Když si naše dekor stylistka Bára přečetla název tohohle receptu, kroutila hlavou a říkala si, že asi v redakci někdo otěhotněl. Fotograf Marek se nejdřív zdráhal muffiny ochutnat, ale nakonec si přidal. V téhle formě si kysané zelí oblíbí i jeho největší odpůrci.
Suroviny
máslo
150
g
krupicový cukr
300
g
vanilkový cukr
2
ČL
vejce
3
ks
kakao
60
g
holandského typu
kypřicí prášek do pečiva
1
ČL
sůl
½
ČL
jedlá soda
1
ČL
mouka pšeničná hladká
250
g
prosátá
zelí kysané
200
g
mírně propláchnuté, zbavené kmínu a nakrájené nadrobno
k podávání
Postup
1
1 Rozehřejte troubu na 170 °C. Na plech dejte košíčky na muffiny (vložte 2 košíčky do sebe, aby se vahou těsta nerozjely), případně jimi vyložte důlky ve formě.
2 Máslo vyšlehejte ručním elektrickým šlehačem s obojím cukrem dohladka. Pak po jednom zašlehejte vejce.
3 Prosejte nebo důkladně smíchejte kakao, kypřicí prášek, sůl, jedlou sodu a mouku. Pak vše postupně na střídačku s 250 ml vody zašlehejte do ušlehané hmoty. Nakonec vmíchejte kysané zelí.
4 Těstem naplňte košíčky a pečte cca 20 minut - střed muffinů by měl být pružný. Nechte vychladnout na mřížce a podávejte se zakysanou smetanou.
NŇCO NAVíC
Recept na domácí zelí kvašené ve sklenici najdete tady. Když použijete velmi jemně krouhané zelí, nebude v muffinech skoro znát. šťávu z domácího nebo nekonzervovaného kupovaného kysaného zelí nevyhazujte, je rovněž poživatelná. Pije se syrová.