Pomazánky jsou vděčné a věčné. Tady jsou čtyři skvělé nápady. Pozor, testováno na lidech!
Pomazánka se sýrem, jablkem a řapíkatým celerem
Dvě jablka omyjte, nahrubo nastrouhejte a ihned zakápněte šťávou z 1/2 citronu, aby nezhnědla. Přidejte 2 stonky řapíkatého celeru (nemáte-li ho v oblibě, dejte si ředkvičky), nakrájené na tenká kolečka, a 150 g nastrouhaného tvrdého sýra. Vmíchejte 4 lžíce hustého bílého jogurtu, osolte, opepřete a namažte na chleba.
Pomazánka z nivy a pečeného česneku
Celou palici česneku zabalte do alobalu a pečte při 180 °C asi 45 minut. Upečené stroužky vymáčkněte ze slupek. Přidejte 200 g nivy, rozdrobené, 1 kelímek pomazánkového másla a hrst vlašských ořechů. Opepřete, případně ozdobte bylinkami, promíchejte a mažte na chleba.
Sardinková pomazánka
Do misky dejte 200 g lučiny a 125g konzervu sardinek v oleji, slitou. Přidejte 1/2 nasekané cibule, zakápněte kapkou citronové šťávy, osolte, opepřete a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
Fazolová pomazánka
400g konzervu bílých fazolí slijte, propláchněte a dejte do misky. Přidejte 2 stroužky česneku, drcené, a kapku citronové šťávy. Přilijte 2–3 lžíce olivového oleje a rozmixujte tyčovým mixérem. Osolte a opepřete.
Comments
Všechny čtyři pomazánky chutnaly mé mamince o kterou se starám. Sám jako důchodce se proto učím vařit a oceňuji každý dobrý typ.
Jéé, tak to máme radost, že jste vyzkoušel všechny čtyři.