Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4/5 Počet hodnocení: 25
Do 30 minut na 15 - 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3952 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 493 g
Tuky 170 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Když si naše dekor stylistka Bára přečetla název tohohle receptu, kroutila hlavou a říkala si, že asi v redakci někdo otěhotněl. Fotograf Marek se nejdřív zdráhal muffiny ochutnat, ale nakonec si přidal. V téhle formě si kysané zelí oblíbí i jeho největší odpůrci.

Suroviny

máslo 150 g
vejce 3 ks
kakao 60 g
holandského typu
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
sůl ½ ČL
zelí kysané 200 g
mírně propláchnuté, zbavené kmínu a nakrájené nadrobno
k podávání

Postup

1

1 Rozehřejte troubu na 170 °C. Na plech dejte košíčky na muffiny (vložte 2 košíčky do sebe, aby se vahou těsta nerozjely), případně jimi vyložte důlky ve formě.

2 Máslo vyšlehejte ručním elektrickým šlehačem s obojím cukrem dohladka. Pak po jednom zašlehejte vejce.

3 Prosejte nebo důkladně smíchejte kakao, kypřicí prášek, sůl, jedlou sodu a mouku. Pak vše postupně na střídačku s 250 ml vody zašlehejte do ušlehané hmoty. Nakonec vmíchejte kysané zelí.

4 Těstem naplňte košíčky a pečte cca 20 minut - střed muffinů by měl být pružný. Nechte vychladnout na mřížce a podávejte se zakysanou smetanou.

NŇCO NAVíC

Recept na domácí zelí kvašené ve sklenici najdete tady. Když použijete velmi jemně krouhané zelí, nebude v muffinech skoro znát. šťávu z domácího nebo nekonzervovaného kupovaného kysaného zelí nevyhazujte, je rovněž poživatelná. Pije se syrová.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Apetit magazín