0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Seriál o mase: hovězí váleček

Rostbíf
ZDROJ: RitaE/Pixabay
sdílet:

Do tak krásného kousku masa se zamilujete na první pohled. Je libové, pevné a nabízí spoustu možností úprav.

Váleček je hovězí zadní maso, na zadní kýtě přiléhající ke spodnímu šálu. Jde o zcela čistý kulatý sval, hladký a pravidelný – odtud pochází název. Nicméně tvar drží pouze maso z mladých kusů.

Proč ho máte chtít?

  • Pro krásu. Maso je čisté a pravidelné a působí jako luxusní kousek hovězího; radost s ním pracovat. Prošpikovaná pečeně z válečku vypadá na servírovacím talíři opravdu úchvatně.
  • Pro cenu. Do tataráku je oproti bifteku nebo roštěnce relativně levné. Stačí maso dvakrát pomlít, a je výborné.
  • Pro libovost. Maso je dokonale libové, a tudíž velmi dietní. Při přípravě není potřeba z něj nic ořezávat nebo preparovat. Ocení ho zejména strávníci, kteří si drží linii, ale přesto si chtějí občas vychutnat tradiční českou kuchyni.

Co z něj uvařit

Hovězí váleček se kvůli tuhosti nehodí na steaky, připravíte z něj však skvělý tatarák i rostbíf. Vynikající je nakrájený na plátky a dušený podobně jako roštěnky nebo ho můžete naplnit jako ptáčky či jakékoli jiné závitky.

V listopadovém Apetitu najdete rady, kde hovězí váleček koupit a jak ho nejlépe upravit. Šéfkuchař Vašek Frič také prozradí dva své oblíbené recepty z tohoto kousku masa.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
KVÍZ: Co všechno víte o Velikonocích?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o Velikonocích?

Velikonoce patří už tradičně k největším svátkům u nás. Po tom, co jsme dojedli poslední zásoby vánočního cukroví, seškrtali celý seznam novoročních předsevzetí, je na čase se smířit s tím, že čas neúprosně utíká a jaro už klepe na dveře....
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč