0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola pečení: plochý chléb

Škola pečení: plochý chléb
sdílet:

Ploché chleby jsou staré jako civilizace. Naše kynuté variace poslouží jako skvělá příloha nebo svačina. Nejlepší jsou čerstvé, ale sníst je hned není problém…

KVÁSEK

+ Kvasnice potřebují na rozjezd teplo (maximálně do teploty lidského těla), vlhko a sacharidy, tedy cukr – s tím to ale nepřehánějte, jednak kvůli chuti výsledného pečiva, jednak abyste droždí ,nepřekrmili‘. Přidat můžete i trochu mouky.

+ Než začnete, nezapomeňte zkontrolovat doporučené datum spotřeby na obalu sušeného droždí. Prošlé sice zpravidla nevypadá na pohled zkaženě, ale může být mrtvé a nefunguje.

+ Ideální teplota pro vzcházení kvásku je kolem 27 °C.

TIPY & TRIKY

+ Jak roztahovat těsto rukama? Jednoduše vytvarujte kouli a tu dejte doprostřed plechu. Pak ji zplošťujte a roztahujte směrem k okrajům. Vždy těstu od kraje ponechte rezervu, aby se mělo při pečení kam rozpínat. Pokud máte rádi pravidelné tvary, snažte se, aby byla placka všude stejně vysoká – jen tak bude stejnoměrný i výsledek.

+ Dáváte-li přednost přesným tvarům, můžete těsto také opatrně rozválet.

+ Těsto můžete vytvarovat prakticky do jakéhokoli tvaru. Stejně tak náplně a posypky se dají takřka libovolně obměňovat.

JAK DLOUHO VYDRŽÍ

+ Naše ploché chleby a bulky jsou nejlepší ještě teplé nebo v den, kdy je upečete. Pokud je potřebujete rozpéct, zahřejte troubu na 180 °C, zabalte je do alobalu a zahřívejte, dokud nebudou teplé podle vašich představ.

+ Když už placáky přece jen potřebujete uskladnit, nechte je vychladnout a zabalte do plastového sáčku nebo potravinové fólie. Varianty s náplní (třeba se šalotkami) uchovávejte v lednici, vydrží tak dva až tři dny.

S ČÍM HO JÍST

+ Plochý chléb skvěle doplní prakticky jakékoli menu. Podávejte ho jako chuťovku s dipy či balzamikem a kvalitním olivovým olejem nebo jako přílohu k předkrmu či hlavnímu chodu. Můžete ho také obložit jablky nebo hruškami (pak ale použijte soli do těsta jen špetku).

UPEČTE SI

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den
  • Tipy redakce

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den

Růst cen potravin nenahrává drahým surovinám, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto...
Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč