Na venkovských trzích v Burgundsku ho můžete koupit ještě dnes. Obsahuje poměrně málo cukru a žádné konzervanty, takže vydrží jen pár týdnů. Stejně ho ale spotřebujete daleko dřív...
Suroviny
meruňky
1
kg
zralé, rozpůlené, vypeckované
zázvor (čerstvý)
2,5
cm
čerstvý, oloupaný nastrouhaný
krupicový cukr
220
g
1 Půlky meruněk rozkrojte ještě na dva nebo tři kousky a ty vložte do hluboké mísy. Přimíchejte zázvor i cukr, přikryjte a nechte přes noc na chladném místě.
2 Směs přemístěte do velkého hrnce s těžkým dnem a za pomalého míchání přiveďte k varu. Zvyšte plamen; džem by měl zhoustnout, ale jenom tak, aby pořád stékal z vařečky. Vařte osm až deset minut; míchejte hlavně ke konci, aby se směs nepřipalovala.
3 Dejte džemu pár minut na vychladnutí. Přelijte do sterilizovaných nádob a nechte úplně zchladnout.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 20x sladké meruňky(20 receptů)
- Meruňkového džemu už máte dost? Vyberte si z 26 originálních receptů na zavařeniny(26 receptů)
Komentáře
24.07.2009 10:02
Domácí meruňkový džem z Burgundska