na oleji v hrnci osmahněte cibulku a mletý koriandr. Vsypte propláchnutou čočku a zalijte ji vodou nebo vývarem.

2 Uveďte do varu, pak plamen stáhněte a vše asi čtvrthodinku povařte. Čočka se varem částečně rozpadne a polévku přirozeně zahustí. Jakmile je čočka měkká, už polévku jenom dochuťte, ozdobte zelenými lístky i proužky citronové kůry, případně trochou šťávy.

Dvojice tipů


■ Atlantské koření, specialita bioprodejen, je směsí mořské soli, tří druhů pepře, koriandru a mořských řas.

■ Ozdobte polévku trochou másla, které jste rozetřeli s mletými mandlemi, a několika praženými mandlemi.
 
Úžasné!

Další recept na polévku z červené čočky naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/3

Komentáře

Lenka Vodičková

Aby byla polévka hustější, musela jsem dát více čočky (cca 300 g). Jinak je polévka výborná, vřele doporučuji :)

Obchod Apetit