Nová registrace Zapomenuté heslo

Svatomartinská husa jako hřeb listopadové hostiny. Připravit ji můžete na mnoho způsobů – s nádivkou, jablky i uzeným

18. 7. 2014
Pečená svatomartinská husa
Apetit

Pomalu pečená husa se zlatavou křupavou kůrčičkou se objevuje ve snech mnoha Čechů. Listopad je přitom měsíc, kdy jsou husy k mání a jejich přípravě nic nebrání. Kde husu sehnat a jak ji připravit?

 

Kupte si mladou, chlazenou husu z českých chovů. Nebojte se baculatějších tvarů, dnes nejsou husy tak tučné (necpou se již šiškami) a sádlo se při správném postupu vypeče. Že jde o mladou husu, bývá uvedeno na obalu.

  • Výborné jsou třeba velkopavlovické husy nebo husy vodňanské (ty běžně dostanete běžně obchodech, jsou upraveny do tvaru pro pečení).
  • Vykrmenou husu (i živou) lze koupit například rohozenskou nebo na farmě Sokol.  Již opracovanou husu dostanete přímo na farmě.
  •  Další možností je koupit husu online. 

Jak přichystat husu k pečení


Den předem nebo pár hodin před pečením vytahejte z kůže pinzetou případné zbytky brk a opalte zbylé prachové peří nad plamenem. Z břišní dutiny odstraňte plstní sádlo (dá se také vyškvařit) a husu uvnitř i vně omyjte studenou vodou, osušte a pořádně osolte. Uložte ji v chladu nejlépe do druhého dne nebo na pár hodin.

  • Dostanete-li husu s drůbky, uvařte polévku – kaldoun.
  • Krk použijte na šťávu
  • Játra na paštiku nebo je jen tak opečte.
  • Sádlo průběžně sbírejte z povrchu pekáče bez spodní usazeniny a uchovejte ho ve skle nebo porcelánu. V chladu vydrží až jeden měsíc, v mrazničce půl roku a je výborné i na pečení a smažení.

A který recept na husu je ten nej? Vyzkoušejte třeba pečenou husu nadívanou uzeným kolenem.

Zdroj informací: časopis Apetit

Sdílet článek

Související články