
Kulajda s liškami a zastřeným vejcem
Do hodiny
Velmi snadné
Lišky jsou díky své vůni a lehce kořeněné chuti považovány za delikatesu. Mají oproti jiným houbám tužší konzistenci, takže vydrží poměrně dlouho čerstvé, ale vyžadují delší tepelnou úpravu. Hojně rostou většinou na konci srpna a v září. Co si z nich uvařit?
Součástí každé dobré kulajdy je pořádná dávka hub. Pokud se vám poštěstilo a nasbírali jste plný košík lišek, přidejte je do kulajdy!
Pokud nedáte dopustit na krémové polévky, vyzkoušejte bramborový krém s liškami! Tato polévka si po první lžíci zajisté získá vaše chuťové buňky. Základem jsou brambory, cibule, vývar, vejce, podmáslí nebo kysané mléko, ocet, sušené houby, koření a samozřejmě lišky.
Lišky skvěle vyniknou i v rizotu. V hrnci nejdříve osmažte rýži, až zprůhlední. Poté přidejte víno a za stálého míchání přidávejte postupně vývar. Mezitím si na pánvi osmažte do měkka lišky. Až rýže pohltí všechen vývar, můžete přidat osmažené lišky a servírovat.
Jednoduchý a rychlý recept, na který vám stačí 6 surovin. Připravte si čerstvé lišky, cibuli, smetanu, hladkou mouku na zahuštění, hovězí vývar a olivový olej na smažení.
Jedná se o tradiční francouzský cibulový koláč. Základem je listové těsto, na které se nanáší cibulovo-houbová směs.
Jestli patříte mezi milovníky palačinek, tak tyhle s liškami budou pro vás gurmánským zážitkem. Těsto na palačinky připravte obvyklým způsobem.
Na pánvi osmažte nakrájenou cibuli, přidejte kuřecí maso, osolte a opepřete. Poté přidejte lišky a chvíli vše spolu duste pod pokličkou. Přidejte portské víno a nechte jej odpařit. Zalijte maso s liškami vývarem a vařte 10 minut. Přidejte smetanu smíchanou s moukou, aby vám směs zhoustla. Osolte a opepřete podle chuti a podávejte s vaší oblíbenou přílohou.
Lišky můžete stejně jako ostatní druhy hub sušit, nakládat a zásoba v mrazáku přijde v zimě také vhod. Před zamrazením se blanšírují nebo dusí. Ať už jsou to mražené nebo sušené houby, nebojte se je přidat do polévky nebo z nich připravit hlavní chod.