Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Svatomartinská husa jako hřeb listopadové hostiny. Připravit ji můžete na mnoho způsobů – s nádivkou, jablky i uzeným

Pečená svatomartinská husa
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pomalu pečená husa se zlatavou křupavou kůrčičkou se objevuje ve snech mnoha Čechů. Listopad je přitom měsíc, kdy jsou husy k mání a jejich přípravě nic nebrání. Kde husu sehnat a jak ji připravit?

 

Kupte si mladou, chlazenou husu z českých chovů. Nebojte se baculatějších tvarů, dnes nejsou husy tak tučné (necpou se již šiškami) a sádlo se při správném postupu vypeče. Že jde o mladou husu, bývá uvedeno na obalu.

  • Výborné jsou třeba velkopavlovické husy nebo husy vodňanské (ty běžně dostanete běžně obchodech, jsou upraveny do tvaru pro pečení).
  • Vykrmenou husu (i živou) lze koupit například rohozenskou nebo na farmě Sokol.  Již opracovanou husu dostanete přímo na farmě.
  •  Další možností je koupit husu online. 

Jak přichystat husu k pečení


Den předem nebo pár hodin před pečením vytahejte z kůže pinzetou případné zbytky brk a opalte zbylé prachové peří nad plamenem. Z břišní dutiny odstraňte plstní sádlo (dá se také vyškvařit) a husu uvnitř i vně omyjte studenou vodou, osušte a pořádně osolte. Uložte ji v chladu nejlépe do druhého dne nebo na pár hodin.

  • Dostanete-li husu s drůbky, uvařte polévku – kaldoun.
  • Krk použijte na šťávu
  • Játra na paštiku nebo je jen tak opečte.
  • Sádlo průběžně sbírejte z povrchu pekáče bez spodní usazeniny a uchovejte ho ve skle nebo porcelánu. V chladu vydrží až jeden měsíc, v mrazničce půl roku a je výborné i na pečení a smažení.

A který recept na husu je ten nej? Vyzkoušejte třeba pečenou husu nadívanou uzeným kolenem.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč