0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Uzené zapečené s kysaným zelím a bramborami

Uzené zapečené s kysaným zelím a bramborami

4.3 / 5. Počet hodnocení: 25
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4315 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 590 g
Tuky 179 g
Vláknina 130 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zcela libové uzené je výhra jen na první pohled. Naopak prorostlejší krkovice či bůček a vypečený tuk dají pokrmu lepší chuť.

Suroviny

brambory 800 g
uvařené ve slupce
600 g
uzená krkovice bez kosti
anglická slanina 100 g
na tenké plátky
cibule 1 ks
na tenké plátky
zelí kysané 500 g
lehce vymačkané
sůl
jalovec 6 kuliček
bobkový list 2 ks
hřebíček 4 ks
1 ČL
sladká mletá paprika
smetana 200 ml
na vaření či ke šlehání

Postup

1

Brambory oloupejte a nakrájejte na silnější plátky. Uzené maso nakrájejte přes vlákno rovněž na silnější plátky.

2

Troubu předehřejete na 200 °C. Pekáč nebo plech s vyšším okrajem vyložte plátky slaniny, půlkou dávky brambor, osolte, opepřete a na brambory rozložte cibuli a část zelí.

3

Posypte celým kořením a na zelí rozložte nakrájené uzené maso, pak zbylé zelí a brambory. Povrch osolte, přelijte smetanou s rozmíchanou paprikou a vložte do předehřáté trouby.

 

4

Pečte 30–40 minut, až brambory zezlátnou a zelí změkne. Před podáváním nechte chvíli odpočinout.

NĚCO NAVÍC

  • Zapékat můžete i plátky syrových brambor – jen pozor, syrové brambory kvůli kyselému zelí zůstanou křupavé a úplně nezměknou.
  • Velmi kvalitní uzené koupíte v řetězci Globus a v řeznictví František Kšána a syn v Praze 6 v Patočkově ulici.

Související články

S chutí tradice: uzené maso
  • Tipy a triky

S chutí tradice: uzené maso

Nejlepší je uzené s kyselou okurkou a hedvábnou bramborovou kaší. My však pro vás máme i další skvělá jídla....
7 jídel s vůní uzeného
  • Tipy a triky

7 jídel s vůní uzeného

S kaší, v knedlících nebo v muffinech? Pohrajte si s uzeným v našich receptech. Kvalitní uzené předá každému pokrmu svou návykovou kouřovou chuť a vůni. Některé je třeba tepelně upravit, jiné můžete sníst hned. Se správnou úpravou vám...

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit