Silný vývar, který vám nebude zabírat místo v lednici či mrazničce, vyrobíte snadno. Tady je recept šéfkuchaře Marka Fichtnera.
- Na 200 ml koncentrovaného vývaru potřebujete asi 3 kg kostí (kuřecích či hovězích ze žeber). Opečte je spolu s celerem, mrkví, petrželí a cibulí do tmavě hněda. Pozor, nespalte je.
- Pak vše vložte do hrnce, zalijte cca 5 litry studené vody tak, aby kosti byly ponořené. Přidejte bobkový list, nať petrželky a libečku, celý pepř a přiveďte k varu. Na sůl v této fázi vaření zapomeňte.
- Na velmi nízkém ohni nechte táhnout asi 6 hodin. Jemným sítkem sbírejte sražené bílkoviny, které plavou na povrchu jako šedivá pěna. Pak vývar sceďte přes jemné sítko a ještě ho vařte tak dlouho, až z něj zbude cca 200 ml. Po vystydnutí krásně želíruje.
Tip redakce: Silný vývar se hodí jako základ pro rizoto, zesílí chuť omáček, polévek, pečeného masa a dalších jídel.