
Pomalu pečená husa se zlatavou křupavou kůrčičkou se objevuje ve snech mnoha Čechů. Listopad je přitom měsíc, kdy jsou husy k mání a jejich přípravě nic nebrání. Kde husu sehnat a jak ji připravit?
Kupte si mladou, chlazenou husu z českých chovů. Nebojte se baculatějších tvarů, dnes nejsou husy tak tučné (necpou se již šiškami) a sádlo se při správném postupu vypeče. Že jde o mladou husu, bývá uvedeno na obalu.
- Výborné jsou třeba velkopavlovické husy nebo husy vodňanské (ty běžně dostanete běžně obchodech, jsou upraveny do tvaru pro pečení).
- Vykrmenou husu (i živou) lze koupit například rohozenskou nebo na farmě Sokol. Již opracovanou husu dostanete přímo na farmě.
- Další možností je koupit husu online.
Jak přichystat husu k pečení
Den předem nebo pár hodin před pečením vytahejte z kůže pinzetou případné zbytky brk a opalte zbylé prachové peří nad plamenem. Z břišní dutiny odstraňte plstní sádlo (dá se také vyškvařit) a husu uvnitř i vně omyjte studenou vodou, osušte a pořádně osolte. Uložte ji v chladu nejlépe do druhého dne nebo na pár hodin.
- Dostanete-li husu s drůbky, uvařte polévku – kaldoun.
- Krk použijte na šťávu
- Játra na paštiku nebo je jen tak opečte.
- Sádlo průběžně sbírejte z povrchu pekáče bez spodní usazeniny a uchovejte ho ve skle nebo porcelánu. V chladu vydrží až jeden měsíc, v mrazničce půl roku a je výborné i na pečení a smažení.
A který recept na husu je ten nej? Vyzkoušejte třeba pečenou husu nadívanou uzeným kolenem.
Zdroj informací: časopis Apetit