0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánoční pečení: moučkový cukr

Vánoční pečení: moučkový cukr
sdílet:

Než se pustíte do cukroví, možná se vám bude hodit pár informací o moučkovém cukru. Bez něj by se vánoční cukroví obešlo, ale jen horko těžko.

Moučkový cukr je rozemletý cukr, do kterého se může přidávat protihrudkující látka. Tou bývá škrob nebo oxid křemičitý, který označuje jako E551.

  • Většinou je to škrob bramborový a bývají ho maximálně 3 %, občas můžete narazit i na výrobek se škrobem pšeničným (na ten pozor při alergii na lepek!).
  • Nejlepší je samozřejmě cukr bez jakýchkoli dalších látek, ty totiž nejenže kazí chuť, ale mohou ovlivnit i jeho vlastnosti.

Kde všude použít moučkový cukr?

„Cukr moučka se hodí všude, kde hrozí, že se nerozpustí krystalky krupicového nebo krystalového cukru,“ radí cukrářka hotelu Kempinski Karolína Kocincová. Používá ho také do krémů, které se nevaří, a to ze stejného důvodu – cukr se rychle rozpouští.

„Naopak v případě, že budete pokrm vařit nebo do něj dávat teplou tekutinu, je lepší sáhnout po krupicovém či krystalovém cukru. A také pozor, moučkový cukr nesmí přijít do rozvarů, protože je zakaluje,“ varuje šéfcukrářka.

Domácí moučkový cukr

Moučkový cukr si můžete vyrobit i sami, chce to opravdu výkonný robot, kávomlýnek nebo tyčový mixér s malou mističkou, ve kterém na prach rozmixujete cukr krystalový.

  • Cukrářka Karolína Kocincová doporučuje doma vyrobený cukr navíc prosít, aby se zachytily případné krystalky.
  • Když před mixováním k cukru přidáte kousek vanilkového lusku, vyrobíte si snadno domácí vanilkový cukr s neskutečně lahodnou vůní.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč