Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídlo, které vám na podzim dodá energii

Jídlo, které vám na podzim dodá energii
sdílet:

I chladnější roční období nabízí řadu plodů, které mají právě teď nejvíc vitaminů a nejlepší chuť.

Svěží podzimní zelenina

Podzimní zelenina nabízí spoustu možností ke zpracování. Mangold a špenát jsou bohaté na vitamin C, železo a vápník. Kromě tradičních úprav je můžete vyzkoušet v podobě nápoje. Stačí je rozmixovat s vodou a banánem, který smoothie krásně osladí.

  • Řepa, pór a cibule jsou nyní na vrcholu, proto vyzkoušejte recept na rychlý bezmasý boršč, který všechny tyto suroviny skvěle kombinuje
  • Oranžové dýně patří k symbolům podzimu. Připravíte z nich spoustu levných a rychlých jídel. Dětem jistě zachutná dýňová polévka (recept).

Šťavnaté ovoce

Zdravé pokrmy, které vám zvednou náladu a nabijí vás energií, připravíte na podzim i z ovoce. Jablka plná vlákniny, vitaminů a antioxidantů nakrájejte na malé kousky do hrníčku, zasypte drobenkou a dejte na 15 minut do trouby. Upečete ten nejrychlejší a nejlahodnější dezert.

Nakládané hrušky rozmixujte a zamíchejte do pórkové polévky (recept), přesně tak, jak to zpěvačce a labužnici Cher připravoval šéfkuchař sítě restaurací OXO Roman Hadrbolec. Pokud milujete sladké, uvařte si podle našeho oblíbeného receptu voňavá hrušková povidla.

Další plody podzimu

K českému lesu neodmyslitelně patří i houby. Díky jednoduché smaženici si jistě vzpomenete na krásné zážitky z dětství. Zbytek hub zakonzervujte na různé způsoby (návod tady). I oříšky, ať už lískové, či vlašské, mají v tuto podzimní dobu tu nejvýraznější chuť. Místo chipsů si je jen tak opražte na pánvi a chroupejte třeba u televize nebo dobré knížky. Zasypat jimi můžete i buchty, dorty nebo lehké saláty.

Tip na ‚bolavá‘ rána

Některé tipy člověk ocení po celý rok, bez ohledu na roční období. Po ránu si místo kávy zkuste uvařit domácí zázvorový čaj. Zázvor vás nejen zahřeje, ale také povzbudí do nového dne. Čaj nechte lehce zchladnout a pak ho dochuťte medem a citronovou šťávou, které nápoj nabijí další dávkou vitaminů a zdraví prospěšných látek.

Související články

Autor: nikita.rybova

Apetit magazín