Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pažitka oživí jídlo zelenou natí i zdobnými květy

pažítka
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Pažitka patří k prvním bylinkám, které na jaře začnou nesměle vykukovat z ještě vlhké půdy. Všechny její části slabě voní i chutnají po cibuli, a tak svojí lehkou štiplavostí vhodně dochutí saláty i jarní polévky.

Jak sbírat

Pažitka raší brzy zjara a má ráda vlhčí půdu. Roste planě po celé Evropě. Pokud chcete, aby vaše pažitka byla pořád v plné síle, nestříhejte stonky přímo u země. Tak vždy zachováte kousek zeleného listu, díky kterému cibulky nebudou ztrácet sílu a zasychat.

Vybíráte-li pažitku v obchodě nebo na trhu, kupujte takovou, která je křehká a vzpřímená, ne povadlá a svěšená. Po uříznutí (nebo nákupu) ji co nejdříve spotřebujte. Několik dní vám vydrží i doma ve sklenici s čistou vodou.

Jak upravovat

Pažitku můžete buď nasekat, nebo jednoduše nastříhat nůžkami. Neomezujte se jen na zelenou nať. I něžně fialové květy dozdobí (a dochutí) salát. Stejně jako jiné jarní natě je lepší pažitku nevařit – ztratila by chuť. Pokud si chcete pažitku uchovat na později, je dobré vědět, že se nehodí k sušení, můžete ji ale nasekat a zamrazit.

Jaro na talíři

Pažitku můžete bez obav přidávat do velké spousty jídel – předá jim lehce cibulovitou štiplavost. Pažitka osvěží bramborový i listový salát, zeleninovou polévku i vaječné omelety. Skvělá je v tvarohové pomazánce i v jogurtovém dresinku, který můžete podávat s grilovanou rybou nebo kuřetem. Připravte z pažitky domácí bylinkové máslo, kterým ochutíte vařené brambory. Lehce štiplavá zelená nať je vhodná také k mořským plodům, avokádu, uzené rybě, ale i v hezky české úpravě – s kořenovou zeleninou. Pokaždé vám na talíř přinese vůni jara.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...