Do tak krásného kousku masa se zamilujete na první pohled. Je libové, pevné a nabízí spoustu možností úprav.
Váleček je hovězí zadní maso, na zadní kýtě přiléhající ke spodnímu šálu. Jde o zcela čistý kulatý sval, hladký a pravidelný – odtud pochází název. Nicméně tvar drží pouze maso z mladých kusů.
Proč ho máte chtít?
- Pro krásu. Maso je čisté a pravidelné a působí jako luxusní kousek hovězího; radost s ním pracovat. Prošpikovaná pečeně z válečku vypadá na servírovacím talíři opravdu úchvatně.
- Pro cenu. Do tataráku je oproti bifteku nebo roštěnce relativně levné. Stačí maso dvakrát pomlít, a je výborné.
- Pro libovost. Maso je dokonale libové, a tudíž velmi dietní. Při přípravě není potřeba z něj nic ořezávat nebo preparovat. Ocení ho zejména strávníci, kteří si drží linii, ale přesto si chtějí občas vychutnat tradiční českou kuchyni.
Co z něj uvařit
Hovězí váleček se kvůli tuhosti nehodí na steaky, připravíte z něj však skvělý tatarák i rostbíf. Vynikající je nakrájený na plátky a dušený podobně jako roštěnky nebo ho můžete naplnit jako ptáčky či jakékoli jiné závitky.
V listopadovém Apetitu najdete rady, kde hovězí váleček koupit a jak ho nejlépe upravit. Šéfkuchař Vašek Frič také prozradí dva své oblíbené recepty z tohoto kousku masa.