Rozhodli jste se připravit k večeři dýni, ale nevíte, jak si poradit se semínky? Poradíme vám, jak je dostat z dýně a ještě je použít. Získáte tak dokonalou chuťovku, až vás bude honit mlsná. V naší galerii vás navíc čekají recepty, jak semínka využít v kuchyni!
Dýňová semínka jsou tučná a sytá, navíc obsahují vápník, magnesium, zinek, železo, draslík i omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Našemu tělu poskytnou vitamín E a antioxidanty. Jsou bohatá na vlákninu a bílkoviny.
Na trhu je spousta druhů dýní. Oblíbená je dýně hokkaido, která se nemusí loupat a rychle během vaření měkne. Ovšem, ať už dýni loupete nebo ne, z každé je potřeba nejprve vybrat semínka, která skrývá uvnitř. Víte, jak na ně a co si s nimi počít?
- Nejlépe zbavíte dýni semen nerezovou naběračkou na zmrzlinu, která má správný tvar pro bezpracné vydloubnutí. Pokud ji nemáte, můžete použít i polévkovou lžíci.
Podzimní chuťovka
Vydlabaná semínka představují vlhkou změť semen a cárů dýňové dužniny, nad kterou můžete bezradností kroutit hlavou. Očistit semínka ale stojí za to! Dostanete totiž skvělý ‚materiál‘, který můžete chroupat u sklenky vína nebo večer u televize. Jak na to?
- Rukama semínka promývejte a mněte rukama pod tekoucí vodou nad sítem. Nemějte obavu, když část dužniny na semenech zůstane, nic se neděje. Drobné zbytky zaschnou a jen dodají semínkům na chuti.
- Propraná semínka rozprostřete na utěrku nebo pečicí papír a nechte uschnout.
- Dýňová semínka pak můžete opražit v troubě nebo na pánvi: Rozložte je v tenké vrstvě na plech a zakápněte je rozpuštěným máslem nebo olejem a pečte v troubě na 130 stupňů 10 až 20 minut. Skvěle se k nim hodí česnek, sůl nebo chilli (nebo všechno), případně kajenský pepř, muškátový oříšek či mletý římský kmín. Získáte tak dokonalou chuťovku k večernímu filmu nebo zobání k vínu.
Pro další úrodu
Co s vydlabanými semínky, které nesníte? Usušte je a schovejte na příští sezonu! Když je na jaře zasejete (klidně i na balkoně do většího květináče, do truhlíku nebo na kompost), vyrostou vám z nich nové dýně bez práce.
Zdroje informací: GardeningKnowHow, Apetit