Kakaové muffiny s kysaným zelím

Kakaové muffiny s kysaným zelím

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 30 minut na 15 - 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3952 kcal
Bílkoviny 86 g
Cukr 493 g
Tuky 170 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Když si naše dekor stylistka Bára přečetla název tohohle receptu, kroutila hlavou a říkala si, že asi v redakci někdo otěhotněl. Fotograf Marek se nejdřív zdráhal muffiny ochutnat, ale nakonec si přidal. V téhle formě si kysané zelí oblíbí i jeho největší odpůrci.

Suroviny

máslo 150 g
krupicový cukr 300 g
vanilkový cukr 2 ČL
vejce 3 ks
kakao 60 g
holandského typu
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl 0.5 ČL
jedlá soda 1 ČL
mouka pšeničná hladká 250 g
prosátá
zelí kysané 200 g
mírně propláchnuté, zbavené kmínu a nakrájené nadrobno
zakysaná smetana
k podávání

1 Rozehřejte troubu na 170 °C. Na plech dejte košíčky na muffiny (vložte 2 košíčky do sebe, aby se vahou těsta nerozjely), případně jimi vyložte důlky ve formě.

2 Máslo vyšlehejte ručním elektrickým šlehačem s obojím cukrem dohladka. Pak po jednom zašlehejte vejce.

3 Prosejte nebo důkladně smíchejte kakao, kypřicí prášek, sůl, jedlou sodu a mouku. Pak vše postupně na střídačku s 250 ml vody zašlehejte do ušlehané hmoty. Nakonec vmíchejte kysané zelí.

4 Těstem naplňte košíčky a pečte cca 20 minut – střed muffinů by měl být pružný. Nechte vychladnout na mřížce a podávejte se zakysanou smetanou.

NĚCO NAVÍC

  • Recept na domácí zelí kvašené ve sklenici najdete tady.
  • Když použijete velmi jemně krouhané zelí, nebude v muffinech skoro znát.
  • Šťávu z domácího nebo nekonzervovaného kupovaného kysaného zelí nevyhazujte, je rovněž poživatelná. Pije se syrová.

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit