Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánoční pečení: moučkový cukr

Vánoční pečení: moučkový cukr
sdílet:

Než se pustíte do cukroví, možná se vám bude hodit pár informací o moučkovém cukru. Bez něj by se vánoční cukroví obešlo, ale jen horko těžko.

Moučkový cukr je rozemletý cukr, do kterého se může přidávat protihrudkující látka. Tou bývá škrob nebo oxid křemičitý, který označuje jako E551.

  • Většinou je to škrob bramborový a bývají ho maximálně 3 %, občas můžete narazit i na výrobek se škrobem pšeničným (na ten pozor při alergii na lepek!).
  • Nejlepší je samozřejmě cukr bez jakýchkoli dalších látek, ty totiž nejenže kazí chuť, ale mohou ovlivnit i jeho vlastnosti.

Kde všude použít moučkový cukr?

„Cukr moučka se hodí všude, kde hrozí, že se nerozpustí krystalky krupicového nebo krystalového cukru,“ radí cukrářka hotelu Kempinski Karolína Kocincová. Používá ho také do krémů, které se nevaří, a to ze stejného důvodu – cukr se rychle rozpouští.

„Naopak v případě, že budete pokrm vařit nebo do něj dávat teplou tekutinu, je lepší sáhnout po krupicovém či krystalovém cukru. A také pozor, moučkový cukr nesmí přijít do rozvarů, protože je zakaluje,“ varuje šéfcukrářka.

Domácí moučkový cukr

Moučkový cukr si můžete vyrobit i sami, chce to opravdu výkonný robot, kávomlýnek nebo tyčový mixér s malou mističkou, ve kterém na prach rozmixujete cukr krystalový.

Náš tip: Připravte si moučkový cukr doma

 
Skryt pre seznam
  • Cukrářka Karolína Kocincová doporučuje doma vyrobený cukr navíc prosít, aby se zachytily případné krystalky.
  • Když před mixováním k cukru přidáte kousek vanilkového lusku, vyrobíte si snadno domácí vanilkový cukr s neskutečně lahodnou vůní.

Video převzato z TopRecepty.cz

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč