0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ochutnejte v sezoně: kysané zelí

červené kysané zelí
ZDROJ: Flickr.com, Vegan Feast Catering
sdílet:

Kvašené zelí vás v zimě zásobuje nejen vitaminy a vlákninou, ale také chutí. Šup s ním do hrnce!

V obchodě vybírejte zelí kysané (v sáčku). Sterilované zelí ve sklenici bývá ochuceno cukrem a obsahuje také konzervanty. Protože neprošlo mléčným kvašením, neobsahuje bioaktivní látky důležité pro lidské zdraví – vitamin C, kyselinu mléčnou, enzymy a minerály.

Pokud chcete maximálně využít zdraví, které sáček kysaného zelí ukrývá, připravte z něj jednoduchý zimní salát. Zelí smíchejte s nastrouhaným jablkem a troškou oleje. Dochuťte čerstvě mletým pepřem, případně mořskou solí. Solte opatrně – zelí se nasoluje již při nakládání.

Maso pečené na zelí

Pokud nelpíte na zachování vitaminu C, který se tepelnou úpravou ničí, pusťte se rovnou do vaření. Dodnes vzpomínám na babiččino víkendové kuře. Pekla ho v remosce na vrstvě domácího kysaného zelí jen s kmínem, solí a cibulí. Jeho chuť byla nepřekonatelná a díky pečení v remosce bylo krásně šťavnaté a zároveň vypečené.

Prostě jídlo, na jaké se vzpomíná s láskou. Z podobného principu vychází recept na alsaské zelí, který v jednom pekáči kombinuje kysané zelí a spoustu masa – klobásky, uzené kotlety, bůček, žebra i párky. Tradiční zimní jídlo z hornatého kraje si můžete upéct podle receptu, který pro vás vyzkoušela redaktorka Katka Švejdová.

Slaný závin a škvarkové zelníky

Kysaným zelím můžete také naplnit těsto na slaný závin (rychlovka je kupované listové, ale osvědčilo se nám i domácí kynuté). Zelí před plněním důkladně vymačkejte, abyste ho zbavili tekutiny, a ochuťte pepřem, saturejkou a drobnými kostičkami slaniny nebo uzeného masa. Vegetariáni nepohrdnou variantou s uzeným tofu. Podobnou chuťovkou jsou zelníky.

Tradiční české jídlo k zakousnutí kombinuje sádlo a kysané zelí. Vylepšit ho můžete také škvarky, smaženou cibulkou nebo dokřupava vypečenou slaninou. Podle našeho receptu se vám jistě povedou.

Připravila Jana Kopřivová

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč