Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Seriál o mase: hovězí váleček

Rostbíf
ZDROJ: RitaE/Pixabay
sdílet:

Do tak krásného kousku masa se zamilujete na první pohled. Je libové, pevné a nabízí spoustu možností úprav.

Váleček je hovězí zadní maso, na zadní kýtě přiléhající ke spodnímu šálu. Jde o zcela čistý kulatý sval, hladký a pravidelný – odtud pochází název. Nicméně tvar drží pouze maso z mladých kusů.

Proč ho máte chtít?

  • Pro krásu. Maso je čisté a pravidelné a působí jako luxusní kousek hovězího; radost s ním pracovat. Prošpikovaná pečeně z válečku vypadá na servírovacím talíři opravdu úchvatně.
  • Pro cenu. Do tataráku je oproti bifteku nebo roštěnce relativně levné. Stačí maso dvakrát pomlít, a je výborné.
  • Pro libovost. Maso je dokonale libové, a tudíž velmi dietní. Při přípravě není potřeba z něj nic ořezávat nebo preparovat. Ocení ho zejména strávníci, kteří si drží linii, ale přesto si chtějí občas vychutnat tradiční českou kuchyni.

Co z něj uvařit

Hovězí váleček se kvůli tuhosti nehodí na steaky, připravíte z něj však skvělý tatarák i rostbíf. Vynikající je nakrájený na plátky a dušený podobně jako roštěnky nebo ho můžete naplnit jako ptáčky či jakékoli jiné závitky.

V listopadovém Apetitu najdete rady, kde hovězí váleček koupit a jak ho nejlépe upravit. Šéfkuchař Vašek Frič také prozradí dva své oblíbené recepty z tohoto kousku masa.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus
  • Lidé a jídlo

Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus

České minerální vody jsou světovým unikátem. „V Česku je velmi bohatá paleta pramenů a bez nadsázky mohu říct, že se na našem území nachází snad všechny existující typy minerálních vod, což je s ohledem na velikost území skutečný unikát,“...