0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pažitka oživí jídlo zelenou natí i zdobnými květy

Pažitka oživí jídlo zelenou natí i zdobnými květy
sdílet:
Pažitka patří k prvním bylinkám, které na jaře začnou nesměle vykukovat z ještě vlhké půdy. Všechny její části slabě voní i chutnají po cibuli, a tak svojí lehkou štiplavostí vhodně dochutí saláty i jarní polévky.

Jak sbírat


Pažitka raší brzy zjara a má ráda vlhčí půdu. Roste planě po celé Evropě. Pokud chcete, aby vaše pažitka byla pořád v plné síle, nestříhejte stonky přímo u země. Tak vždy zachováte kousek zeleného listu, díky kterému cibulky nebudou ztrácet sílu a zasychat.

Vybíráte-li pažitku v obchodě nebo na trhu, kupujte takovou, která je křehká a vzpřímená, ne povadlá a svěšená. Po uříznutí (nebo nákupu) ji co nejdříve spotřebujte. Několik dní vám vydrží i doma ve sklenici s čistou vodou.

Jak upravovat


Pažitku můžete buď nasekat, nebo jednoduše nastříhat nůžkami. Neomezujte se jen na zelenou nať. I něžně fialové květy dozdobí (a dochutí) salát. Stejně jako jiné jarní natě je lepší pažitku nevařit – ztratila by chuť. Pokud si chcete pažitku uchovat na později, je dobré vědět, že se nehodí k sušení, můžete ji ale nasekat a zamrazit.

Jaro na talíři


Pažitku můžete bez obav přidávat do velké spousty jídel – předá jim lehce cibulovitou štiplavost. Pažitka osvěží bramborový i listový salát, zeleninovou polévku i vaječné omelety. Skvělá je v tvarohové pomazánce i v jogurtovém dresinku, který můžete podávat s grilovanou rybou nebo kuřetem. Připravte z pažitky domácí bylinkové máslo, kterým ochutíte vařené brambory. Lehce štiplavá zelená nať je vhodná také k mořským plodům, avokádu, uzené rybě, ale i v hezky české úpravě – s kořenovou zeleninou. Pokaždé vám na talíř přinese vůni jara.

Připravila Jana Kopřivová
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit