Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

7 tipů na pomazánky, které připravíte za pár korun

Chléb s pomazánkou
ZDROJ: Irita Antonevica/Pexels
sdílet:

Dokonalé pohoštění, skvělá studená večeře nebo lahodná snídaně. Pomazánky se těší oblibě u dětí i dospělých, proto bývají běžnou součástí jídelníčků. Když je navíc zvládnete připravit za pouhých pár korun, radost je dvojnásobná. Mrkněte na naše pomazánkové tipy, které nezatíží vaši peněženku a potěší vaše chuťové pohárky.

Nestíháte přípravu teplé večeře a potřebujete rychle vytvořit něco k jídlu? Připravte si jednoduchou pomazánku -– skromné jídlo, které můžete do pár minut servírovat. Vedle toho na oslavách, párty a sousedských setkáních domácí pomazánky vždycky slaví úspěch.

Pozvěte své přátele na nejlepší chlebíčky, jednohubky a kanapky s pomazánkou. Ingrediencí, které do nich můžeme přidávat, je nespočet. Co tvoří základ chutného mazání na chléb? 

  • tvaroh
  • majonéza
  • jogurt, zakysaná smetana
  • změklé máslo
  • pomazánkové máslo, čerstvý sýr
  • lučina, mascarpone, ricotta
  • tavený sýr

Pokud se ve vaší lednici nachází alespoň jedna z výše uvedených surovin, úspěch rychlého a chutného pohoštění je zaručen. Níže na vás čeká několik tipů, jak připravit snadné a levné pomazánky, kterými potěšíte své chuťové pohárky i hladový žaludek.

1. Zdravé a levné zeleninové pomazánky

Čerstvá zelenina je zdrojem vitaminů a vlákniny. S pomazánkou se navíc zelenina dostane i k těm, kteří jí jinak příliš nefandí.

Náš tip: Chcete změnu? Připravte si například slavnostní tuňákovou pomazánku podle našeho videoreceptu

 
Skryt pre seznam
  • Jednou z nejjedodušších a nejlevnějších variant je pestrá pomazánka z tvarohu, vejce a mrkve. Přidat můžete i další suroviny, které můžete libovolně obměňovat podle toho, co zrovna máte v lednici. Skvěle se do ní hodí i jakýkoli tvrdý sýr a šunka.
  • Nebojte se do pomazánky použít i jinou kořenovou zeleninu – mrkev můžete doplnit o celer, křen nebo červenou řepu nebo je za ni rovou vyměnit.

2. Co bylo dřív - vejce, nebo pomazánka?

Vajíčkovka je pomazánkovým evergreenem nejen v období Velikonoc, kdy díky ní upotřebíme vykoledovaná vejce. Z několika natvrdo uvařených vajec připravíte různé varianty této chutné pomazánky. 

[[nid:38973]]

3. Kvasnicová pomazánka

Drožďová pomazánka je něco jako koprovka – buď ji milujete, nebo ji nemůžete ani cítit. Rozhodně však nabízí nevšední výraznou chuť, proto se například lahůdkové droždí používá v pokrmech ke zvýraznění chuti.

  • Jedna z nejlevnějších i časově nenáročných pomazánek je plná vitaminu B.
  • Droždí, které pomazánku ochucuje, je vždy nejdřív tepelně zpracovává.

4. Raz dva rybičková pomazánka

Konzervované sardinky, šproty nebo tuňák tvoří obvykle stálou výbavou domácí spíže. Připravíte z nich chutné občerstvení bohaté na omega–3 nenasycené mastné kyseliny, vápník a další zdraví prospěšné látky.

5. Luštěniny ze spíže

Věděli jste, že z luštěnin můžete snadno připravit nejen hlavní jídla a saláty, ale také pomazánky? Lušteniny po rozmačkání nebo rozmixování vytvoří dokonale roztíratelnou hmotu, zvlášť, když ji doplníte o olivový olej a citron. Přidávat můžete i další suroviny.

  • Velkou výhodou luštěninových pomazánek je, že do nich skvěle upotřebíte konzervy. Tím ušetříte spoustu času.
  • Budete-li připravovat pomazánku od píky, tedy ze sušených luštěnin, získáte úspornou a ekonomickou (přesto lahodnou) pomazánku. Luštěniny je však potřeba dopředu namočit a dlouze vařit.
  • Vyzkoušejte například pomazánku z bílých fazolí, z červené čočky nebo z pohanky. 

6. Oblíbená sýrovo-česneková pomazánka

Najdeme ji v každém lahůdkářství a na její domácí přípravu potřebujete jen 3 suroviny: strouhaný tvrdý nebo polotrvrdý sýr, prolisovaný česnek a krémový sýr, tvaroh či majonézu (nebo od každého trochu). 

7. Domácí sladké pomazánky

Náš tip navíc se týká pomazánek na sladko. Milují je zejména děti, avšak i dospělí si na nich pochutnají – například k snídani na plátku opečeného toustového chleba.

  • Pusťte se do domácí nutely nebo dalších výtečných sladkých pomazánek.

Zdroj info: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...