Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pažitka oživí jídlo zelenou natí i zdobnými květy

pažítka
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Pažitka patří k prvním bylinkám, které na jaře začnou nesměle vykukovat z ještě vlhké půdy. Všechny její části slabě voní i chutnají po cibuli, a tak svojí lehkou štiplavostí vhodně dochutí saláty i jarní polévky.

Jak sbírat

Pažitka raší brzy zjara a má ráda vlhčí půdu. Roste planě po celé Evropě. Pokud chcete, aby vaše pažitka byla pořád v plné síle, nestříhejte stonky přímo u země. Tak vždy zachováte kousek zeleného listu, díky kterému cibulky nebudou ztrácet sílu a zasychat.

Vybíráte-li pažitku v obchodě nebo na trhu, kupujte takovou, která je křehká a vzpřímená, ne povadlá a svěšená. Po uříznutí (nebo nákupu) ji co nejdříve spotřebujte. Několik dní vám vydrží i doma ve sklenici s čistou vodou.

Jak upravovat

Pažitku můžete buď nasekat, nebo jednoduše nastříhat nůžkami. Neomezujte se jen na zelenou nať. I něžně fialové květy dozdobí (a dochutí) salát. Stejně jako jiné jarní natě je lepší pažitku nevařit – ztratila by chuť. Pokud si chcete pažitku uchovat na později, je dobré vědět, že se nehodí k sušení, můžete ji ale nasekat a zamrazit.

Jaro na talíři

Pažitku můžete bez obav přidávat do velké spousty jídel – předá jim lehce cibulovitou štiplavost. Pažitka osvěží bramborový i listový salát, zeleninovou polévku i vaječné omelety. Skvělá je v tvarohové pomazánce i v jogurtovém dresinku, který můžete podávat s grilovanou rybou nebo kuřetem. Připravte z pažitky domácí bylinkové máslo, kterým ochutíte vařené brambory. Lehce štiplavá zelená nať je vhodná také k mořským plodům, avokádu, uzené rybě, ale i v hezky české úpravě – s kořenovou zeleninou. Pokaždé vám na talíř přinese vůni jara.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč