0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jídlo, které vám na podzim dodá energii

Jídlo, které vám na podzim dodá energii
sdílet:

I chladnější roční období nabízí řadu plodů, které mají právě teď nejvíc vitaminů a nejlepší chuť.

Svěží podzimní zelenina

Podzimní zelenina nabízí spoustu možností ke zpracování. Mangold a špenát jsou bohaté na vitamin C, železo a vápník. Kromě tradičních úprav je můžete vyzkoušet v podobě nápoje. Stačí je rozmixovat s vodou a banánem, který smoothie krásně osladí.

  • Řepa, pór a cibule jsou nyní na vrcholu, proto vyzkoušejte recept na rychlý bezmasý boršč, který všechny tyto suroviny skvěle kombinuje
  • Oranžové dýně patří k symbolům podzimu. Připravíte z nich spoustu levných a rychlých jídel. Dětem jistě zachutná dýňová polévka (recept).

Šťavnaté ovoce

Zdravé pokrmy, které vám zvednou náladu a nabijí vás energií, připravíte na podzim i z ovoce. Jablka plná vlákniny, vitaminů a antioxidantů nakrájejte na malé kousky do hrníčku, zasypte drobenkou a dejte na 15 minut do trouby. Upečete ten nejrychlejší a nejlahodnější dezert.

Nakládané hrušky rozmixujte a zamíchejte do pórkové polévky (recept), přesně tak, jak to zpěvačce a labužnici Cher připravoval šéfkuchař sítě restaurací OXO Roman Hadrbolec. Pokud milujete sladké, uvařte si podle našeho oblíbeného receptu voňavá hrušková povidla.

Další plody podzimu

K českému lesu neodmyslitelně patří i houby. Díky jednoduché smaženici si jistě vzpomenete na krásné zážitky z dětství. Zbytek hub zakonzervujte na různé způsoby (návod tady). I oříšky, ať už lískové, či vlašské, mají v tuto podzimní dobu tu nejvýraznější chuť. Místo chipsů si je jen tak opražte na pánvi a chroupejte třeba u televize nebo dobré knížky. Zasypat jimi můžete i buchty, dorty nebo lehké saláty.

Tip na ‚bolavá‘ rána

Některé tipy člověk ocení po celý rok, bez ohledu na roční období. Po ránu si místo kávy zkuste uvařit domácí zázvorový čaj. Zázvor vás nejen zahřeje, ale také povzbudí do nového dne. Čaj nechte lehce zchladnout a pak ho dochuťte medem a citronovou šťávou, které nápoj nabijí další dávkou vitaminů a zdraví prospěšných látek.

Související články

Autor: nikita.rybova

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč