Dozlatova upečená husa s křupavou kůrčičkou nemůže v listopadu na vašem stole chybět. Poradíme vám, kde husu sehnat a jak ji připravit.
Kupte si mladou, chlazenou husu z českých chovů. Nebojte se baculatějších tvarů, dnes nejsou husy tak tučné (necpou se již šiškami) a sádlo se při správném postupu vypeče. Že jde o mladou husu, bývá uvedeno na obalu. Výborné jsou třeba velkopavlovické husy nebo husy vodňanské (ty běžně dostanete v obchodech, jsou upraveny do tvaru pro pečení). Vykrmenou husu (i živou) lze koupit například na www.rohozenskahusa.cz. Již opracovanou husu dostanete za 130 Kč/kg přímo na farmě.
Den předem nebo pár hodin před pečením vytahejte z kůže pinzetou případné zbytky brk a opalte zbylé prachové peří nad plamenem. Z břišní dutiny odstraňte plstní sádlo (dá se také vyškvařit) a husu uvnitř i vně umyjte studenou vodou, osušte a pořádně osolte. Uložte v chladu nejlépe do druhého dne nebo na pár hodin.
Dostanete-li husu s drůbky, uvařte polévku, krk použijte na šťávu a játra na paštiku nebo je jen tak opečte. Sádlo průběžně sbírejte z povrchu pekáče bez spodní usazeniny a uchovejte ho ve skle nebo porcelánu. V chladu vydrží až jeden měsíc, v mrazničce půl roku a je výborné i na pečení a smažení.
A který recept na husu je ten nej? Vyzkoušejte třeba pečenou husu nadívanou uzeným kolenem.