0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pažitka oživí jídlo zelenou natí i zdobnými květy

pažítka
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Pažitka patří k prvním bylinkám, které na jaře začnou nesměle vykukovat z ještě vlhké půdy. Všechny její části slabě voní i chutnají po cibuli, a tak svojí lehkou štiplavostí vhodně dochutí saláty i jarní polévky.

Jak sbírat

Pažitka raší brzy zjara a má ráda vlhčí půdu. Roste planě po celé Evropě. Pokud chcete, aby vaše pažitka byla pořád v plné síle, nestříhejte stonky přímo u země. Tak vždy zachováte kousek zeleného listu, díky kterému cibulky nebudou ztrácet sílu a zasychat.

Vybíráte-li pažitku v obchodě nebo na trhu, kupujte takovou, která je křehká a vzpřímená, ne povadlá a svěšená. Po uříznutí (nebo nákupu) ji co nejdříve spotřebujte. Několik dní vám vydrží i doma ve sklenici s čistou vodou.

Jak upravovat

Pažitku můžete buď nasekat, nebo jednoduše nastříhat nůžkami. Neomezujte se jen na zelenou nať. I něžně fialové květy dozdobí (a dochutí) salát. Stejně jako jiné jarní natě je lepší pažitku nevařit – ztratila by chuť. Pokud si chcete pažitku uchovat na později, je dobré vědět, že se nehodí k sušení, můžete ji ale nasekat a zamrazit.

Jaro na talíři

Pažitku můžete bez obav přidávat do velké spousty jídel – předá jim lehce cibulovitou štiplavost. Pažitka osvěží bramborový i listový salát, zeleninovou polévku i vaječné omelety. Skvělá je v tvarohové pomazánce i v jogurtovém dresinku, který můžete podávat s grilovanou rybou nebo kuřetem. Připravte z pažitky domácí bylinkové máslo, kterým ochutíte vařené brambory. Lehce štiplavá zelená nať je vhodná také k mořským plodům, avokádu, uzené rybě, ale i v hezky české úpravě – s kořenovou zeleninou. Pokaždé vám na talíř přinese vůni jara.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč