Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Uzené zapečené s kysaným zelím a bramborami
Uzené zapečené s kysaným zelím a bramborami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Uzené zapečené s kysaným zelím a bramborami

4.3/5 Počet hodnocení: 32
Do 75 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5091 kcal
Bílkoviny 176 g
Sacharidy 606 g
Tuky 216 g
Vláknina 132 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zcela libové uzené je výhra jen na první pohled. Naopak prorostlejší krkovice či bůček a vypečený tuk dají pokrmu lepší chuť. Uzené zapečené s kysaným zelím a bramborami je kombinace osvědčených staročeských surovin, které nikdy nezklamou. Senzační jídlo z jednoho pekáče, jako stvořené na večeři či rychlý oběd.

Suroviny

uvařené ve slupce
uzená krkovice bez kosti
na tenké plátky
na tenké plátky
zelí kysané 500 g
lehce vymačkané
sůl
jalovec 6 kuliček
smetana 200 ml
na vaření či ke šlehání

Postup

1

Brambory oloupejte a nakrájejte na silnější plátky. Uzené maso nakrájejte přes vlákno rovněž na silnější plátky.

2

Troubu předehřejete na 200 °C. Pekáč nebo plech s vyšším okrajem vyložte plátky slaniny, půlkou dávky brambor, osolte, opepřete a na brambory rozložte cibuli a část zelí.

3

Posypte celým kořením a na zelí rozložte nakrájené uzené maso, pak zbylé zelí a brambory. Povrch osolte, přelijte smetanou s rozmíchanou paprikou a vložte do předehřáté trouby.

4

Pečte 30–40 minut, až brambory zezlátnou a zelí změkne. Před podáváním nechte chvíli odpočinout.

NĚCO NAVÍC

  • Zapékat můžete i plátky syrových brambor – jen pozor, syrové brambory kvůli kyselému zelí zůstanou křupavé a úplně nezměknou.
  • Velmi kvalitní uzené koupíte v řetězci Globus a v řeznictví František Kšána a syn v Praze 6 v Patočkově ulici.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Apetit magazín