Dokonalé pohoštění, skvělá studená večeře nebo lahodná snídaně. Pomazánky se těší oblibě u dětí i dospělých, proto bývají běžnou součástí jídelníčků. Když je navíc zvládnete připravit za pouhých pár korun, radost je dvojnásobná. Mrkněte na naše pomazánkové tipy, které nezatíží vaši peněženku a potěší vaše chuťové pohárky.
Nestíháte přípravu teplé večeře a potřebujete rychle vytvořit něco k jídlu? Připravte si jednoduchou pomazánku -– skromné jídlo, které můžete do pár minut servírovat. Vedle toho na oslavách, párty a sousedských setkáních domácí pomazánky vždycky slaví úspěch.
Pozvěte své přátele na nejlepší chlebíčky, jednohubky a kanapky s pomazánkou. Ingrediencí, které do nich můžeme přidávat, je nespočet. Co tvoří základ chutného mazání na chléb?
- tvaroh
- majonéza
- jogurt, zakysaná smetana
- změklé máslo
- pomazánkové máslo, čerstvý sýr
- lučina, mascarpone, ricotta
- tavený sýr
Pokud se ve vaší lednici nachází alespoň jedna z výše uvedených surovin, úspěch rychlého a chutného pohoštění je zaručen. Níže na vás čeká několik tipů, jak připravit snadné a levné pomazánky, kterými potěšíte své chuťové pohárky i hladový žaludek.
1. Zdravé a levné zeleninové pomazánky
Čerstvá zelenina je zdrojem vitaminů a vlákniny. S pomazánkou se navíc zelenina dostane i k těm, kteří jí jinak příliš nefandí.
Náš tip: Chcete změnu? Připravte si například slavnostní tuňákovou pomazánku podle našeho videoreceptu
- Jednou z nejjedodušších a nejlevnějších variant je pestrá pomazánka z tvarohu, vejce a mrkve. Přidat můžete i další suroviny, které můžete libovolně obměňovat podle toho, co zrovna máte v lednici. Skvěle se do ní hodí i jakýkoli tvrdý sýr a šunka.
- Nebojte se do pomazánky použít i jinou kořenovou zeleninu – mrkev můžete doplnit o celer, křen nebo červenou řepu nebo je za ni rovou vyměnit.
2. Co bylo dřív - vejce, nebo pomazánka?
Vajíčkovka je pomazánkovým evergreenem nejen v období Velikonoc, kdy díky ní upotřebíme vykoledovaná vejce. Z několika natvrdo uvařených vajec připravíte různé varianty této chutné pomazánky.
[[nid:38973]]
3. Kvasnicová pomazánka
Drožďová pomazánka je něco jako koprovka – buď ji milujete, nebo ji nemůžete ani cítit. Rozhodně však nabízí nevšední výraznou chuť, proto se například lahůdkové droždí používá v pokrmech ke zvýraznění chuti.
- Jedna z nejlevnějších i časově nenáročných pomazánek je plná vitaminu B.
- Droždí, které pomazánku ochucuje, je vždy nejdřív tepelně zpracovává.
4. Raz dva rybičková pomazánka
Konzervované sardinky, šproty nebo tuňák tvoří obvykle stálou výbavou domácí spíže. Připravíte z nich chutné občerstvení bohaté na omega–3 nenasycené mastné kyseliny, vápník a další zdraví prospěšné látky.
- Sardinková pomazánka je na stole, než bys řekl švec.
- Tuňákové pomazánce sluší zelenina.
5. Luštěniny ze spíže
Věděli jste, že z luštěnin můžete snadno připravit nejen hlavní jídla a saláty, ale také pomazánky? Lušteniny po rozmačkání nebo rozmixování vytvoří dokonale roztíratelnou hmotu, zvlášť, když ji doplníte o olivový olej a citron. Přidávat můžete i další suroviny.
- Velkou výhodou luštěninových pomazánek je, že do nich skvěle upotřebíte konzervy. Tím ušetříte spoustu času.
- Budete-li připravovat pomazánku od píky, tedy ze sušených luštěnin, získáte úspornou a ekonomickou (přesto lahodnou) pomazánku. Luštěniny je však potřeba dopředu namočit a dlouze vařit.
- Vyzkoušejte například pomazánku z bílých fazolí, z červené čočky nebo z pohanky.
6. Oblíbená sýrovo-česneková pomazánka
Najdeme ji v každém lahůdkářství a na její domácí přípravu potřebujete jen 3 suroviny: strouhaný tvrdý nebo polotrvrdý sýr, prolisovaný česnek a krémový sýr, tvaroh či majonézu (nebo od každého trochu).
7. Domácí sladké pomazánky
Náš tip navíc se týká pomazánek na sladko. Milují je zejména děti, avšak i dospělí si na nich pochutnají – například k snídani na plátku opečeného toustového chleba.
- Pusťte se do domácí nutely nebo dalších výtečných sladkých pomazánek.
Zdroj info: Apetit