0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Podzimní bramboráky 2x jinak

Podzimní bramboráky 2x jinak
sdílet:
Obyčejný bramborák už vás nebaví? Vyzkoušejte některou z jeho variací – slovenský podlistník a latkes, bramborové placky s jablky známé z židovské kuchyně.

Podlistník


Osm větších brambor nastrouhejte na středním struhadle a vymačkejte z nich do misky tekutinu. Nechte chvíli stát. Plech vymažte sádlem a naskládejte na něj přes sebe zelné listy. Pak z brambor slijte vodu, přilijte ji do misky s vymačkanou tekutinou a počkejte, až se škrob usadí na dně. Usazeninu vraťte k bramborám. Přidejte nastrouhanou cibuli, drcené 4 stroužky česneku, 3 lžíce mouky, majoránku, sůl, pepř, kmín a 3 lžíce zakysané smetany. Těsto naneste na listy, aby vznikla velká placka, a pečte v troubě rozehřáté na 200 °C půl hodiny, potřete rozpuštěným sádlem a pečte ještě 30 minut. Nakrájejte a podávejte se zakysanou smetanou.



Latkes a jablky


V misce prošlehejte 200 ml zakysané smetany, 1/4–1/2 lžičky mleté skořice a 1/2–1 lžičku javorového sirupu. Nahrubo nastrouhejte 2 sladká, ale ne moučnatá jablka, 1 velkou bramboru a 1 střední cibuli. Ze směsi vymačkejte maximum tekutiny. Pak ji důkladně promíchejte s 80 g hladké mouky, 3 velkými vejci, 2 lžičkami soli a 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře. Ze směsi odebírejte vrchovaté lžíce a placičky smažte v cca půlcentimetrové vrstvě olivového oleje. Až okraje zezlátnou, bramboráky obraťte; trvá to 2–3 minuty. Opečte je i z druhé strany dohněda. Osušte na papírových utěrkách. Jezte s ochucenou smetanou.
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...
Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...

Obchod Apetit