0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánoční pečení: moučkový cukr

Vánoční pečení: moučkový cukr
sdílet:

Než se pustíte do cukroví, možná se vám bude hodit pár informací o moučkovém cukru. Bez něj by se vánoční cukroví obešlo, ale jen horko těžko.

Moučkový cukr je rozemletý cukr, do kterého se může přidávat protihrudkující látka. Tou bývá škrob nebo oxid křemičitý, který označuje jako E551.

  • Většinou je to škrob bramborový a bývají ho maximálně 3 %, občas můžete narazit i na výrobek se škrobem pšeničným (na ten pozor při alergii na lepek!).
  • Nejlepší je samozřejmě cukr bez jakýchkoli dalších látek, ty totiž nejenže kazí chuť, ale mohou ovlivnit i jeho vlastnosti.

Kde všude použít moučkový cukr?

„Cukr moučka se hodí všude, kde hrozí, že se nerozpustí krystalky krupicového nebo krystalového cukru,“ radí cukrářka hotelu Kempinski Karolína Kocincová. Používá ho také do krémů, které se nevaří, a to ze stejného důvodu – cukr se rychle rozpouští.

„Naopak v případě, že budete pokrm vařit nebo do něj dávat teplou tekutinu, je lepší sáhnout po krupicovém či krystalovém cukru. A také pozor, moučkový cukr nesmí přijít do rozvarů, protože je zakaluje,“ varuje šéfcukrářka.

Domácí moučkový cukr

Moučkový cukr si můžete vyrobit i sami, chce to opravdu výkonný robot, kávomlýnek nebo tyčový mixér s malou mističkou, ve kterém na prach rozmixujete cukr krystalový.

  • Cukrářka Karolína Kocincová doporučuje doma vyrobený cukr navíc prosít, aby se zachytily případné krystalky.
  • Když před mixováním k cukru přidáte kousek vanilkového lusku, vyrobíte si snadno domácí vanilkový cukr s neskutečně lahodnou vůní.

Související články

Vyrobte si domácí vanilkový cukr
  • Tipy a triky

Vyrobte si domácí vanilkový cukr

Vytáhli jste právě z trouby nadýchanou bábovku? Dokončete své dílo sladkým sněhobílým popraškem. Na pocukrování je nejlepší pravý vanilkový  cukr - připravte si i vy báječný domácí, jehož vůni se nic nevyrovná.  ...
Jak sladit medem
  • Tipy a triky

Jak sladit medem

Chcete sladit o něco zdravěji i při vaření a pečení? Medu můžete použít míň než cukru, navíc obsahuje i vitamíny a další prospěšné látky. I tak je lepší s ním při slazení spíš šetřit.   ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...
Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...

Obchod Apetit