Uzené zapečené s kysaným zelím a bramborami

Uzené zapečené s kysaným zelím a bramborami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 (21)
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4315 kcal
Bílkoviny 79 g
Sacharidy 590 g
Tuky 179 g
Vláknina 130 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zcela libové uzené je výhra jen na první pohled. Naopak prorostlejší krkovice či bůček a vypečený tuk dají pokrmu lepší chuť.

Suroviny

brambory 800 g
uvařené ve slupce
600 g
uzená krkovice bez kosti
anglická slanina 100 g
na tenké plátky
cibule 1 ks
na tenké plátky
zelí kysané 500 g
lehce vymačkané
sůl
jalovec 6 kuliček
bobkový list 2 ks
hřebíček 4 ks
1 ČL
sladká mletá paprika
smetana 200 ml
na vaření či ke šlehání

1 Brambory oloupejte a nakrájejte na silnější plátky. Uzené maso nakrájejte přes vlákno rovněž na silnější plátky. Troubu předehřejete na 200 °C. Pekáč nebo plech s vyšším okrajem vyložte plátky slaniny, půlkou dávky brambor, osolte, opepřete a na brambory rozložte cibuli a část zelí.

2 Posypte celým kořením a na zelí rozložte nakrájené uzené maso, pak zbylé zelí a brambory. Povrch osolte, přelijte smetanou s rozmíchanou paprikou a vložte do předehřáté trouby. Pečte 30–40 minut, až brambory zezlátnou a zelí změkne. Před podáváním nechte chvíli odpočinout.

NĚCO NAVÍC

  • Zapékat můžete i plátky syrových brambor – jen pozor, syrové brambory kvůli kyselému zelí zůstanou křupavé a úplně nezměknou.
  • Velmi kvalitní uzené koupíte v řetězci Globus a v řeznictví František Kšána a syn v Praze 6 v Patočkově ulici.

 

Apetit magazín

Chutné rizoto na oběd i na večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto na oběd i na večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit