0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Seriál o mase: hovězí váleček

Rostbíf
ZDROJ: RitaE/Pixabay
sdílet:

Do tak krásného kousku masa se zamilujete na první pohled. Je libové, pevné a nabízí spoustu možností úprav.

Váleček je hovězí zadní maso, na zadní kýtě přiléhající ke spodnímu šálu. Jde o zcela čistý kulatý sval, hladký a pravidelný – odtud pochází název. Nicméně tvar drží pouze maso z mladých kusů.

Proč ho máte chtít?

  • Pro krásu. Maso je čisté a pravidelné a působí jako luxusní kousek hovězího; radost s ním pracovat. Prošpikovaná pečeně z válečku vypadá na servírovacím talíři opravdu úchvatně.
  • Pro cenu. Do tataráku je oproti bifteku nebo roštěnce relativně levné. Stačí maso dvakrát pomlít, a je výborné.
  • Pro libovost. Maso je dokonale libové, a tudíž velmi dietní. Při přípravě není potřeba z něj nic ořezávat nebo preparovat. Ocení ho zejména strávníci, kteří si drží linii, ale přesto si chtějí občas vychutnat tradiční českou kuchyni.

Co z něj uvařit

Hovězí váleček se kvůli tuhosti nehodí na steaky, připravíte z něj však skvělý tatarák i rostbíf. Vynikající je nakrájený na plátky a dušený podobně jako roštěnky nebo ho můžete naplnit jako ptáčky či jakékoli jiné závitky.

V listopadovém Apetitu najdete rady, kde hovězí váleček koupit a jak ho nejlépe upravit. Šéfkuchař Vašek Frič také prozradí dva své oblíbené recepty z tohoto kousku masa.

Související články

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Minutkové úpravy hovězího masa
  • Zajímavosti

Minutkové úpravy hovězího masa

Co: Kurz vaření minutek z hovězího masaKdy: 7. dubna 2010 od 9.30 (kurz trvá cca pět hodin)Kde: Pražský kulinářský institut, Suchdolská 14, Praha 6
Za kolik: 3500 KčInfo: www.prakul.cz ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...

Obchod Apetit