Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lišky v kuchyni: Připravte si podle našich receptů neodolatelná houbová jídla

Lišky v kuchyni: Připravte si podle našich receptů neodolatelná houbová jídla
ZDROJ: Barbroforsberg/pixabay.com

Lišky jsou díky své vůni a lehce kořeněné chuti považovány za delikatesu. Mají oproti jiným houbám tužší konzistenci, takže vydrží poměrně dlouho čerstvé, ale vyžadují delší tepelnou úpravu. Hojně rostou většinou na konci srpna a v září. Co si z nich uvařit?

Kulajda s liškami a zastřeným vejcem

Součástí každé dobré kulajdy je pořádná dávka hub. Pokud se vám poštěstilo a nasbírali jste plný košík lišek, přidejte je do kulajdy!

Bramborový krém s pošírovaným vejcem a liškami

Pokud nedáte dopustit na krémové polévky, vyzkoušejte bramborový krém s liškami! Tato polévka si po první lžíci zajisté získá vaše chuťové buňky. Základem jsou brambory, cibule, vývar, vejce, podmáslí nebo kysané mléko, ocet, sušené houby, koření a samozřejmě lišky.

Rizoto s liškami

Lišky skvěle vyniknou i v rizotu. V hrnci nejdříve osmažte rýži, až zprůhlední. Poté přidejte víno a za stálého míchání přidávejte postupně vývar. Mezitím si na pánvi osmažte do měkka lišky. Až rýže pohltí všechen vývar, můžete přidat osmažené lišky a servírovat.

Houbová omáčka z lišek

Jednoduchý a rychlý recept, na který vám stačí 6 surovin. Připravte si čerstvé lišky, cibuli, smetanu, hladkou mouku na zahuštění, hovězí vývar a olivový olej na smažení.

  • Nakrájenou cibuli nechte zesklovatět na oleji, přidejte lišky a orestujte je. Poté přichází na řadu vývar, sůl a pepř.
  • Vše nechte chvíli dusit a pak přidejte hladkou mouku rozpuštěnou ve vodě. Omáčka postupně zhoustne, nechte ji vařit 10 minut a na závěr přidejte smetanu.
  • K omáčce se skvěle hodí vepřová pečeně a domácí knedlíky.

Pissaladiere s liškami

Jedná se o tradiční francouzský cibulový koláč. Základem je listové těsto, na které se nanáší cibulovo-houbová směs.

  • Na rozpálenou pánev přidejte olej, nakrájenou cibuli a opékejte tak dlouho, až cibule zkaramelizuje.
  • Přidejte lišky, ocet a podle chuti sůl, pepř a cukr. Když směs začne pomalu houstnout, znamená to, že se blížíte do finále.
  • Na připravený plech s listovým těstem naneste cibulovo-houbovou směs, přidejte olivy a bylinky a vložte ho do trouby.
  • Stačí péct 20 minut na 200 °C. Po upečení nechte koláč vychladnout, tato francouzská pochoutka se podává studená.

Palačinky s liškami

Jestli patříte mezi milovníky palačinek, tak tyhle s liškami budou pro vás gurmánským zážitkem. Těsto na palačinky připravte obvyklým způsobem.

  • Na másle a oleji osmažte lišky s česnekem. Až vám lišky svou vůní provoní celou kuchyň, osolte je a ještě chvíli poduste pod pokličkou.
  • Ve chvíli, kdy jsou lišky měkké, dochuťte směs kořením a přidejte smetanu, která směs krásně zjemní. Osmažené palačinky naplňte směsí a přeložte do šátečků. Nakonec je můžete posypat pažitkou, která se k pokrmu skvěle hodí.

Kuřecí prsa na liškách

Na pánvi osmažte nakrájenou cibuli, přidejte kuřecí maso, osolte a opepřete. Poté přidejte lišky a chvíli vše spolu duste pod pokličkou. Přidejte portské víno a nechte jej odpařit. Zalijte maso s liškami vývarem a vařte 10 minut. Přidejte smetanu smíchanou s moukou, aby vám směs zhoustla. Osolte  a opepřete podle chuti a podávejte s vaší oblíbenou přílohou.

Sušené, mražené a nakládané lišky

Lišky můžete stejně jako ostatní druhy hub sušit, nakládat a zásoba v mrazáku přijde v zimě také vhod. Před zamrazením se blanšírují nebo dusí. Ať už jsou to mražené nebo sušené houby, nebojte se je přidat do polévky nebo z nich připravit hlavní chod.

Skryt pre seznam
Autor: Karoli

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč