Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

10 nejoblíbenějších chlebových placek napříč světem

wrap z pita chleba
ZDROJ: Nishant Aneja/Pexels
sdílet:

Téměř každá země má svůj vlastné chléb, jeho podoby se však různí. Často se peče ve tvaru různě silných placek, které se připravují z mouky, vody nebo mléka či jogurtu a soli. Narazit můžete na kvašené i nekvašené varianty. Jedí se samotné nebo k jídlu - od polévek přes zeleninu, masové směsi  až po omáčky. 

1. Pita

Pita je měkká lehce kynutá kulatá placka původem ze Středomoří. Díky pečení při velmi vysoké teplotě vzniká uvnitř vzduchová kapsa, která se plní

  • kebabem
  • gyrosem
  • falafelem
  • smaženou rybou
  • nebo zeleninovou směsí.

Na kousky nakrájená pita je tradiční přílohou k dipům jako hummus nebo baba ganuš.

2. Naan

Na naan narazíte zejména na indickém subkontinentu. Mléko či jogurt způsobuje, že je tato kynutá chlebová placka měkká jako polštářek a má lahodnou chuť.

  • Připravuje se v obrovské hliněné nebo kovové peci zvané tandoor. Vzhledem připomíná vázu a dosahuje velmi vysokých teplot (až 480 °C), díky kterým vznikají v plackách typické bubliny.
  • Naan se většinou namáčí do omáček a jí se rukama. 

3. Čapátí

Vedle rýže a naanu je tato placka nejoblíbenější přílohou masaly, indického kari, dhalu nebo třeba dušené zeleniny.

  • Připravuje se z vody, oleje, soli a speciální celozrnné mouky atta, díky níž má výživnější nutriční složení než třeba výše zmíněný naan.
  • Tradičně se těsto připravuje v míse parat, opéká se na pánvi tawa a nakonec se potírá přepuštěným máslem ghí.

4. Lavaš

Arménský nekynutý chléb se hodně podobá čapátí, ale je tenčí a větší.

  • Jeho základem je pšeničná či žitná mouka a voda, někdy se dochucuje solí nebo olejem.
  • Peče se ve speciální peci zapuštěné do země, která se nazývá tandúr.
  • Suchá placka se před konzumací zvlhčuje vodou, čímž získává extrémní pružnost. Díky tomu se do ní snadno balí maso, různé dušené směsi, brambory, zelenina, vejce i sladká jídla.
  • Často se také trhá rukama a přikusuje k různým pokrmům.

5. Tortilla

Ve Španělsku patří slovo tortilla obyčejné omeletě, ale my vám chceme představit tenkou kulatou placku z kukuřičné nebo pšeničné mouky, které se říká tortilla v Latinské Americe a v USA. 

  • Tortilla je přílohou většiny mexických jídel. Někdy se krájí na malé kousky, ty se osmaží a používají k nabírání omáček a dušených pokrmů.
  • Společně se směsí masa, fazolí, sýra a pikantní omáčky tvoří tortilla pokrm zvaný burrito, zatímco enchilada představuje tortilly plněné masovo-fazolovou směsí, zalité rajčatovou omáčkou a zapečené se sýrem.

6. Tunnbröd

Tunnbröd doslova znamená tenký chléb. Tato jemná a křupavá chlebová placka z pšenice, žita a kvasnic je tradiční švédskou přílohou. Bývá součástí jídel v rychlém občerstvení jako například tunnbrödsrulle, což je bramborová kaše a párek zabalené právě do placky tunnbröd.

7. Focaccia

Focaccia je známé italského pečivo, jehož těsto z mouky, oleje, vody, soli a droždí je stejné jako těsto na pizzu. Obsahuje však víc droždí, proto více nakyne.

  • Pro focacciu jsou typické důlky na povrchu těsta, které zamezují tvorbě bublin při pečení. Aby se těsto v troubě nevysušilo, bývá ještě před kynutím potřené olivovým olejem.
  • Existuje mnoho druhů, například s bylinkami, sýrem, masem nebo i sladké s rozinkami a medem. Využívá se jako příloha ke spoustě pokrmů, základ na pizzu nebo pro přípravu sendvičů.

8. Bliny

Bliny jsou tradiční ruské lívanečky z kynutého pšeničného nebo pohankového těsta. Podávají se smetanou, tvarohem, máslem, kaviárem, lososem nebo nasladko. Průměr tradičních blinů by neměl přesáhnout 4 centimetry.

9. Flammekueche

Flammekueche nebo také tarte flambée je jednou z nejznámějších pochoutek Alsaska.

  • Jde o chlebové těsto ve tvaru obdélníku nebo oválu pomazané tradiční francouzskou zakysanou smetanou s vysokým obsahem tuku zvanou crème fraîche, tenkými plátky cibule a sádlem.

10. Lángos

A nakonec musíme zmínit i smaženou placku, kterou jistě všichni znáte pod názvem langoš. Původem je z Maďarska a název pochází ze slova láng neboli plamen.

  • Původně se langoše pekly z chlebového těsta, poté se do něj začaly přidávat brambory. Postupem času pečení těsta vystřídalo smažení a fritování.
  • Tradiční langoše se v Maďarsku připravují se zakysanou smetanou a kromě slané varianty se sýrem, česnekem a lečem se jí i nasladko s ovocem, marmeládou nebo čokoládou.
  • Langoše s kečupem jsou známé spíše jen u nás v ČR.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč