Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak připravit koncentrovaný vývar

Vývar
ZDROJ: Karolina Grabowska
sdílet:

Silný vývar, který vám nebude zabírat místo v lednici či mrazničce, vyrobíte snadno. Tady je recept šéfkuchaře Marka Fichtnera.

  • Na 200 ml koncentrovaného vývaru potřebujete asi 3 kg kostí (kuřecích či hovězích ze žeber). Opečte je spolu s celerem, mrkví, petrželí a cibulí do tmavě hněda. Pozor, nespalte je.
  • Pak vše vložte do hrnce, zalijte cca 5 litry studené vody tak, aby kosti byly ponořené. Přidejte bobkový list, nať petrželky a libečku, celý pepř a přiveďte k varu. Na sůl v této fázi vaření zapomeňte.
  • Na velmi nízkém ohni nechte táhnout asi 6 hodin. Jemným sítkem sbírejte sražené bílkoviny, které plavou na povrchu jako šedivá pěna. Pak vývar sceďte přes jemné sítko a ještě ho vařte tak dlouho, až z něj zbude cca 200 ml. Po vystydnutí krásně želíruje.


Tip redakce: Silný vývar se hodí jako základ pro rizoto, zesílí chuť omáček, polévek, pečeného masa a dalších jídel.

Související recepty

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Dýňové donuty bez smažení: Sladká tečka za sezonou dýní
  • Zajímavosti

Dýňové donuty bez smažení: Sladká tečka za sezonou dýní

Zbyla vám doma dýně, která čeká na svou poslední šanci zazářit? Proměňte ji ve voňavé dýňové donuty! Z jedné dýně tak zvládnete připravit nejen dýňovou polévku na zahřátí, ale i sladkou tečku, která elegantně uzavře dýňovou sezonu. ...
Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům
  • Tipy a triky

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům

Škvarky, které křupnou při každém soustu, a sádlo, které dodá poctivou chuť každému receptu, zvládnete připravit i vy doma. Stačí jen dodržet náš jednoduchý postup krok za krokem a výsledek vás určitě nadchne – ať už je namažete na chleba,...