Zcela libové uzené je výhra jen na první pohled. Naopak prorostlejší krkovice či bůček a vypečený tuk dají pokrmu lepší chuť. Uzené zapečené s kysaným zelím a bramborami je kombinace osvědčených staročeských surovin, které nikdy nezklamou. Senzační jídlo z jednoho pekáče, jako stvořené na večeři či rychlý oběd.
Suroviny
Postup
Brambory oloupejte a nakrájejte na silnější plátky. Uzené maso nakrájejte přes vlákno rovněž na silnější plátky.
Troubu předehřejete na 200 °C. Pekáč nebo plech s vyšším okrajem vyložte plátky slaniny, půlkou dávky brambor, osolte, opepřete a na brambory rozložte cibuli a část zelí.
Posypte celým kořením a na zelí rozložte nakrájené uzené maso, pak zbylé zelí a brambory. Povrch osolte, přelijte smetanou s rozmíchanou paprikou a vložte do předehřáté trouby.
Pečte 30–40 minut, až brambory zezlátnou a zelí změkne. Před podáváním nechte chvíli odpočinout.
NĚCO NAVÍC
- Zapékat můžete i plátky syrových brambor – jen pozor, syrové brambory kvůli kyselému zelí zůstanou křupavé a úplně nezměknou.
- Velmi kvalitní uzené koupíte v řetězci Globus a v řeznictví František Kšána a syn v Praze 6 v Patočkově ulici.